Eeva Lehtimäen kommentti: Oikeistovappua pukkaa

Eeva-Lehtimaki-high-res-1
Kuva: ROB ORTHEN
Julkaistu 19.04.2023 18:37
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Oikeistohallitus, siltä se näyttää ja sitä hallitustunnustelija Petteri Orpo nyt yrittää. Taitava pokeripelaaja pitää hihassaan kuitenkin vielä myös sinipunakorttia, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

SDP:n kellokkaat ja oppositioon suuntamassa olevat keskustalaiset ehtivät jo eilen ilakoida, että kokoomus on luopunut kovista vaatimuksistaan kuuden miljardin sopeutuksista tällä vaalikaudella.

Että näinkö falskisti vaalit käytiin? Että tolkku se on tullut porvarinkin leikkaussaksiin.

Tämä siksi, että kuutta miljardia ei enää nostettu suoraan kokoomuksen kynnyskysymykseksi, kun myös kokoomus vastasi hallitustunnustelija Petteri Orpolle (kok.) muiden puolueiden tapaan eilen.

Tänään eduskunnassa Orpo ampui nämä spekulaatiot alas.

Pääministeripuolue pitää kiinni valtiovarainministeriön arvioista, että julkista taloutta pitäisi sopeuttaa neljän vuoden aikana kuudella miljardilla ja seuraavalla vaalikaudella vielä kolmella miljardilla.

– Meillä on samat puheet ennen ja jälkeen vaalien. 6+3 on keskeisin asia talouden osalta, Orpo sanoi eduskunnassa. 

Lue myös: Alustava hallituspohja voi olla tiedossa jo ensi viikolla – kokoomus pitää kiinni kuuden miljardin sopeutustarpeesta

Ei hierota kuutta miljardia naamaan

Kokoomuksen eilinen vastauspaperi ja kynnyskysymyskohta oli kuitenkin tarkoin muotoiltu, eikä se ollut sattumaa.

– Kynnyskysymyksemme on hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan ja tulevaisuuden turvaaminen, paperissa lukee.

Hyvinvointiyhteiskuntaan vetoamalla kokoomus pitää edelleen ovea raollaan myös sinipunalle eli demareille toiseksi päähallituspuolueeksi.

– Hyvinvointivaltion pelastaminen tarkoittaa kuutta miljardia meille, mutta emme halunneet hieroa kuutta miljardia naamaan, kokoomuslähde kiteyttää.

Hallitustunnustelija tarvitsee pokerinaamaa, nuorallakävelijän tasapainoa ja ympäripyöreitä toisaalta toisaalta lauseita tällä hetkellä.

Ketään ei passaa suututtaa, eikä liian ehdottomia kantoja tuoda julkisuuteen. Päähallituspuolueen kannattaa esittää myös vaikeasti tavoiteltavaa. 

Lue myös: Orpo kuittaili keskustalle: "Tekisi mieli olla vastaamatta ollenkaan, niin kuin hekin tekivät"

Oikeistohallitusta pukkaa

Orpo lähtee synnyttämään hallitusta kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien ympärille. Siltä se nyt näyttää. 

Mutta taitava hallituspeluri pitää myös muita mahdollisuuksia pöydällä, jos ei muuten, niin kiristysruuvina varsinaiseen hallitukseen pyrkiville puolueille.

SDP:tä pidetään kisassa mukana. 

Hallituspohjasta Orpo ei halunnut pukahtaa tänään mitään. 

Toimittajaryhmän taustalla tiedotustilaisuutta seurasivat RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ja perussuomalaisten ryhmyri Lulu Ranne

RKP:n ja perussuomalaisten maahanmuuttokannat ovat vielä kaukana toisistaan kuin yö ja päivä ja se on Orpon suurin ongelma tällä hetkellä. 

Kokoomuslähteiden mukaan perussuomalaiset on tullut kuitenkin vastaan maahanmuuttovastauksissaan ja ote on ollut rakentava. 

"Ei ole nautinnon paikka"

RKP on noussut kokoaan isompaan rooliin kevään hallitusväännöissä. RKP menee hallitukseen, mutta millä ehdoilla ja kenen kanssa, kuuluu kysymys.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja muu puoluejohto ovat olleet tiukassa pyörityksessä. Henriksson pokka on pitänyt, vaikka piskuinen puolue on ratkaisijan roolissa.

– Ei ole nautinnon paikka, Henriksson vakuutti tänään eduskunnassa toimittajien piirttämänä. 

Orpo käy kahdenvälisiä keskusteluja puolueiden kanssa varsinaisesti maanantaina ja tiistaina. Pudotuspeleihin joutuneen vasemmistoliiton Orpo tapaa jo perjantaina.

Toki keskusteluja käydään epävirallisesti keskeisistä kipukohdista koko ajan. 

Hallitustunnustelija pyrkii kertomaan Säätytalolle lähtijät vappuun mennessä.

Ainakin ay-liikkeen vappupuheisiin saadaan jytkettä ja paloa, jos Suomeen ryhdytään rakentamaan oikeistohallitusta.

Ja eiköhän Hakaniemessä olla jo valmiina, jos suunnitelmat esimerkiksi ansiosidonnaisen porrastamisesta ja keston lyhentämisestä päätyvät hallitusohjelmaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Hallitustunnustelut