Edut rapisevat, palkat jumittavat – löytyykö vielä uusia poliiseja?

Poliisikoulutukseen on tulossa ensi vuonna suuria muutoksia.Lehtikuva
Julkaistu 24.04.2013 12:18(Päivitetty 19.06.2013 09:54)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Suomen poliisijärjestöjen liitto pelkää, että poliisiopiskelijoiden etuisuuksien karsiminen ja opintojen akateemistuminen vähentävät nuorten kiinnostusta matalapalkkaista alaa kohtaan.

Poliisiopiskelijat menettävät tulevaisuudessa tärkeitä etuoikeuksia, jos sisäministeriön kaavailut menevät eduskunnassa läpi.

Poliisiksi opiskelevat ovat saaneet tähän mennessä ilmaisen opiskelija-asunnon, kolme maksutonta ateriaa päivässä, pienen päivärahan, virkavaate-edun ja ilmaisen terveydenhuollon. Tulevaisuudessa muun muassa maksuton asuminen ja ilmaiset lounaat ovat historiaa.

Myös jo ammatissa olevien poliisien etuisuuksiin saattaa tulla muutoksia. Esimerkiksi virkapuvussa tehdyt ilmaiset junamatkat voivat vastaisuudessa loppua.

Etuudet katoavat – velvoitteet pysyvät

Suomen poliisijärjestöjen liitto vastustaa opiskelijoiden etuoikeuksien poistamista. Liitto pelkää, että vielä nyt hyvässä huudossa olevan ammatin houkuttelevuus kärsii leikkauksista.

– Jää nähtäväksi, miten vähennykset vaikuttavat alan houkuttavuuteen. Väistämättä ne vaikuttavat ainakin poliisiopiskelijoiden arkeen, Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen toteaa.

Suhonen huomauttaa, että vaikka poliisin etuudet katoavat, velvollisuudet pysyvät.

– Poliisia sitoo poliisilain määräysten kautta moni sellainen velvoite, jota ei ole tavallisella kansalaisella. Poliisilla on esimerkiksi velvollisuus puuttua erilaisiin asioihin, vaikka he ovat vapaalla tai lomallakin. Lisäksi poliisilla on hyvän käyttäytymisen velvoite ja oman kunnon ylläpitovelvoite.

Huono palkka, varma työ?

Aloittelevan poliisin peruspalkka on reilut 2 000 euroa. Tähän saakka palkkaa on kompensoinut se, että poliisiksi opiskeleva on voinut olla melko varma siitä, että alalta löytyy töitä. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut.

– Poliisihallituksen ennuste tämän vuoden loppuun on, että noin 250 poliisia on työttömänä. Näköpiirissä ei ole muuta korjaavaa tekijää kuin se, että parin lähivuoden aloitusmäärät ovat niin pieniä, että eläkepoistuma on niihin verrattuna pahimmillaan jopa kaksinkertainen. Toisaalta eduskunnan päätös poliisin eläkeiän nostamisesta vaikeuttaa ennustamista. Poliisi voi jatkossa tehdä töitä jopa 68-vuotiaaksi asti, Suhonen selvittää.

Akateeminen koulutus voi lisätä naispoliiseja

Poliisin peruskoulutus muuttuu ensi vuonna ammattikorkeakoulutasoiseksi. Tällä hetkellä peruspoliisi saa toisen asteen jälkeisen koulutuksen. Johtotason poliiseilta vaaditaan vastaisuudessa ylempi korkeakoulututkinto.

Peruskoulutuksen kesto kasvaa kahdesta ja puolesta vuodesta kolmeen vuoteen. Työharjoitteluaika puolestaan laskee 18 viikosta 12 viikkoon.

Suhonen arvelee, että uudenlainen koulutus antaa poliisiksi valmistuneille entistä paremmat valmiudet hakeutua poliisilaitosten sijaan myös esimerkiksi yksityisten turva-alan palvelukseen. Se taas voi vähentää poliisiksi haluavien määrää.

Entistä teoriapainotteisempi ja akateemisempi koulutus voi toisaalta lisätä naisten kiinnostusta alaan kohtaan.

– Toivon henkilökohtaisesti, että saisimme uudenlaisen koulutuksen myötä poliisiin enemmän naisia, Suhonen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa