Raudanpuute voi johtaa ikäviin oireisiin, joista jotkut kärsivät jopa vuosikausia saamatta oikeaa diagnoosia tai edes tajuamatta, että jotain on vialla. Lääkäri kertoo, miten raudanpuutetta ehkäistään ja hoidetaan.
– Raudanpuutteelle herkistää se, jos syö pelkästään kasviksia tai muuten hyvin yksipuolisesti. Lisäksi on sairaustiloja, yleisimpänä ehkä keliakia, joihin yleensä liittyy raudanpuute. Myös vuosia jatkuva happosalpaajien käyttö on altistava tekijä, sisätautiopin dosentti Esa Soppi kertoo.
Toistuva verenluovutus on niin ikään kohtuullisen yleinen raudanpuutteen syy. Veripalvelu on määrittänyt sopivaksi verenluovutusväliksi naisilla 91 vuorokautta ja miehillä 61 vuorokautta.
– Useimmat sietävät tällaisen kahden tai kolmen kuukauden välein tapahtuvan luovutuksen, mutta kaikilla rautavarastojen kertyminen ei ehdi mukaan ja syntyy raudanpuute.
– Joskus raudanpuute johtuu siitä, että ihminen menettää verta suolistoon kasvainten tai särkylääkkeiden käytön vuoksi.
Raudanpuutetta voi ehkäistä monipuolisella, eläintuotteita ja punaista lihaa sisältävällä ruokavaliolla.
– Mutta jos raudanpuute on jo kehittynyt, se ei yleensä korjaudu ruokavaliolla, vaan lisäksi tarvitaan rautalääkitys.
Soppi ei suosittele syömään rautavalmisteita omin päin, koska silloin perussyy raudanpuutteen kehittymiseen saattaa jäädä löytymättä.
– Kaikki oireet eivät välttämättä johdu raudanpuutteesta ollenkaan. Aina täytyisi selvittää, mikä sen oirekuvan todellisuudessa aiheuttaa. Jos taustalla on esimerkiksi keliakia, niin raudanpuute saattaa kyllä korjaantua rautatableteilla, mutta vointi ei välttämättä korjaannu.
– Ainoastaan verenluovuttajien kannattaa noudattaa Veripalvelun antamia ohjeita lisäraudan käytöstä.
Rautakuurille lääkärin määräyksestä ryhtyneiden on hyvä ottaa huomioon, että hemoglobiiniarvot nousevat ennen kuin rautavarastoihin kertyy mitään.
– Jos rautavarastot ovat olleet tyhjät, niin rautalisää tarvitaan vielä hemoglobiinin korjautumisen jälkeenkin yleensä vähintään kolme–kuusi kuukautta, usein paljon kauemmin. Pitkään jatkuneen raudanpuutteen oireiden korjautuminen saattaa kestää kuukausia tai jopa kaksi vuotta.
D-vitamiini kiistelyn kohteena
Emeritusprofessori Ilari Paakkari kävi kertomassa D-vitamiinin vaikutuksista, lähteistä ja saantisuosituksista Studio55.fi-lähetyksessä elokuussa 2015.
25:24