Ehdotus paikallisen sopimisen kokeilusta oli "viimeinen niitti" – palkansaajajärjestöt turhautuivat hallituksen työmarkkina-avauksiin: "Mitä enemmän näitä vispataan, sitä pienempi tontti meille jää"

13:10img
Onko Suomessa liian kallista pitää pystyssä teollisuuden työpaikkoja? Vieraana Viiden jälkeen -ohjelmassa 4. syyskuuta olivat Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Julkaistu 28.09.2020 14:38
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Palkansaajien keskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK eivät ole pitäneet siitä, että hallituspuolueista kuuluu usein uusia avauksia herkkiin työmarkkinakysymyksiin.

Turhautumiseen vaikuttaa nyt erityisesti se, että keskusjärjestöt pyrkivät löytämään ratkaisua yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi, mikä voi tarkoittaa eläkeputken rajoittamista.

Tämän työn valmistumisen määräajaksi hallitus määritteli marraskuun lopun.

Lisäksi työmarkkinakeskusjärjestöt arvioivat kolmikantaisessa valmistelussa työttömyysturvan kehittämistä maaliskuun alkuun mennessä.

Kolmas laaja kokonaisuus liittyy paikallisen sopimisen kolmikantavalmistelun jatkamiseen, jonka aikataulu ulottuu myös maaliskuun alkuun.

Järjestöjen mukaan uusien avauksien tekeminen vaikeuttaa asetelmaa.

– Mitä enemmän näitä asioita vispataan, sitä pienempi tontti meille jää. Yritämme nyt työnantajien kanssa saada ratkaisun aikaan, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Palkansaajajärjestöt päättivät julkistaa maanantaina toiveen siitä, ettei hallituspuolueilta tulisi nyt uusia avauksia.

"Nyt on saatava työrauha"

Viimeksi viikonloppuna Rkp esitti kokeiltavaksi määräaikaista paikallista sopimista.

– Kyllä samankaltaisia avauksia on ollut aiemminkin. Ymmärrän esimerkiksi sen, että keskustan uudella puheenjohtajalla (Annika Saarikko) on tarvetta profiilin nostamiseen, mutta kyllä meidän on nyt saatava työrauha. Rkp:n avaus viikonloppuna oli viimeinen niitti, Fjäder kertoo.

Fjäderin mukaan neuvotteluilmapiiri ei muutenkaan ole paras mahdollinen.

– Ilmapiiri on jo tarpeeksi heikko. Kovia ulostuloja on tullut muutenkin. EK ehdotti, että yksilöt joutuisivat vastuuseen laittomista lakoista, Fjäder toteaa.

Keväällä työmarkkinajärjestöt sopivat esityksistä muutoksiksi työlainsäädäntöön ja työttömyysturvaan. Nämä määräaikaiset muutokset ovat voimassa vuoden loppuun.

– Merkittävät päätökset tehtiin hyvän luottamuksen vallitessa. Nyt valmistelussa on työmarkkinoiden toimivuuden ja Suomen kriisistä toipumisen kannalta isoja asioita. Ei ole kenenkään etu, että tätä työtä hankaloitetaan, Akava, SAK ja STTK kertovat.

Tuoreimmat aiheesta

Työmarkkinat