Moni tekee aatonaattona viimeiset hankinnat joulupöytään. MTV Uutiset kävi katsomassa Helsingin Vanhassa Kauppahallissa, mitä ostoskasseihin päätyi.
Kauppias Anna Härö ahkeroi lihatiskillä Vanhassa Kauppahallissa.
– Luomukinkku on ollut nyt tosi kysytty. Sitä on mennyt selvästi enemmän kuin perinteistä kotimaista kinkkua. Kalkkunastakin on ollut hirveästi kysyntää ja erityisesti laidunkalkkunasta. Ainakin meillä ovat eettisemmät tuotteet menneet paremmin kaupaksi.
– Lähestulkoon kaikki tilatut fasaanit ovat menneet ja sorsaa on mennyt hyvin eli erikoistuotteet, Anna Härö kertoo.
Annan Villilihan tiskille syntyy jono, mutta asiakkaat vaikuttavat olevan jo leppoisissa joulutunnelmissa.
– Asiakkaita on riittänyt, mutta toisaalta hysteeristä ryysistä ei ole ollut. Olemme selvinneet eikä kukaan ole toivon mukaan joutunut lähtemään pois pitkien jonojen takia.
– Meille tuli elokuussa ensimmäiset jouluvaraukset. Toki jonkin verran on mattimyöhäisiä, mutta kyllä me ollaan toistaiseksi saatu annettua kaikille jotain matkaan.
Juustoa jouluyöhön
– Seuraava, huudahtaa juustokauppias Tuula Paalanen ja taputtaa käsiään.
Juustokaupan edessä kiemurtelee jono.
– Tähän sitä jonoa ei näe, mutta koko ajan tulee uutta porukkaa tiskille. Sehän on hyvä asia. Joulunaika on meidän rasvakauppiaiden sesonki, Paalanen nauraa.
Tiina ja Sirkka Huhtala koemaistavat juustoja.
– Meille lähtee miedompia ja vahvempia juustoja, naiset kertovat.
Irene Wichmann valitsee puolestaan juustoja joulun jälkeiseen pöytään.
– Juusto kuuluu jouluyöpöytään, Wichmann sanoo.
Juustokauppias Paalanen luettelee joulun suosikkijuustot.
– Kyllähän se on sinihomejuusto. Stilton varsinkin kunkkuna siinä. Mustaleima emmental on valtavan suosittu ja valkohomejuustoista brie.
Joulumieltä kalatiskillä
Kalatiskillä asioivat Vuokko ja Jorma Väkiparta.
– Päädyimme muikunmätiin, sillä menemme pojan luokse aattona. Meidän pitää saada joulupäiväksi jotain herkkua. Pojan luona on ainakin lohta, ja minä aion ostaa myös katkarapuchilitahnaa.
Pariskuntaa palvelee kalakauppias Jesse Ukkola.
– Se on perinteinen graavilohi ja kylmäsavulohi, mikä menee. Ja sillit tietysti, Ukkola luettelee joulun suosikkituotteita.
– Meillä on perinteisesti kiireisintä aatonaattona ja lähipäivinä. Myös aattona ihmiset hakevat tilaamansa tuotteet. Kyllä siinä saa kädet viuhua, mutta tulee myös joulumieltä.
Viime hetken ostokset
Pasi Kemppainen avaa meille ostoskassinsa nähtäväksi.
– Siellä on savusiikaa ja perinteistä Lassin sinappia. Ilman sitä ei kinkkua syödä.
Kinkku, laatikot, kalat, rosolli ja kotikalja kuuluvat ehdottomasti Kemppaisen joulupöytään.
– Perunaimellyslaatikko kinkkukastikkeella ja sinapilla. Ei sen parempaa olekaan.
Pasi Kemppaista ei tunnu stressaavan, vaikka tekemistä on jäljellä iltaan saakka.
- Menee viime hetkille. Sitten, kun kaikki löytyy, niin asiat ovat hyvin ja joulu voi alkaa.
Entä, jos ei löydy?
– Sitten eletään sen totuuden kanssa ja ensi vuonna pyritään parempaan suoritukseen niin kuin usein ennenkin. Seuraavaksi menen hankkimaan viimeiset joululahjat tai oikeastaan kirjoittamaan pukille, että vieläkö ehtii.