Saadaanko Eduskuntatalon pylväät viimein puhtaaksi? Näin niitä putsataan nyt

2:15img
Video: Näin Eduskuntataloa putsattiin korkeapainehöyrypesulla ja vahvasti emäksisellä pesuaineella.
Julkaistu 07.10.2024 05:16(Päivitetty 07.10.2024 09:36)

MTV UUTISET – STT

Erityisesti Eduskuntatalon saumoissa on yhä maalia. MTV Uutiset seurasi puhdistusoperaatiota suorassa lähetyksessä.

Helsingissä Eduskuntatalon julkisivun kuumahöyrypuhdistus aloitetaan tänään aamulla, sanoi STT:lle eduskunnan talonrakennusmestari Juha-Pekka Ryynänen loppuviikosta. Urakalle on varattu aikaa ainakin keskiviikkoon asti.

– Ja mahdollisesti jatketaan siitäkin. Se on vähän siitä kiinni, miten se homma etenee, Ryynänen kertoi.

Julkisivun graniittipylväissä ja erityisesti niiden saumoissa on yhä jäljellä maalia, jonka ympäristöaktivistit niihin suihkuttivat. Höyrypuhdistusta testattiin koepuhdistuksessa jo viikko sitten maanantaina. Tuolloin todettiin, että julkisivun huokoisia laastisaumoja on vaikea puhdistaa, mutta muutaman pilarin koepuhdistus ilman nostolaitteita tuotti tulosta.

Eduskuntataloon käytettävässä korkeapainehöyrypesussa höyryn lämpötilaa säädetään pintojen herkkyyden mukaan. Pylväiden saumoihin käytetään lisäksi vahvasti emäksistä pesuainetta. Pesuaine on biohajoavaa ja laimenee puhdistustyön aikana ympäristölle haitattomaksi.

10:53img

Eduskuntatalo tuhrittiin – missä kulkevat mielenilmauksen rajat?

Arvio: Noin 15 000 euron hintalappu

Siivoustyöt voivat vielä pitkittyä, jos julkisivun pylväiden saumoja ei saada puhtaiksi ja ne joudutaan uusimaan. Ryynänen arvioi, että tähän työhön menisi kahdelta työntekijältä noin viikko. Siivoustöiden aikana Eduskuntatalon pääporras suljetaan käytöltä.

Töhrinnästä kertyvät kokonaiskustannukset selviävät Ryynäsen mukaan vasta työn valmistuttua, mutta urakoitsijan arvion mukaan siivoustöihin uppoaa ainakin 6  000–7  000 euroa. Eduskunnan kiinteistöpäällikkö Sari Turunen kuitenkin arvioi jo, että julkisivun puhdistus tulee maksamaan kaiken kaikkiaan noin 15 000 euroa.

Museovirasto edellytti, että puhdistustyön tekijä ymmärtää Eduskuntatalon erityispiirteistä ja on kokenut vastaavista kohteista. Työhön valittiinkin konservointiin, restaurointiin ja vaativaan korjausrakentamiseen erikoistunut yritys, joka oli mukana myös Eduskuntatalon peruskorjauksessa.

Elokapinan ja ruotsalaisen Återställ Våtmarkerin aktivistit sotkivat Eduskuntatalon pylväät punaisella maalilla keskiviikkona 25. syyskuuta, vastalauseena turpeen noston jatkumiselle. Poliisi on kertonut tutkivansa tapausta törkeänä vahingontekona.

LK Elokapina eduskunta Eduskuntatalo 26092024

Tältä Eduskuntatalolla näytti 25. syyskuuta.

Lue myös: Kansalaisaloite Elokapinan lakkauttamiseksi kerännyt jo yli 100 000 allekirjoitusta

Tutkijatohtori: Eduskuntatalon töhrijät saivat mitä halusivatkin: "En näe tätä hyökkäyksenä"

Elokapina sanoutuu irti ryhmässä julkaistussa hallitukseen kohdistuvasta väkivaltafantasiasta

Elokapina kokoontuu jälleen Eduskuntatalolle: "Eduskunta ei mielellään rajoita mielenosoitusoikeutta"

Eduskunta: Töhryiskun jäljet eivät lähde täysin vesipesulla – "Väri on imeytynyt"

Eduskunnan maali-isku kuumensi tunteet: "Ovatko pilarit tosiaan luontoa arvokkaampia?"

Tuoreimmat aiheesta

Elokapina