"Väätäinen, ulos, p*skalle" – äänipainikkeilla puhuvat lemmikit hurmaavat somessa, mutta mitä sanoo tiede?

"Väätäinen, ulos, p*skalle" – näin rescuekoira kommunikoi omistajansa kanssa 0:14
"Väätäinen, ulos, p*skalle" – video näyttää, miten rescuekoira Väätäinen "puhuu" omistajansa Heli Soinin kanssa.

Kun somessa tulee vastaan video koirasta tai kissasta, joka "puhuu" omistajansa kanssa äänipainikkeiden avulla, jää moni pohtimaan, tarkoittavatko lemmikit todella viestiä juuri sitä, mitä niillä sanovat. Kaliforniassa vuonna 2020 aloitettu tutkimus on selvittänyt yllättäviäkin yksityiskohtia "puhuvista" lemmikeistä.

Rescuekoira Väätäinen adoptoitiin Heli Soinin perheeseen helmikuussa 2020 ja vielä saman vuoden lopussa Heli alkoi opettamaan koiralleen "puhumista" äänipainikkeiden avulla.

Nyt Väätäisellä on käytössään 42 äänipainiketta eri sanoille ja se käyttää niitä arjessa aktiivisesti.

Katso yllä olevalta videolta hauska tapa, jolla Väätäinen ilmaisee halunsa päästä ulos. Varoitus: video sisältää roisia kieltä.

Kalifornialaistutkimus selvittänyt äänipainikekommunikaatiota

Äänipainikekommunikaatiosta lemmikkien kanssa ei toistaiseksi ole olemassa julkaistua vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, mutta Kalifornian yliopisto on aloittanut aiheesta laajan tutkimuksen vuonna 2020.

Tutkimuksessa seurataan kaikkiaan 2 000 koiraa, joilla on käytössään äänipainikkeet omistajiensa kanssa. 

Tutkimuksessa hyödynnetään videomateriaalia, joka on kuvattu koirille luontaisessa ja turvallisessa ympäristössä eli niiden kodeissaan, kertoo tutkimukseen perehtynyt eläintenkäyttäytymistieteen dosentti ja Smartdog-yrittäjä Katriina Tiira.

Aiempia eläinten kielen oppimista käsitteleviä tutkimuksia on kritisoitu siitä, että ihminen on mahdollisesti ollut myötävaikuttamassa eläinten käytökseen tutkimuksen aikana, mutta tässä Kalifornian yliopiston tutkimuksessa äänipainikkeiden painallukset tapahtuvat koirien omasta aloitteesta eli ihminen ei vihjaa siinä mitään.

Kaikkea tutkimuksen tuloksista ei ole vielä kerrottu, mutta siitä tutkija on varma, etteivät koirat paina mitään satunnaisia nappeja, vaan ne ihan selvästi kommunikoivat ihmisille tarkoituksenmukaisesti painikkeiden avulla, Tiira kertoo.

Tiiran mukaan painikkeet mahdollistavat koiralle kommunikoida laajemmin ja ihmisten kielellä omia halujaan.

Kun koira painaa "ulos" ja "uima-allas", se haluaa kahluualtaaseen

Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Miiamaaria Kujala, joka keskittyy työssään eläinten sanattomaan viestintään ihmisten kanssa, kertoo, että eläin pystyy assosioimaan ihmisen puhetta ja ääniä konkreettisiin asioihin niiden elinympäristössä, vaikka kielellinen prosessointi ei olekaan samanlaista kuin ihmisellä.

Lemmikkieläimillä on halu kommunikoida asioita niille ihmisille, jotka ovat niiden sosiaalisissa piireissä. Tässä kalifornialaistutkimuksessa oli löydettävissä ainakin osalla koirista loogista järjestelmää painikkeiden käytössä, Kujala kertoo.

Esimerkiksi koira käyttää painikkeita "ulos" ja "uima-allas", kun se haluaa päästä ulos kahluualtaaseen leikkimään. Eli koira ei käytä vain sanaa uima-allas tai ulos, vaan se assosioituu kahteen asiaan eli ulos ja uima-allas. Ulos-nappia saatetaan silti käyttää myös jonkun muun asian yhteydessä.

Yllättävä havainto: koirat keksivät jopa uusia sanoja 

Tutkimuksesta nousee esille yllättävä seikka

Osa koirista oli jopa keksinyt uusia sanoja kertoakseen haluistaan tai tietyistä tapahtumista omistajilleen, Kujala ja Tiira kertovat. 

Yksi koira oli katsonut ikkunasta ulos ja sitten mennyt painamaan nappeja "vinku" ja "auto". Vinku tarkoitti koiralle sen vinkuvaa lelua ja auto tarkoitti mitä tahansa renkailla kulkevaa ajoneuvoa. Omistaja oli ihmetellyt, mikä on vinkuauto ja katsoessaan ikkunasta nähnyt ulkona ambulanssin. Koira oli siis kertonut autosta, joka vinkuu, Tiira kertoo.

Toinen koira oli puolestaan käyttänyt nappeja "vesi" ja "luu", kun se oli halunnut jäätä purtavakseen. Erikseen vesi tarkoitti, että se haluaa vettä ja luu tavallista puruluuta, mutta koira pyysi jäätä käyttämällä sanoja vesi ja luu. Kun omistaja sitten lisäsi painikkeiden joukkoon sanan "jää", käytti koira jäätä halutessaan jää-painiketta, eikä enää vesi- ja luu-painikkeita, Kujala antaa esimerkin. 

Koirat voivat oppia tuhansia sanoja

Jo aiemman tutkimustiedon valossa tiedetään, että koirat voivat oppia jopa 1 200 sanaa elämänsä aikana.

Tässä on tietysti yksilöllisiä eroja, että kuinka monta sanaa koira oppii ja kuinka nopeasti. Se riippuu aika paljon siitä, miten paljon ihminen käyttää puhetta koiran kanssa kommunikoidessaan, Tiira kertoo.

Tiiran ja Kujalan mukaan se, että koirilla ja muilla lemmikeillä on mahdollisuus käyttää sanoja, voi parantaa eläimen hyvinvointia, kun se saa nopeammin ilmaistua ihmiselle tarpeensa.

Tässä Kalifornian yliopiston tutkimuksessa muutamat koirat olivat esimerkiksi oppineet assosioimaan ruumiinosien nimet ruumiinosiinsa. Muutamat koirista pystyivät siten kertomaan omistajilleen korvatulehduksesta, kun ne olivat käyttäneet painikkeita "auts" tai "apua" ja "korva" yhdessä, Kujala kertoo.

Eläimen kipu on monesti sellaista, ettei ihminen huomaa sitä ennen kuin se on todella voimakasta. Äänipainikkeet tuovat näin konkreettista hyötyä koiralle ja omistajalleen, kun koira pystyy kertomaan kivusta.

Lue myös:

    Uusimmat