Verolinjaukset vaikuttavat voimakkaasti eläkeläisten muuttoliikkeeseen, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.
Portugalissa eläkeläisten määrä kolminkertaistui maan vuonna 2013 toteuttaman verouudistuksen myötä, kertoo työn ja talouden tutkimuslaitos Labore.
Portugaliin virtasi etenkin hyvätuloisia ja korkeasti koulutettuja eläkeläisiä, kun maa vapautti ulkomailta tulevat eläketulot veroista kymmeneksi vuodeksi.
Muuttajia oli myös Suomesta, mutta virta tyrehtyi, kun Suomi irtisanoi verosopimuksen Portugalin kanssa vuoden 2019 alussa. Siitä lähtien eläkkeet, joita Suomesta maksetaan Portugalissa asuville eläkeläisille, ovat olleet veronalaisia.
Ruotsi seurasi Suomen esimerkkiä ja irtisanoi verosopimuksen Portugalin kanssa vuonna 2022.
Portugali on sittemmin muuttanut verojärjestelmäänsä. Uusien muuttajien eläkkeistä alettiin kantaa 10 prosentin veroa vuodesta 2020 alkaen. Tästä vuodesta alkaen maahan muuttaneet eläkeläiset eivät ole enää hyötyneet alennetuista verokannoista.
Eläkeläisten määrä Portugalissa on kuitenkin säilynyt korkeampana kuin ennen verouudistusta, joten väliaikainen verouudistus on saanut pysyviä vaikutuksia.
Portugalin verouudistuksen vaikutuksia tutkineessa kansainvälisessä ryhmässä oli mukana Laboren erikoistutkija Salla Kalin.
Tutkimuksen julkaisi amerikkalainen National Bureau of Economic Research.
Lue myös: Finnwatch: Näihin veroparatiiseihin rikkaat muuttavat Suomesta – "Varakas voi välttää verot kokonaan"
Kansaneläkkeiden maksu loppuu 25 000 ulkomailla asuvalta suomalaiselta – näin he jatkossa elävät
"Ei vain muutama vuorineuvos"
Suomen kannalta eläkeläisten muuttoliike voi saada tuntuvia vaikutuksia valtiontalouteen. Väestön ikääntyessä eläkeläisten osuus Suomessa maksetuista veroista on kasvanut merkittävästi, ja vuonna 2022 eläkeläiset maksoivat viidesosan Suomen tuloveroista.
Jos huomattava määrä hyvätuloisia eläkeläisiä muuttaa ulkomaille välttääkseen Suomen verotuksen, mutta hyödyntää Suomen verovaroilla rahoitettuja terveyspalveluita, voi tästä seurata julkiselle taloudelle merkittäviä negatiivisia vaikutuksia, Labore toteaa.
– Eläkkeiden verovapaus houkutteli erityisesti varakkaita suomalaisia eläkeläisiä muuttamaan Portugaliin. Kyse ei ollut vain muutamasta vuorineuvoksesta, sillä Portugalissa oleskelleiden varakkaiden, ennen eläköitymistä ylimpään tulodesiiliin kuuluneiden osuus kasvoi lähes 20 prosenttiyksikköä. Lukumääränä tämä vastaa reilua 150:tä huippuvarakasta eläkeläistä, kertoi Kalin tiedotteessa.
6:54