Reipas ja repivä politiikan syksy on pääsemässä vauhtiin eduskunnassa, hallituksessa ja työmarkkinoilla. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi kotimaan politiikan voittajat ja häviäjät.
Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa ei ole suuria liikahduksia, mutta mahdollisia politiikan trendejä siitä voi jo haistella.
Pinnan alla väreilee.
Kokoomus on kiilannut itsensä takaisin kakkospaikalta ykköseksi (21,5 prosenttia) ohi SDP:n (20,8 prosenttia). Puolue näyttää selviävän kesän rasismikohusta, jossa ehdittiin jo epäillä pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtajuutta.
Hallitus on lähtenyt toteuttamaan kovaa talouslinjaansa ja tämä oli se, millä Kokoomus voitti vaalit ja tätä puolueen kannattajat myös halusivat.
1:29Pääministeri Orpo myöntää: Kokoomus petti vaalilupauksensa
Niinpä puolue on vastustuskykyinen syksyn ja ensi talven kiihtyvälle keskustelulle verotuksen kohdistumisesta, sosiaaliturvan leikkauksista ja työmarkkinoiden uudistuksista. Ne eivät kosketa puolueen ydinkannattajia niin kauan, kun työpaikat säilyvät ja oma elintaso- ja elämäntapa eivät ole vaarassa.
Lue myös: Lapsiperheköyhyyttä lisäävät sosiaaliturvaleikkaukset toteutuvat: "Hallitus on pakotettu toimimaan"
Kokoomuksen kannatus ei siis välttämättä lähde alamäkeen, vaikka keskustelu talouspolitiikan oikeudenmukaisuudesta kiihtyy.
Kokoomus on siis syksyn varmoja suorittajia, ellei Petteri Orpo joukkoineen sorru ylimielisyyteen suomalaisten arjen ongelmien edessä.
Perussuomalaisten laskeva trendi
Suomen tunnetuin rikas, markkinaliberaali ja suorasuu Björn Wahlroos ennätti viime viikolla kehumaan valtiovarainministeri Riikka Purraa (ps.) määrätietoisuudesta ja ammattitaidosta.
Toistaiseksi Purra on osoittautunut kovanaamaksi, joka ei näytä hätkähtävän ay-liikkeen ja vasemmistopuolueiden kovaa kritiikkiä leikkauksia ja työmarkkinoiden muutoksia kohtaan.
Wahlroosin kehut voivat lämmittää ministerinä, mutta perussuomalaisten sisällä on nähtävissä levottomuutta.
Taloustutkimuksen mielipidemittauksen mukaan puolueen kannatus laskee jo neljättä kuukautta peräkkäin ja on nyt 17,5 prosenttia, mikä on prosenttiyksikkö vähemmän kuin viime kuussa.
Alavireistä, vaikka vielä ei voi puhua romahduksesta.
Puolue takertui sekä aluevaaleissa että eduskuntavaaleissa kiinni bensaletkuun ja lupaukseen halvasta polttoaineesta. Populistinen vaaliteema iskee nyt näpeille, koska viime kädessä bensan maailmanmarkkinahinta määräytyy ihan muualla kuin hallituksen kabineteissa.
Viime viikon torstain kyselytunnin bensavääntö Keskustan ja Perussuomalaisten välillä jää tuskin viimeiseksi.
Valtiovarainministerin vaikea rooli
Lähikuukausina on paljon kiinni siitä, miten puheenjohtaja Riikka Purra pystyy perustelemaan hallituksen toimet omilleen.
Lomautukset, työttömyys, asumistuen ja sosiaaliturvan leikkaukset iskevät osaan perussuomalaista puolueväkeä ihan eri tavalla kuin pääministeripuolue Kokoomukseen.
Duunaripako katsomoon tai demareihin voi viedä perussuomalaisten kannatusta alaspäin.
Syyskuun budjettineuvotteluissa Purra täräytti, että hallituksen kaavailemat julkisen talouden saksimiset eivät välttämättä riitä.
Kasvavat sotemenot hyvinvointialueeilla voivat upottaa hallituksen kuuden miljardin sopeutustavoitteen.
Valtiovarainministeripuolue ottaa aina vastaan kansalaisten ärtymyksen, jos leikkauksia, mutta myös veronkorotuksia pitää tehdä lisää.
Perussuomalaisille on luvassa turbulenssia.
Vasemmistopuolueiden helppo syksy
Tuoreen mielipidemittauksen voittajia ovat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Demarikelkkaan Sanna Marinin imussa lähteneet äänestäjät ovat palanneet takaisin vähin äänin.
Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 9,8 prosenttia suomalaisista (+ 1,8 prosenttiyksikköä) ja Vihreitä 9,1 prosenttia (+ 1,4 prosenttiyksikköä).
Myös demarien tilanne näyttää ihan hyvältä. SDP:llä on helppo homma löytää oppositioroolinsa, samoin kuin Vasemmistoliitolla ja Vihreillä.
Tuore puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) ei ole onnistunut tärväämään, mutta ei nostamaankaan puolueen kannatusta Sanna Marinin jälkeen.
Syksy on demareille joka tapauksessa makoisa. Hallituksen politiikka antaa luontevat paikat vastustaa oikeastaan kaikkea, mitä Orpon hallitus suunnittelee.
Samalla äänestäjistä liikkeelle ovat saatavissa palkansaajat, opiskelijat, työttömät ja pienyrittäjät. Sieltä nämä kolme puoluetta voivat ammentaa lisäkannatusta itselleen.
Keskusta ei suorita kympin arvoisesti, paitsi kannatuksessa
Keskustan kannatus on jämähtänyt kympin pintaan (10,7 prosenttia). Sen oppositioasema on kinkkinen vasemmistopuolueisiin verrattuna.
Puolue tukee osaa hallituksen talouslinjauksia, mutta hakee näkyvyyttä sotepalveluiden ahdingosta eri puolilla maata.
Keskellä ei ole juuri nyt helppoa. Aika ei suosi toisaalta-toisaalta -politiikkaa.
Ensi viikon keskiviikon välikysymyksessä Annika Saarikko (kesk.) joukkoineen pystyy sanomaan, että palvelut ovat kriisissä.
Samaan aikaan puolue on helppo suupala Kokoomukselle ja Perussuomalaisille argumentilla, että itsenhän tämä hökötyksen teitte, me joudumme siivoamaan sotkun.