Miksei koira tykkää kynsien leikkaamisesta? Tästä yleinen ongelma voi johtua – "Ei omistaja voi olla varma..."

1:54img
Miksei koira tykkää kynsien leikkaamisesta? Tästä yleinen ongelma voi johtua
Julkaistu 17.07.2022 12:59

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Remmirähjäämisen ohella käsittelyongelmat ovat yksi yleisimpiä koiranomistajien huolenaiheita. Moni ihmettelee, miksi koira inhoaa tassujen koskettelua, vaikka kynsien leikkaaminen on aina sujunut hyvin. Koiran kokemusta ei kuitenkaan voi tietää, muistuttaa eläintenkouluttaja.

Remmirähjäämisen ohella käsittelyongelmat ovat yksi yleisimpiä koiranomistajien huolenaiheita, kertoo ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta. Moni ihmettelee, miksi koira esimerkiksi inhoaa tassujen koskettelua, vaikka kynsien leikkaaminen on aina sujunut hyvin.

Ajattelutavassa piilee kuitenkin sudenkuoppa.

– Ei omistaja voi olla varma siitä, onko siinä koskaan koiran mielestä tapahtunut mitään. Itse voi ajatella, ettei tässä ole mitään tapahtunut, en ole koskaan leikannut liikaa, ei ole koskaan sattunut, koira ei ole koskaan ulvahtanut, miksei se silti tykkää. Mutta varmasti ei voi tietää, miten koira on kokenut tilanteen, Lohivirta kuvaa.

Lue myös: Huoli kävi toteen, ja moni haluaa nyt kierrättää "ongelmalemmikkinsä" – HESY muistuttaa vaihtoehdosta "laiskalle ja vastuuttomalle" teolle

Jo etutassujen koskeminen ja se, että ihminen työntyy kiinni koiraan etukautta, voi olla koirasta ahdistavaa.

– Koiran pää on siinä etutassujen lähellä, ja se on koiralle privaattialuetta. Koira ei välttämättä ole ehtinyt varautua mitenkään: on vain otettu ja menty leikkaamaan kynnet. Koira voi kokea sen epämiellyttävänä.

Koira saattaa yrittää eleillään kertoa, ettei pidä tilanteesta. Harmillisesti ihminen ei kuitenkaan aina ymmärrä lemmikin kertomaa.

– Koira on vaikkapa katsonut kättä sanoakseen, että älä koske, en tykkää tästä. Koira voi tökätä kuonolla käteen, että tämä ei ole kivaa, olen kertonut sinulle monta kertaa, että en tykkää, kun tassuihin kosketaan. Silti aina vain tehdään, seuraavalla ja seuraavalla kerralla. Lopulta koira reagoi ikävämmin.

Marjaana Lohivirta koirineen.

Marjaana Lohivirta koirineen.

Lue myös: Miksi koira rähjää lenkillä joillekin koirille, mutta ei kaikille? Asiantuntija avaa syitä: "Ihmisen pitäisi olla hirvittävän tarkka siinä, ettei..."

Tassun piteleminen voi tuntua ahdistavalta, anturat voivat kutista...

Pelkästään tassun pitkä pitäminen kädessä voi olla koiralle ärsyttävää tai ahdistavaa. Lohivirran omilla koirilla on paitsi paksut, mustat kynnet, myös paljon karvaa. Se tarkoittaa, että kynsi täytyy erikseen kaivaa esiin leikkaamisen aikana.

– Joudun kaivamaan, minulla pitää olla silmälasit ja otsalamppukin, että näen. Se varmasti näyttää koirasta todella oudolta. Esimerkiksi nuorempi koirani haluaa tietää etukäteen, mitä sille tehdään. Sen pitää antaa ensin tulla itse käsiteltäväksi, kun se on valmis, Lohivirta kuvaa.

– Kaikki koirat eivät kestä sitä, että vain yhtäkkiä tehdään asioita. Joskus täytyy panostaa hirveästi, että käsittelyn saa tehtyä kaikkien kannalta kivasti.

Lue myös: Miksi koira tulee kotona kutsusta luo, mutta metsässä "korvat katoavat"? Asiantuntija kertoo, kuinka omistajan kannattaa toimia

Monet koirat ovat arkoja tassuistaan, ja anturoiden välit saattavat kutista. Koiraa voi sattua, jos turkin karvat jäävät tassua pideltäessä väliin. Tassujen käsittelyongelmat ovat yleisiä, eivätkä kiireen tuntu ja pakotilanne ongelmaa paranna.

– Joskus ihmiset ajattelevat, että kynsien leikkaaminen on vain toimenpide, joka tehdään. Paljon kuulee sellaista, että koiraa pidetään väkisin kiinni, Lohivirta kuvaa.

– Jos ajattelet, että itse olet lääkärissä: jotkut eivät halua tietää mitään, jotkut haluavat tietää, koska nipistää. Itsestäni ainakin on kivaa, että joku kertoo, mitä tehdään. Joillekin koirillekin on tärkeää tietää, että nyt tapahtuu tämä ja tämä asia.

Katso myös: Heiluva häntä ei välttämättä tarkoita, että koira on iloinen – kiinnitä huomio mieluummin tähän! Juttu jatkuu videon alla.

2:21img

Vaikka koira heiluttaa häntää, se ei välttämättä ole iloinen.

Näin harjoittelet käsittelyä: "Kun sakset tulevat esille, se on kivaa..."

Kynsien leikkaamistakin voi treenata. Aluksi saksia voi vain katsella.

– Kun sakset tulevat esille, se on kivaa, tulee hirveästi karkkia tai tapahtuu muuta kivaa. Voi harjoitella koskettelemista: käsi lähestyy etutassua, siitä saa palkkaa. Voi opettaa koiralle, että se itse antaa tassun, mikä voi olla koiralle kivempaa kuin se, että ihminen ronkkii tassua käteensä, Lohivirta kuvailee.

Myöhemmin koiran jalkaa ja tassua voi kosketella saksilla leikkaamatta kuitenkaan kynsiä; tassua voi pitää hellästi kädessään ja omilla kynsillään voi naputella koiran kynsiä.

– Kosketellaan kynsisaksilla, ei vielä leikata, kaivetaan kynsiä esille. Jos on avustaja, toinen voi syöttää koiraa, tai on olemassa myös käteviä nuolualustoja, joihin voi laittaa esimerkiksi maksapasteijaa. Ne lätkäistään vaikkapa seinään kiinni ja koira saa nuolla siitä sillä aikaa, kun sitä käsitellään, Lohivirta kuvailee.

Hänen omat koiransa saavat käsittelyn aikana erityisen maukasta nuoltavaa – nimittäin kissojen märkäruokaa.

– Ei ole niin kivaa, kun selvitellään takkuja, joten silloin saa nuolla erikoisherkkua. Silloin toiminta muuttuu pikkuhiljaa ihan kivaksi. Suihkukopissakin nuolualustan voi lätkäistä seinään. Epäluuloinenkin koira alkaa pikkuhiljaa harjoitusten myötä mennä sinne innoissaan: jee, täällä on tätä hyvää ruokaa, jota saa vain näissä erikoistilanteissa, Lohivirta sanoo.

– Tässäkin pitää muistaa harjoitella pikkuhiljaa, jotta koira ei joudu liian vaikeaan tilanteeseen vain siksi, että on ahneuksissaan mennyt ruoan perässä ja ettei kissanruokapurkin esiintulo saa aikaan päinvastaista reaktiota. Esimerkiksi suihkukopissa aluksi käydään vain syömässä ja sitten siihen pikkuhiljaa liitetään veden valuttamista ja suihkuttelua. Lähtökohtana aina se, että koira mahdollisimman hyvin tietää, mitä tapahtuu ja että se voi itse vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

Jos ongelmatilannetta ei itse kykene ratkaisemaan, kannattaa kääntyä eettisesti kestävästi toimivan koulutetun ammattilaisen puoleen. Suomen Eläintenkouluttajat ry:n jäsenet ovat sitoutuneet eettisiin sääntöihin, ja kouluttajalistalta voi etsiä itselleen sopivan kouluttajan, Lohivirta vinkkaa.

Älä jätä harjoittelua siihen, kun kynnet ovat jo pitkät

Kaikkea kannattaa harjoitella silloinkin, kun ei ole pakko. Sama pätee kaikkiin koiralle tehtäviin operaatioihin, kuten kynsien leikkaamiseen. Harjoitella voi vaikka vähän joka päivä.

– Ettei jätä harjoittelua siihen, kun kynnet ovat jo hirvittävän pitkät ja ne on jo pakko leikata. Eläinlääkärissäkin koiran verinäyte otetaan yleensä etujalasta. Kaikkiin tällaisiin totuttamista kannattaa todella hirveästi harjoitella. Eläinlääkärikäynnitkin onnistuvat sitten paremmin.

Lue myös: Puhdistatko säännöllisesti koirasi hampaat? Kammottava video osoittaa laiminlyönnin seuraukset

Lue myös: Kuinka vanhaksi koirasi elää? Tutkimus selvitti koirarotujen eroja – listan häntäpäässä "huolestuttava havainto"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat