Kansaneläkkeiden maksu loppuu 25 000 ulkomailla asuvalta suomalaiselta – näin he jatkossa elävät

Hallitus aikoo lopettaa kansaneläkkeiden maksamisen EU-maissa asuville suomalaisille. Tämän avulla pyritään säästämään 38 miljoonaa euroa vuodessa. 

Suomalaisia, jotka saavat kansaneläkettä ulkomailla, on tällä hetkellä noin 26 000. Hallituksen uudesta kehysriihestä selviää, että kansaneläkkeen maksaminen lopetetaan EU-maissa asuvilta eläkkeensaajilta, joita on kaikista kansaneläkkeen saajista valtaosa, noin 25 000.

Kansaneläke maksetaan kuukausittain eläkeläisille eikä se ole kaikille sama. Se riippuu esimerkiksi Suomessa asutun ajan pituudesta ja muista eläkkeistä.  

EU-maissa asuvien keskimääräinen kansaneläkkeen suuruus on noin 130 euroa kuukaudessa. 

– Aiheen yksityiskohtien selvittäminen on vasta alkamassa, mutta sosiaali- ja terveysministeriö tulkitsee, että eläkkeen maksaminen on loppumassa EU-maissa vakituisesti asuvilta suomalaisilta, kertoo Silja Dahlgren, lakimies sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Vakituisen asumisen tulkitseminen riippuu tilanteesta, mutta tämän ei pitäisi vaikuttaa tilapäisesti ulkomailla esimerkiksi alle 6 kuukautta oleskeleviin suomalaisiin, Dahlgren jatkaa. 

Mitä jää käteen ilman kansaneläkettä?

Kansaneläkettä maksetaan, jos muut eläkkeet ja korvaukset jättävät eläkeläisen alle tulorajan. Nyt kansaneläkkeen osuus jää eläketulosta pois. 

– Sosiaali- ja terveysministeriön alustavan arvion mukaan osalla ulkomailla asuvista on omasta asuinmaastaan eläkettä maksussa. Lisäksi ulkomailla asuva voi saada Suomesta työeläkettä, Dahlgren avaa. 

Dahlgren lisää, että Suomen hallituksen päätökset eivät vaikuta muiden maiden eläkkeisiin suoraan. Lisäksi se riippuu asuinmaan lainsäädännöstä, voiko saada lakkaavan kansaneläkkeen tilalle etuutta.

Lue myös:

    Uusimmat