Eduskuntaan tulossa lakimuutos tärkeiden infratietojen pimentämiseksi – lisäksi vedenalaista valvontaa lisätään

Puolustusvaliokunta sai tänään katsauksen kaasuputken vaurioista ja hallitukselta tivattiin täysistunnossa vahvistusta Virosta kantautuneille tiedoille kaasuputken toisen puolen repeytymisestä. Jo aiemmin on päätetty, että Puolustusvoimat saa lisäresursseja muun muassa vedenalaisen valvonnan tehostamiseen Suomenlahdella.

Eduskunnassa toivotaan monen suomalaisen tavoin nopeasti lisää faktoja kaasuputken vaurioista. 

Oppositio lupaa hallitukselle tukea tutkintatyöhön, mutta toivoo lisätietoja heti, kun niitä voidaan antaa. Tänään erityisesti keskusta pyysi hallitusta vahvistamaan virolaisten tietoja kaasuputken repeytymisestä. Hallitus jättää tässä vaiheessa tiedottamisen viranomaisille, kuten Keskusrikospoliisille.

Keskusrikospoliisin johdolla pidettiinkin tänään kello 17 tiedotustilaisuus, jossa vahvistettiin vaurion aiheutuneen mekaanisen voiman vaikutuksesta.

Täysin yllättyneitä eduskunnassa ei tapahtuneesta oltu.

– Tämä on kuin hybridivaikuttamisen oppikirjasta. Jo aiemmin on tiedostettu, että kaasuputkeen tai tietoliikennekaapeleihin voidaan kohdistaa tihutöitä, kansanedustaja, entinen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo.

Budjetista apua valvontaan

Eduskunnassa käynnissä olevan budjettikäsittelyn seurauksena Suomenlahden sotilaallinen valvonta vahvistuu.

– Puolustusvoimille on tulossa tulevan vuoden budjetissa 1,5 miljardia euroa erilaisiin hankintoihin ja ennakkoon osa rahoista on korvamerkitty vedenalaisen valvonnan kyvykkyyden lisäämiseen, kertoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.)

Hallituksen on lisäksi tarkoitus poistaa tärkeitä infratietoja internetistä, jotta ne ei eivät ole avoimesti saatavilla esimerkiksi verkossa.

– Hallitusohjelmassa on kirjaus tästä, että esimerkiksi tietoliikennekaapeleiden tietoja ei pitäisi olla avoimesti verkosta saatavilla, kuten joskus aiemmin on ollut. Uskon, että tästä tulee lakiesitys eduskunnalle, Kopra sanoo.

Tänään koolla ollut tp-utva eli tasavallan presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallispoliittinen ministerivaliokunta saivat katsauksen vedenalaisten rakennelmien suojaamisesta.

Tp-utva korostaa, että jatkotyötä tehdään tiiviisti erityisesti Viron kanssa, mutta tarvittaessa yhteydenpito on tiiviistä myös muihin EU- ja Nato-liittolaisiin.

Lue myös:

    Uusimmat