Eeva Lehtimäen kommentti: Kokoomuksen kova hinta, jotta hallitus ylipäätään syntyi

Lähes seitsemän viikkoa se kesti ja on välitilinpäätöksen aika. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki listaa Säätytalon voittajat ja häviäjät.

Kokoomus ja Petteri Orpo saivat puolen miljardin tuloveronkevennykset miljardin sijaan, reippaat kirjaukset työelämän uudistamiseksi sekä kuuden miljardin kovat taloussopeutukset.

Ja pääministerin paikan. 

Vaalilupaukset näkyvät hallitusohjelmassa, mutta niillä ei saa välttämättä taputuksia toreilla, kun ihmiset alkavat havahtua miten toimet näkyvät arjessa. 

Samaan aikaan kansainvälisen ja myös liberaalin imagon omaava puolue maksoi kovan hinnan siitä, että hallitus ylipäätään syntyi. 

Perussuomalaisten Riikka Purra on yksi näiden meganeuvottelujen voittajia.

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy reippaasti, samoin kehitysyhteistyörahat joutuvat leikkuriin. 

Perussuomalaisten kannattajat saavat myös tavalla tai toisella halvan bensansa, maksoi mitä maksoi kansantaloudelle.

Perussuomalaiset runttasi päätavoitteensa läpi. 

Samaan aikaan tuleva oppositiopuolue keskusta ehti jo irvailemaan, että uusi hallitusohjelma on kokoomuksen näköinen paketti, mutta perussuomalaisten kädenjälki ei näy muussa kuin maahanmuutossa.

Pisteet tästä keskustalta kokoomukselle. 

Tyytymättömyyttä työperäiseen maahanmuuttoon

Elinkeinoelämä on ollut tyytyväinen tulevan hallituksen ohjelmaan. Se mikä on ollut Suomen Yrittäjien mielestä suorastaan uutispommi, on ay-liikkeen näkökulmasta pelkkää työntekijän kurjistamista. 

Työllisyyskeinot ja lakkoihin puuttuminen saavat ison käden Etelärannasta ja yrityksistä. Samaan aikaan ne eivät ole tyytyväisiä siihen kuinka paljon kokoomus on joutunut antamaan liekaa myös työperäisessä maahanmuutossa.

Esimerkiksi Keskuskauppakamari sanoo olevansa pettynyt hallitusohjelman kunnianhimottomuuteen työperäisessä maahanmuutossa. Samaan sanotaan MTV Uutisille myös Suomen Yrittäjistä.

Osaavan työvoiman puute on tällä hetkellä yritysten yksi merkittävimmistä kasvun esteistä.

– Hallitusohjelmassa tunnistetaan työperäisen maahanmuuton tarve, mutta toimet jäävät laihoiksi, ellei jopa olemattomiksi, sanotaan Keskuskauppakamarin tiedotteessa. 

Miinusta Kokoomukselle.

Tyytyväinen Essayh

Perjantaina tiedotustilaisuudessa ainoastaan kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esiintyi voittajan elkein. 

Piskuinen puolue ponnisti hallitukseen, ärhenteli neuvotteluissa viinaksista, mutta pystyi luettelemaan infossa pitkät pätkät puolueen kannattajille tärkeitä asioita, mm. perhepolitiikassa. 

Viestintä on myös taitolaji. 

RKP lähti hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa

Suurinta tuskaa hallitusneuvottelut olivat RKP:n eduskuntaryhmälle. 

Perussuomalaisten ja RKP:n välille ei rakkausliittoa saa tekemälläkään ja ehkä ei tarvitsekaan. Kuhan siedetään toisiaan. 

Tikulla silmään sitä, joka muistelee puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin  tiukkoja kannanottoja vaalien alla.

RKP:n puheenjohtaja piti hyvin epätodennäköisenä, että puolue olisi samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa. 

– Jos tarkennan, sanon, että Rkp ei lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa, Henriksson totesi STT:n puheenjohtajahaastattelussa. 

Tämä lausunto kesti vain vaalien yli. 

Ensimmäinen RKP:n neuvottelija oli valmis heittämään rukkaset naulaan jo kolmantena päivänä Säätytalolla. Toisaalta asiat alkoivat helpottaa ja ratkaisuja syntyä, kun RKP:n puoluekokous oli ohi, kerrotaan MTV:n Uutisille. 

Tiedotustilaisuudessa RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson syttyi oikeastaan yhdestä asiasta ja voitosta. Saamelaiskäräjälaki uudistetaan tämän hallituksen aikana.

RKP joutunee varautumaan siihen, että se saa samaa kohtelua kuin keskusta kohta väistyvässä hallituksessa. Oppositio korventaa Henrikssonia julkisuudessa, että puolue on väärässä seurassa ja hallituskokoonpanossa.

Hallitus työllistää 

Yksi asia on jo nyt varmaa. Tällä hallituksella on työllistävä vaikutus. Eikä nyt puhuta valtiovarainministeriön todentamista vajaasta 80 000 uudesta työllisestä, joilla on tarkoitus kohentaa taloutta.

Ohjelmassa on sen verran kovia otteita sosiaaliturvan, työllisyyskeinojen ja työelämän uudistuksissa, että oppositiopuolueet ja ay-liike löytävät merkityksen olemassaololleen.

Räimintä käynnistyi saman tien ja tuskin ay-liike jättää hallitusohjelman arvostelua vain puheen tasolle.

Syksyllä jytisee – niin Hakaniemestä kuin myös eduskunnan oppositiosta. 

Lue myös:

    Uusimmat