Kasvikset ovat harvan lapsen herkkua. Miten paljon kasviksia lapsen tulisi syödä? Entä voiko vanhempi laittaa lapsensa jo vauvasta lähtien kasvis- tai vegaanidieetille? Dosentti, FT Hanna Lagström Turun yliopistosta vastaa kysymyksiin.
Yllä olevalla videolla puhutaan imetyksestä, äidinmaidon terveyshyödyistä ja sopivasta vieroittumisiästä.
Paljonko lapsen pitäisi syödä kasviksia?
Neuvo on, että kasviksia nautittaisiin viisi oman nyrkin kokoista annosta päivässä, oli aikuinen tai lapsi. Lapsen nyrkki on tietysti pienempi kuin aikuisen. Nämä viisi nyrkillistä sisältävät myös esimerkiksi keittojen kasvikset, eli kasvisten ei tarvitse olla erillisenä annoksena lautasella.
Mitä, jos lapsi ei suostu syömään kasviksia?
Lapsi syö sitä, mistä pitää, sekä sitä, mikä on tuttua. Pakottaa ei missään nimessä kannata, koska meillä kaikilla on hiukan erilainen makuaisti. On aivan varma, että kaikille samat kasvikset eivät maistu, ja lapsi kyllä ilmaisee sen tehokkaasti esimerkiksi kääntämällä pään.
Tutuksi kuitenkin tulee se, mitä tarjotaan usein. Kun tarjoaa usein, niin pikkuhiljaa kasvikset toivottavasti alkavat maistua. Vanhemman täytyy tietenkin itse toimia esimerkkinä. On turha ihmetellä, miksei lapsi syö salaattia, jos sitä ei löydy omaltakaan lautaselta.
Voiko lapsen kasvattaa vauvasta lähtien kasvissyöjäksi tai vegaaniksi?
Lapsi tottuu siihen, mitä tarjotaan runsaasti. Jos lapsi kasvaa perheessä, jossa kasvisruokaillaan, silloin hän kasvaa kasvisruokailijaksi. Lakto-ovovegetaarinen ruokavalio, jossa syödään kasvisten lisäksi maitovalmisteita ja kananmunaa, on kuitenkin lapselle ihan ”riittävä” kasvisruokavalio. Sen ei pitäisi aiheuttaa mitään ongelmia, koska siinä saadaan riittävästi muun muassa proteiinia.
Vegaanin ruokavaliosta puuttuvat kaikki eläinperäiset tuotteet, joten se on kyllä jo haasteellisempi ruokavalio lapselle. Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii kuitenkin myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille.