Hallitus käy henkien taistelua talouden isosta linjasta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) tuore ehdotus veronkorotuksista jäädyttää tunnelmaa Säätytalolla, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Vielä eilen kertoimet kunnon hallituskriisille olivat korkeat, kun synkkä hallitusviisikko aloitti kymmenen tunnin istunnon Säätytalolla. Tänään liikahdus eteenpäin oli edes se, että kaikki puheenjohtajat, myös keskustan Annika Saarikko, saivat eduskuntaryhmiltä mandaatin jatkaa neuvotteluja.
Vääntö talouden ja työllisyyden isosta kuvasta jatkuu kuudetta päivää. Se kertoo, että kyseessä on harvinaisen tuskainen prosessi viidelle puolueelle.
Ehtiikö vappusima valmistua ennen kuin hallitus saa pakettinsa kasaan?
Näkemykset ovat edelleen kaukana toisistaan. Hallituslähteen mukaan puolueiden tajuntaan on sentään uponnut se, että kaikille mieluisaa ratkaisua ei ole yksinkertaisesesti saavutettavissa.
Puuro on kylmää, mutta sitä on vain lusikoitava.
Odottelun jälkeen nyt edes neuvotellaan.
Tilannetta voisi luonnehtia henkien taistoksi talouslinjasta.
Kehykset paukkuvat, mutta sopeutukset eivät maistu kenelläkään
Hallituspuolueet ovat jo yksimielisiä siitä, että menokehyksiin ei päästä ensi vuonna. Marinin kompromissiehdotuksessa kehysten ylityksen tarve olisi 900 miljoonaa.
Siinä on mukana mm. aiemmin tehtyjä päätöksiä, Veikkauksen alentuneiden tuloutusten korvaamista järjestöille sekä koronan jälkihoitoon haluttuja rahoja. Lisäksi valtion kunnille korvaamia kustannuksia on arvioitu väärin noin 500 miljoonan euron edestä.
Päähallituspuolue SDP:stä muistutetaan, että kovakätinen paluu kehyksiin tarkoittaisi säästöjen hakemista muualta budjetista. Koronan jälkimainingeissa vasemmistopuolueet vastustavat ehdottomasti sosiaalietuuksiin puuttumista. Talouskamreerina esiintyvä keskustakin hyväksyy tämän linjauksen.
Hallitus vääntää nyt ratkaisua vuoden 2023 kehysten ylittämisestä. Riitahaarukka pyörii muutamassa sadassa miljoonassa eurossa.
Lue myös: Pääekonomistit: Kehysriihessä väännetty parisataa miljoonaa lisää ei kaada valtiontaloutta eikä hallitusta – "Kysymys on instituutioiden uskottavuudesta"
Pääministeri on yrittänyt laukaista neuvottelujumia erilaisilla kompromissitarjouksilla. Tänään niitä oli pöydässä kaksi erilaista.
Meininki vaikuttaa olevan kuin itämaisessa basaarissa, jossa erityisesti keskustaa viekoitellaan ostamaan kehysratkaisu erilaisilla viimeisillä tarjouksilla.
Vasemmistopuolueet haluavat pitää kiinni sosiaalietuuksista. Myöskään ansiosidonnaisen leikkaukset tai paikallinen sopiminen eivät innosta koronan jälkeisessä epävarmassa tilanteessa.
Lue myös: Kurvinen: Marinin kompromissiesityksissä korotuksia työnantajien sivukuluihin
Veronkorotusesitys kylmentää tunnelmaa
Marinin viimeisimmässä tarjouksessa taloutta halutaan tasapainottaa myös veronkorotuksilla.
Se oli märkä rätti keskustalaisten naamalle ja eduskuntaryhmästä ennakoidaan neuvottelutunnelman jäähtymistä uudelleen. Tuskin myöskään RKP:ssa iloitaan linjauksesta.
Hallituskumppanit ovat puolestaan arvostelleet kovasanaisesti keskustan ja Saarikon jumittamista neuvotteluissa. Puolueen tavoitteista ei ole saanut selvää ja ne ovat vaihdelleet matkan varrella.
Kesäteatteri on mainittu useamman kerran.
Oppositiopuolueiden pelko ajaa keskustaa
Keskusta kärvistelee kannatusalhossa. Puolue uhriutuu pieneksi 12 prosentin puolueeksi ja linja on, ettei se voi myydä viimeisiä itsekunnioituksen rippeitään. Keskusta vaatii mielestään maltillisia työllisyystoimien uudistuksia sekä hallitusta pitämään kiinni edes menokehysten desimaaleista.
Myös kuntavaalien läheisyys painaa Säätytalolla. Keskusta tietää, että surkea tulos neuvotteluista sataisi entisestään perussuomalaisten ja kokoomuksen laariin.
Keskustalaisten takaraivossa jyskyttävät myös ne vuodet, kun keskustalainen pääministeri on tinkinyt oman puolueen vaatimuksista, jotta hallitus pysyy kasassa ja toimintakykyisenä.
Henki on, että antaa pääministerin pitää huolta siitä, että ratkaisuja syntyy. Iltalypsyn hengessä SDP tinkiköön, jos se haluaa, että pienemmät puolueet pysyvät hallituksessa.
Keskusta lähti neuvotteluihin kovat piipussa ja takki auki. Jälkikäteen voi arvioida, miten toimiva neuvottelutaktiikka se oli. Samaan aikaan myös muut puolueet ovat koventaneet otteitaan sekä julkisuudessa että neuvotteluissa.
Korona pakottaa hallituksen pysymään yhdessä?
Aamupäivän neuvottelujen alla korona nousi esiin puheenjohtajien lausunnoissa. Koronatilanne on edelleen päällä, pandemia riehuu pahana Suomen rajojen ulkopuolella.
SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton tai RKP:n olisi vaikea selittää itsensä ylös suosta, että pistettiin lusikat ja kupit jakoon. Tämä oli tässä, pitäkää koronakriisinne. Hallitus kaatuu, kun se ei pysty sopimaan halllituskauden lopusta.
Se ei olisi vastuullista, eikä se hyödyttäisi hallituspuolueita. Päinvastoin.
Niinpä hallitus yrittää pysyä kasassa ja saada aikaan kompromissin, jonka kanssa eri puolueet voivat elää.
Kriisin ainekset ovat vielä kuitenkin olemassa.