Eduskuntataloa yritetään puhdistaa höyryllä

Ympäristöaktivistit suihkuttivat Eduskuntatalon pylväisiin punaista maalia viime viikolla.

Eduskuntatalon edustaa kokeillaan puhdistaa tänään korkeapainehöyryllä ilman kemikaaleja. Esimerkiksi talon pylväissä on edelleen jäämiä punaisesta maalista, jota ympäristöaktivistit suihkuttivat niihin viime viikolla.

Eduskunnan kiinteistöpäällikkö Sari Turunen kertoo STT:lle, että pylväitä koepuhdistetaan tänään aamupäivällä. Esitys puhdistustavasta tuli Museovirastolta ja puhdistuksen toteuttaa ulkopuolinen yritys Ukri.

Turusen mukaan tarkoituksena on ensin katsoa, miten höyrypuhdistus toimii.

– Yritetään löytää mahdollisimman hellävaraisia puhdistuskeinoja, ja tämä on sieltä niin sanotusti hellimmästä päästä, hän kertoo.

Puhdistamisen lopullisista kustannuksista ei ole vielä tietoa, mutta Turusen mukaan jo pelkät nosturikulut ovat tuhansia euroja. Eduskunta teki niin sanotun ensiapupuhdistuksen viime viikolla omana työnään painepesurilla. Nosturia tarvittiin jo silloin, sillä maalia ruiskutettiin korkealle.

Maalia on edelleen jäljellä graniittipylväissä ja erityisesti niiden saumoissa. Myös ovien metallirakenteissa on jonkin verran jäämiä, Turunen kertoo.

Ympäristöjärjestöt Elokapina ja ruotsalainen Återställ Våtmarker sotkivat Eduskuntatalon pylväät punaisella maalilla viime viikon keskiviikkona.

 

Lue myös:

    Uusimmat