Suomalaiset viranomaiset seuraavat tänä vuonna tarkasti, onko Suomeen odotettavissa samanlaista vaalihäirintää kuin mitä joissain muissa maissa on vaalien yhteydessä nähty.
Vaalihäirinnällä tai vaalivaikuttamisella tarkoitetaan toimintaa, jossa yritetään asiattomin keinoin esimerkiksi kohdistaa vaalijärjestelmään, äänestäjiin tai äänestettäviin mielipiteen muokkausta tai epäluottamuksen kasvattamista demokraattista järjestelmää kohtaan.
Tähän käytetään esimerkiksi valeuutisia, erilaisia sosiaalisen median tilejä ja muita keinoja, joilla disinformaatiota tai mielipiteitä levittämällä pyritään hämmentämään tilannetta tai kääntämään sen itselleen edulliseksi.
Faktabaarin vastaava toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay kertoo, että tällaista vaikutustyötä voi tehdä kuka tahansa, jolla on vain aikaa, rahaa ja tahtoa.
Valeuutisilla mainostuloja
Vaikuttimet voivat olla hyvin erilaisia: Jotkut pyrkivät taloudellisen tai poliittisen tavoitteen saavuttamiseen, mutta yksittäiset hakkerit voivat olla myös kiinnostuneita hämmentämään vain huvikseen.
Ulkovallat voivat olla halukkaita tietynlaisen politiikan edustajien mustamaalaamiseen, ja jokin ryhmä tehtailee valeuutisia vain saadakseen sitä kautta mainostuloja.
Turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Valtonen toteaa, että keskeistä tällaisten vaikuttamisyritysten kanssa on oppia tunnistamaan normaaliin poliittiseen keskusteluun kuulumattomat vaikutuskeinot. Sitä tapahtuu näet jatkuvasti.
Viranomaiset ovat tiivistäneet asiassa yhteistyötään ja osaamistaan, mutta iso painoarvo on kuitenkin kansalaisten omalla valppaudella.
– Jokainen tässä on demokratian takuumies, Valtonen toteaa
Piitulainen-Ramsay toteaa, että pelon lietsonta ei ole tarpeen, mutta riski tulee tiedostaa.
– Ei me täällä Suomessa olla tästä kaikesta ulkopuolella. On ihan mahdollista, että täälläkin tätä hämmentämistä yritetään.
Videolla Piitulainen-Ramsay kertoo, milloin hälytyskellojen vaalihäirinnästä tai informaatiovaikuttamisesta pitäisi hälyttää.