Eduskuntatalon maali-iskun jälkien puhdistus jatkuu huomenna – julkisivun höyryurakalle varattu useita päiviä

Siivouksen kokonaiskustannukset vahvistuvat töiden valmistuttua, kertoo eduskunnan talonrakennusmestari.

Helsingissä Eduskuntatalon julkisivun kuumahöyrypuhdistus aloitetaan maanantaina aamulla, sanoo eduskunnan talonrakennusmestari Juha-Pekka Ryynänen. Urakalle on varattu aikaa ainakin keskiviikkoon asti.

– Ja mahdollisesti jatketaan siitäkin. Se on vähän siitä kiinni, miten se homma etenee, Ryynänen kertoo.

Maalia erityisesti pylväiden saumoissa

Julkisivun graniittipylväissä ja erityisesti niiden saumoissa on yhä jäljellä maalia, jonka ympäristöaktivistit niihin suihkuttivat puolisentoista viikkoa sitten. Myös ovien metallirakenteissa on jonkin verran jäämiä.

Julkisivun koepuhdistus korkeapainehöyryllä tehtiin viikko sitten maanantaina. Tuolloin todettiin, että julkisivun huokoisia laastisaumoja on vaikea puhdistaa, mutta muutaman pilarin koepuhdistus ilman nostolaitteita tuotti tulosta.

– Kaikki muut saadaan varmasti puhtaaksi sieltä, mutta saumat ovat ongelma. Ne puskevat sitä väriä, jota ne ovat imeneet sinne syvälle, Ryynänen kertoi aiemmin.

Eduskuntatalon töhrinnästä kertyvät kokonaiskustannukset selviävät Ryynäsen mukaan vasta työn valmistuttua, mutta urakoitsijan arvion mukaan siivoustöihin uppoaa ainakin 6 000–7 000 euroa. Siivouksen maksaa eduskunnan kanslia kiinteistötoimiston toimintamenoista.

Höyrypuhdistus hellävarainen keino

Siivoustyöt voivat vielä pitkittyä, jos julkisivun pylväiden saumoja ei saada puhtaiksi ja ne joudutaan uusimaan. Ryynänen arvioi STT:lle, että tähän työhön menisi kahdelta työntekijältä noin viikko.

Siivoustöiden aikana Eduskuntatalon pääporras suljetaan käytöltä.

Eduskunnan kiinteistöpäällikkö Sari Turunen kertoi viikko sitten maanantaina, että esitys puhdistustavasta tuli Museovirastolta ja puhdistuksen toteuttajaksi valittiin ulkopuolinen yritys Ukri. Kuumahöyrypuhdistus valittiin, koska se oli hellävaraisimpia puhdistuskeinoja.

Elokapinan ja ruotsalaisen Återställ Våtmarkerin aktivistit sotkivat Eduskuntatalon pylväät punaisella maalilla keskiviikkona 25. syyskuuta, vastalauseena turpeen noston jatkumiselle. Poliisi on kertonut tutkivansa tapausta törkeänä vahingontekona.

Ryynäsen mukaan aktivisteilta aiotaan vaatia korvauksia julkisivun sotkemisesta, mutta korvausten kohtalo selvinnee vasta pitkän oikeusprosessin päätteeksi.

Lue myös:

    Uusimmat