Tästä syystä koira hyökkää herkemmin lasten kimppuun: "Tulee automaattinen reaktio"

10:29img
Katso myös: Mistä koiran häiriökäyttäytyminen johtuu, entä mitä lääkkeeksi? Keskustelemassa eläintenkouluttajat Sofia Haapanen ja Evi Koskinen.
Julkaistu 12.07.2024 13:07
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Helsingissä alkuviikolla sattunut koirahyökkäys on herättänyt keskustelua siitä, miksi koira käy vieraan ihmisen kimppuun ja puree tätä. Eläinkouluttajat korostavat sitä, että koiran häiriökäytökseen on aina jokin syy.

Helsingin Vallilassa tapahtui maanantaina tapaturma, jossa koira puri alle kymmenvuotiaan lapsen sairaalakuntoon.

Kerrostaloasunnosta vapaaksi päässyt koira oli hyökännyt lapsen kimppuun kadulla.

Lue myös: Koira hyökkäsi lapsen kimppuun Vallilassa – näin omistaja kertoo lemmikistään MTV:lle

Koira oli viisivuotias amerikanpitbullterrieri, joka oli ollut omistajallaan pennusta lähtien. Mies ja koira olivat muuttaneet nykyiseen asuntoonsa pari kuukautta sitten.

Sama koira oli sen omistajan mukaan päässyt asunnosta ulos itsekseen ennenkin, koska asunnon ovessa on ollut vikaa. Naapurit olivat silloin vieneet koiran takaisin sisälle.

– Elämässäni on ollut paljon muutoksia. Parin kuukauden asumisen aikana koira ei välttämättä ole vielä asettunut ja saattaa kokea pieniä tavallisia eroahdistuksen piirteitä, omistaja kertoi MTV Uutisille.

Häiriökäytökseen aina jokin syy

Eläintenkouluttajan ja tietokirjailijan Sofia Haapasen ja Koirakoulu Nerokoiran kouluttajan Evi Koskisen mukaan koiran häiriökäytökseen on aina jokin syy. Se voi olla vaikka juuri elämänmuutokseen tai uuteen kotiin liittyvä stressi.

Koiraa voivat kuormittaa monet muutkin asiat: lomareissut, kesävieraat ja jopa se, että ihmiset ovat koko ajan kotona, eikä eläin saa levätyksi riittävästi. Haapanen kertoo, että aikuinen koira tarvitsee 14–16 ja koiranpentu 20 tuntia unta vuorokaudessa.

– Valitettavasti liian moni koira on jatkuvasti vähän kuormittunut. Se altistaa heti tavallista kärkkäämmille reaktioille, Haapanen selvittää Huomenta Suomen haastattelussa.

Toisaalta pitkään yksin kotona oleminenkin voi stressata koiraa.

– Koirille on aika tyypillistä se, että jos ne ovat kiihdyksissä, ne tarttuvat mielellään hampailla johonkin. Ihmiset näkevät sen vaikkapa tervehtimistilanteessa, kun omistajan tullessa kotiin koira voi vaikka tarttua käteen, Koskinen toteaa.

Toiset koirat riepottavat vastaavassa tilanteessa lelujaan tai luitaan.

Jos koira on hyvin stressaantunut, sen alkukantaiset vaistot, kuten saalistuskäyttäminen, voi puskea päälle.

– Silloin esimerkiksi jokin nopeasti liikkuva kohde tai äännähdys riittää aktivoimaan vaikka tarttumispurennan, Haapanen sanoo.

Lue myös: Toimi näin, jos koira hyökkää kimppuun: "Se voi hämmentää koiraa riittävästi"

Pelokkuus ja arkuus rajoittavat koiran elämää – "Ihmispelkoisilla koirilla on lyhyempi elinikä"

9:00img

Katso myös: Mitkä ovat koirien tyypilliset käytösongelmat ja miten ne ratkaistaan? Haastattelussa koirien käyttäytymisen asiantuntija Emmi Hakio.

Lapsi kohteeksi aikuista helpommin

Koira saattaa asiantuntijoiden mukaan ottaa helpommin kohteekseen pienen lapsen kuin aikuisen.

– Lapset käyttäytyvät ehkä aikuisia impulsiivisemmin, tai eivät ole yhtä harkitsevaisia. Lapset saattavat esimerkiksi lähteä juoksemaan pakoon, mikä saattaa aiheuttaa sen, että koiralle tulee automaattinen reaktio lähteä perään. Ja siihen usein liittyy se (pureminenkin), Koskinen selvittää.

Jotkin rodut on lisäksi jalostettu sellaisiksi, että ne metsästävät ja tarttuvat kiinni.

– Tämä saattaa pulpahtaa esiin kuormittavissa tilanteissa.

Lue myös: Tutkijat selvittivät, tunnistaako pieni lapsi koiran vihaisen ilmeen – "Arvioivat usein väärin"

Tiedätkö, mitä koira yrittää viestiä haukottelemalla? Tällaisia ovat koiran rauhoittavat signaalit

Vastuu on omistajalla

Haapanen korostaa, että koiran näkökulmasta esimerkiksi ihmisen jahtaaminen ei ole häiriökäyttäytymistä. Hän ei myöskään halua listata koirarotuja, joiden ottamista ihmisten kannattaisi harkita tai jotka olisivat muita aggressiivisempia.

Sen sijaan ihmisen olisi hänen mukaansa mietittävä sitä, millaisiin tilanteisiin ja oloihin koiransa vie.

– Ihan koira kuin koira, yhtä lailla joka koiran kohdalla tulee huolehtia siitä, miten sitä opetetaan ja totutetaan tilanteisiin ja mille sitä altistetaan. Ja pidetään huoli siitä, että koiralla on hyvä olla. Me ihmiset valitsemme, millaisiin tilainteisiin koira laitetaan.

Haapasen mukaan harva koira nauttii esimerkiksi vieraiden kosketuksesta.

– Ja tosi monia koiria kosketaan paljon ja aika yhtäkkiä. Vaikkapa terassilla ollessa kuka tahansa voi yhtäkkiä tulla hellittelemään. Jos koira kokee sen joka kerta epämukavaksi, voi olla, että se alkaakin ilmaista (käytöksellään), että älä koske. Toisaalta omistajan on tärkeä pohtia, viihtyykö koira edes terassilla.

Lue myös: Ethän toru lapsille murisevaa lemmikkiä? Eläintenkouluttaja kannustaa kehumaan – "Koira yrittää kertoa ahdistuksestaan"

Mitä tehdä, kun koira hyökkää ja ärisee? Kirsi Aalto on saanut uransa aikana useita osumia asiakkaittensa hampaista –  "Koiraa en syytä"

Sama koira hyökkää herkemmin

Jos koira on hyökännyt ihmistä kohti kerran, se saattaa eläimen käytöksen asiantuntijoiden mukaan hyökätä toisenkin kerran.

– Valitettavasti kynnys on matalampi. Koiran omistajan vastuu on entistä suurempi. Ja jos koiran taustoja ei tiedetä, eli jos kyseessä on vaikka kodinvaihtaja tai rescue-koira, sitä suurempaa varovaisuutta on syytä noudattaa.

Koira-ajokortti kaikille?

Niin Haapanen kuin Koskinenkin kannattavat ajatusta omistajien koira-ajokortista. Eläinten käytöksen taustojen tunteminen ei olisi heidän mukaansa pahasta muillekaan.

– Olisi hyvä, jos näitä yleissivistäviä taitoja opetettaisiin esimerkiksi koulussa myös niille ihmisille, joilla ei ole eläimiä, Koskinen sanoo.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat