Uusi translaki hyväksyttiin eduskunnassa eilen. Kyseessä on merkittävä parannus transihmisten elämään.
Suomen asianajajaliiton media-asianajaja Marja Välilä korostaa, että vanha translaki oli kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen. Se vaati sukupuolen korjaamiseksi lisääntymiskyvyttömyyden todistamista ja pitkää lääketieteellistä diagnoosiprosessia, joka on pahimmillaan kestänyt useita vuosia.
– Meillä on ollut Suomessa voimassa laki, jonka nojalla pakkosteriloidaan ihmisiä. Tämä on ollut räikeimpiä ihmisoikeusloukkauksia, joista Suomi on saanut jatkuvasti kansallisella ja kansainvälisellä tasolla noottia. On uskomatonta, miten kauan on pitänyt tehdä töitä, että vasta eilen on päästy tulokseen, että tällainen asia on saatu korjattua, Trans ry:n puheenjohtaja Valo Vesikauris sanoo.
Nyt oman juridisen sukupuolen voi vahvistaa ilmoituksella kerran vuodessa, joka on merkittävä parannus aiemmasta. Kansalaisjärjestöt eivät kuitenkaan ole täysin tyytyväisiä.
– Juridisen sukupuolen korjaaminen tulee olemaan jatkossakin mahdollista vain täysi-ikäisille. Alaikäisten oikeuksien unohtaminen surettaa meitä tällä hetkellä, Vesikauris kommentoi.
Trans ry:n oma tavoite oli saada oma ilmoitus ulottumaan 15-vuotiaisiin. Sitä nuoremmat voisivat korjata sukupuolensa huoltajan suostumuksella.
Julkista keskustelua translaista on välillä siivittänyt uhkakuvat esimerkiksi ihmisistä, jotka saattaisivat käyttää juridisen sukupuolen vahvistamisen ”helppoutta” väärinkäytöksiin.
– On todella kaukaa haettua eikä mikään tutkimus tue sitä, että seksuaalirikollinen lähtisi korjaamaan juridista sukupuoltaan päästäkseen naisten osastolle vankilassa, Marja Välilä tyrmää yhden julkisuudessa esitetyn väitteen.
– Väärinkäytöksiin liittyvien huolten tueksi ei ole mitään tutkimusta.
Katso tarkemmin artikkelin yllä olevalta videolta, miten Välilä kommentoi väitteitä translain varjolla tehdyistä väärinkäytöksistä. Voit myös katsoa koko keskustelun tästä:
10:52