Pykälien nojalla voidaan muun muassa joustaa kiireettömän terveydenhoidon määräajoista. Kiireettömästä hoidosta voidaan siirtää työntekijöitä ja tiloja kiireellisen hoidon antamiseen koronapotilaille.
Eduskunnan on määrä käsitellä tänään asetukset valmiuslain ottamisesta käyttöön. Asetukset pitää eduskunnan hyväksynnän jälkeen viedä valtioneuvoston käsittelyyn.
Pykälien nojalla voidaan muun muassa joustaa kiireettömän terveydenhoidon määräajoista ja kiireettömästä hoidosta voidaan siirtää työntekijöitä ja tiloja kiireellisen hoidon antamiseen. Tätä voi olla esimerkiksi koronapotilaiden tarvitsema välitön hoito.
Samalla sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirastot voivat velvoittaa kunnallisia tai yksityisiä terveydenhoitopalveluita tuottavia tahoja lisäämään hoitopaikkoja tai hoitamaan eri potilaita kuin tavallisesti.
Potilaita voidaan myös siirtää sairaalasta toiseen tai vaikka julkiselta puolelta yksityiselle, jos potilaiden hoitoon ei muuten riitä käsipareja tai muuta kapasiteettia.
Sovellettavilla pykälillä keskitettäisiin viestintää valtioneuvoston kanslialle ja annetaan valtioneuvostolle päätösvaltaa työnjaosta hallinnonalojen välillä, jos siitä on epäselvyyttä.
Työnjakopykälä on otettu käyttöön, jotta vältytään esimerkiksi viimekeväisen kaltaiselta epäselvältä tilanteelta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Valiokunta kuitenkin huomauttaa, että uudetkaan asetukset eivät olisi soveltuneet tilanteen ratkaisemiseen, koska kyse oli osin myös Vantaan toimivallasta.
Voimaantulo voi viivästyä
Asetukset on tarkoitettu tulemaan voimaan jo tänään, joten niiden käsittelylle eduskunnan täysistunnossa tulee kiire.
Valtioneuvoston torstainen yleisistunto alkaa ennen eduskunnan täysistuntoa, mutta illalla kello 20 järjestetään toinen yleisistunto asetusten käsittelyä varten.
Uutista korjattu 11.3.2021 klo 13.59: Asetuksia ei tarvitse viedä presidentin esittelyyn, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.