"Ei niin, että koira joutuu pelkäämään" – miten korjataan koiran kolme yleisintä käytösongelmaa?

9:00imgNäin selvitetään tyypilliset ongelmat koiran kanssa.
Julkaistu 08.03.2024 07:31

Emmi Niiniaho

Koiran kouluttamisessa lähtökohta on asiantuntijan mukaan aina positiivisissa kokemuksissa. Näin se näkyy käytännössä käytösongelmien korjaamisessa.

Koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio toteaa Huomenta Suomen haastattelussa, että lähtökohtaisesti koiran kouluttaminen pitäisi tapahtua aina positiivisin menetelmin.

Hakio kertoo, että koiria motivoivat palkkiot sekä vaaran välttäminen. Kouluttamisessa vahvistetaan toivottua käyttäytymistä palkitsemalla, jolloin koiralle annetaan jotakin tavoiteltavaa.

Lisäksi pyritään välttämään negatiivisten tunnetilojen aiheuttamista koiralle koulutuksen aikana, vaikka välillä tämä saattaakin olla haastavaa.

– Lähtökohtaisesti pyritään siihen, että koiran koulutuksessa järjestetään positiivisia asioita niin, että koira tavoittelee asioita, eikä niin, että koira joutuu pelkäämään jotain tai välttämään jotain asiaa, Hakio toteaa.

Hakio selittää kolmen yleisen koiran käytösongelman avulla, miten nämä opit näkyvät käytännössä koiran koulutuksessa.

Lue myös: Helmi-koira "sekoilee" ulkona, mutta miksi? Asiantuntija arvioi erikoista käytöstä

Kolme yleistä koiran käytösongelmaa

Yksi yleisistä koiran käytösongelmista on se, että koira vetää hihnassa.

Koulutettaessa koiraa pois tällaisesta käytöksestä, saatetaan joutua asettamaan koiralle epämiellyttävä tunnetila, kun hihnan toisesta päästä tulee painetta.

– Esimerkiksi pysähtymällä ja koiran katsoessa ihmistä hihnaa voidaan löysätä ja paine helpottuu, Hakio toteaa.

Toinen yleinen ongelma liittyy niin ikään koiran ulkoiluttamiseen, eli jos koira haukkuu vastaantuleville koirille, muille ihmisille tai pyöräilijöille.

koira vetää hihnassaKoiran tunnetila kohtaamisen taustalla pitää saada muuttumaan, jotta itse käyttäytyminen muuttuu. Tämä saavutetaan Hakion mukaan harjoittelemalla koiran kanssa neutraalimpaa suhtautumista ympäristöön.Shutterstock

Jos koira haukkuu toiselle koiralle, Hakion mukaan pitää selvittää, miltä toisen koiran kohtaaminen koirasta tuntuu. Jos se tuntuu esimerkiksi jännittävältä, tulisi kokemuksesta tehdä positiivisempi, jotta tilanne ei aiheuttaisi pelkoa, jännitystä tai epävarmuutta.

Koirat voivat haukkua toiselle koiralle myös siitä syystä, että ne haluavat vain niin innokkaasti toistensa luokse ja kytkettynä ne turhautuvat siihen, etteivät pääse lähemmäs.

Kolmas yleinen ongelma on yksinolon aiheuttama ahdistus koiralla, joka näkyy esimerkiksi ääntelynä sekä tavaroiden ja huonekalujen tuhoamisena.

Hakio kertoo, että jos koira kokee voimakasta pelkoa yksin jäämisestä, koira totutetaan asteittain yksinoloon, jotta se oppii, ettei ihmisen poislähteminen tarkoita ahdistumista.

Lue myös: Nukutko lemmikkisi kanssa? Näin se vaikuttaa terveyteesi – riskit kannattaa tiedostaa

Lue myös: "Väätäinen, ulos, p*skalle" – äänipainikkeilla puhuvat lemmikit hurmaavat somessa, mutta mitä sanoo tiede?

Katso myös: Miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen?

1:19imgOppiiko vanha koira uusia temppuja? Ekologian tutkijatohtori Milla Salonen Turun yliopistosta kertoo, miten ikä vaikuttaa koiran käyttäytymiseen.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat