Valmiuslain pykäliä ei sovelleta Ahvenanmaalla, jossa on väkilukuun nähden Suomen pahin koronatilanne

Asetukset käsitellään eduskunnan torstaisessa täysistunnossa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valmiuslain käyttöönottoasetuksista. Valiokunta rajaa mietinnöissä Ahvenanmaan pois asetusten soveltamiselta, mutta ei edellytä muita muutoksia.

Asetusten on tarkoitus tulla voimaan jo huomenna, joten niiden käsittelylle eduskunnan täysistunnossa tulee kiire.

–  Kyllä, ne käsitellään huomenna. Meillä on huomenna näillä näkymin kaksi istuntoa, ja nämä käsitellään jälkimmäisessä, kertoo eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi.

Valiokunta edellyttää asetuksen kumoamista osittain Ahvenanmaan rajaamiseksi pois, mutta se huomauttaa mietinnöissä, että vaikka rajaus toteutettaisiin käyttöönottoasetuksia muuttamalla, niitä ei tarvitse enää saattaa uudestaan eduskunnan käsiteltäväksi.

Väkilukuun nähden Ahvenanmaalla on pahin koronatilanne Suomen maakunnista. Ilmaantuvuusluku on 378, eli niin monta tartuntaa 100 000 asukasta kohden 14 päivän aikana. HUS-alueella lukema on 307,8.

Työnjakoa ja terveydenhoitoa

Sovellettavilla pykälillä keskitetään viestintää valtioneuvoston kanslialle ja annetaan valtioneuvostolle päätösvaltaa työnjaosta hallinnonalojen välillä, jos siitä on epäselvyyttä.

Työnjakopykälä on otettu käyttöön, jotta vältytään esimerkiksi viimekeväisen kaltaiselta epäselvältä tilanteelta Helsinki-Vantaan lentokentällä.

–  Viestinnän yhteensovittaminen koskee ainoastaan koronaviruspandemiaan liittyvää viestintää, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) korosti viime viikolla.

Toisten pykälien nojalla voidaan joustaa kiireettömän terveydenhoidon määräajoista, ja kiireettömästä hoidosta voidaan siirtää muun muassa työntekijöitä ja tiloja kiireellisen hoidon antamiseen. Tätä voi olla esimerkiksi koronapotilaiden tarvitsema välitön hoito.

Samalla sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirastot voivat velvoittaa kunnallisia tai yksityisiä terveydenhoitopalveluita tuottavia tahoja lisäämään hoitopaikkoja tai hoitamaan eri potilaita kuin tavallisesti. Potilaita voidaan myös siirtää sairaalasta toiseen tai vaikka julkiselta puolelta yksityiselle, jos potilaiden hoitoon ei muuten riitä käsipareja tai muuta kapasiteettia.

Lue myös:

    Uusimmat