Eeva Lehtimäen kommentti: Orpon iltarukous, Marinin perintö ja Purran turnauskestävyys – Ylen tuore kannatusmittaus paaluttaa politiikan syksyn lähtöasetelmat

Politiikan syksy on täällä ja Ylen tuore kannatusmittaus paaluttaa lähtöasetelmat. Kärkikolmikon takana tuska on suurin, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtmäki. 

SDP ja Kokoomus rynnistävät politiikan syksyyn lähes tasakannatuksella, selviää Ylen tuoreesta mielipidemittauksesta. SDP on niukasti ykkösenä 21,4 prosentin tuloksella, mutta laskua kesän kannatuspompusta on 1,4 prosenttiyksikköä.

SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Lindtman saa hyvän perinnön lähteä luotaamaan oppositiopolitiikkaa suositun Sanna Marinin jälkeen. Petteri Orpon (kok) hallituksen politiikassa riittää ruodittavaa, varsinkin kun teemat ovat demarien leipäkauraa, sosiaaliturvan leikkauksia ja työmarkkinoiden uudistuksia.

Samaan aikaan lisäkannatusta tai asemia ei pysty pitämään enää pelkästään pötköttelemällä ja odottamalla, miten hallitus rämpii kriisistä toiseen, kuten kesällä. 

Lisätukea vasemmistolle on luvassa ilmeisesti jo lokakuussa, kun ammattiyhdistysliike ja palkansaajat valmistautuvat protestoimaan hallituksen ärjyjä suunnitelmia vastaan. ¨

Orpon iltarukous

Suurin helpotus tulos on pääministeripuolue Kokoomukselle. Nousua edelliseen mittaukseen on 1,4 prosenttiyksikköä ja puolue on aivan demarien kannoilla. 

Orpo on ristinyt kätensä ja toivoo, ettei uusia kauhukirjoituksia tai möläytyksiä tipahtele enää hänelle seliteltäväksi. 

Politiikan syksy alkaa siirtyä kohti hallituksen talouspolitiikkaa. Keskustelua hallitsevat velkaantuminen, sotepommi, sosiaaliturvan leikkaukset ja työmarkkinamatsi palkansaajien kanssa. 

Kokoomuksen kannattajat tuskin hätkähtävät tulevia suunnitelmia ja kovaa julkista keskustelua. Niinpä ilman uusia kohuja Orpo voi odottaa kannatuksen pysyvän melko tasaisena ja korkeana. 

Etelä-Suomen miesten pako

Riikka Purran Perussuomalaiset ovat mittauksessa kolmantena. Puoluetta äänestäisi nyt 18,5 prosenttia suomalaisista, laskua edelliseen mittaukseen on 0,7 prosenttiyksikköä.

Politiikan penkkiurheilijat seuraavat mielenkiinnolla puolueen kannattajien pitkän matkan kestävyyttä. Rasismikohut on hoidettu uhrimielellä ja mediaa syyttämällä. Syksyn mittaa hallitusohjelmasta alkavat kuitenkin paljastua kovat leikkaukset, jotka iskevät myös perussuomalaisten duunarikannattajiin. 

Ylen tausta-aineistojen perusteella ainakin yhdelle ryhmälle puolueen hallitustaipaleen alku rasismikohuineen on ollut liian sakeaa. Korkeasti koulutettuja miehiä Etelä-Suomesta ja Uudeltamaalta on siirtynyt Perussuomalaisten riveistä Kokoomukseen. 

Nahkeaa menoa Keskustalla, Vasemmistoliitolla ja Vihreillä

Entäpä sitten muut puolueet SDP:n, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten takana?

Kärkikolmikko on kaukana karkumatkalla. 

Keskustan luvuissa on haaleaa piristymistä, mutta 11,5 prosentin tulos tuskin tyydyttää puheenjohtaja Annika Saarikkoa

Eilisen rasismikeskustelun perusteella Keskusta pyrkii asettumaan sovittelevaan, tolkun puolueen rooliin eduskunnassa, samaan aikaan kun puoluekentän laidoilla otteet ja puheet kovenevat. 

Onko nykyisessä politiikassa tilaa keskikenttäläiselle, kun ääniä pitäisi lähteä riipimään erityisesti maakuntien mahtipuolueelta Perussuomalaisilta? 

Keskusta ei juuri nyt tiedä mikä ja kuka se on. 

Puolue nostaa esiin syksyn mittaan lähipalvelut, mutta nykyisessä hyvinvointialuehäkkyrässä näkyy juuri Keskustan kädenjälki. 

Niinpä politiikan ankkuriviesti voi karahtaa kiville, kun alueet alkavat ilmoittaa uusista henkilöstövähennyksistä ja palveluleikkauksista.

On epärehellistä vyöryttää syytä nykyhallituksen niskaan.

Vasemmistoliiton tulos on lähes sama kuin edellisessä mittauksessa eli kahdeksan prosenttia, laskua 0,5 prosenttiyksikköä. Kokoomus törmää vielä moneen kertaan Vasemmistoliiton Li Anderssoniin, kun hallitusohjelmaa päästään ruotimaan.

Vihreiden kannatus on sekin lievässä laskussa, eikä uusi puheenjohtaja Sofia Virta ole onnistunut nostamaan kannatusta. Kuudes sija, 7,7 prosentin tulos, laskua 0,3 prosenttiyksikköä.

Puolue voi vain toivoa, että Pekka Haaviston presidenttikampanja lähtee lentoon ja siitä ripsahtaa suosiomurusia myös Vihreille. 

Henrikssonin helpotus 

Pikkupuolueista kannattaa nostaa esiin RKP. Anna-Maja Henrikssonilla ja eduskuntaryhmällä on ollut vaikeuksia päättää onko se mukana neljän puolueen hallituksessa vai ei. Kannatus on kohujen ja riepottelun keskellä pysynyt ennallaan 4,4 prosentissa. Nousuakin on jopa hieman eli 0,5 prosenttiyksikköä. 

Kyseessä lienee pieni sympatiapiikki, kun kesällä puolue jäi yksin puolustamaan arvopohjaansa kokoomuslaisten kalahiljaisuuden keskellä. 

Ryminäsyksy ja kauden ensimmäinen kyselytunti 

Politiikan syksy on alkanut ryminällä. Tänään oppositio pääsee ryöpyttämään hallitusohjelmaa ensimmäisellä kyselytunnilla. 

Teemojen lisäksi oppositio haistelee, kuka ministereistä on hallituksen heikoin lenkki. Kenen osaamista ja pokkakestävyyttä koetellaan tänään? 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat