"Suomalaisvanhemmat maailman uupuneimpien joukossa" – mistä tietää olevansa hyvä vanhempi?

Mistä tietää, että on hyvä vanhempi ja tehnyt riittävästi?

Asiantuntijoiden mukaan vanhemmuudessa ei kannata tähdätä täydellisyyteen.

Täydellisyyden tavoittelu kuormittaa vanhempaa, muttei anna myöskään lapselle parhaita mahdollisia eväitä tulevaa varten.

Katso yllä olevalta videolta keskustelu siitä, mistä ylipäätään tietää olevansa hyvä vanhempi. Koko Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Suomalaisvanhemmat ovat maailman uupuneimpien joukossa

Jotta vanhempi ei palaisi loppuun pahimpien ruuhkavuosien aikana, Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija Johanna Sassali kehottaa säilyttämään myötätuntoisen otteen niin itseään kuin lapsiaankin kohtaan.

– Tutkimusten mukaan suomalaisvanhemmat ovat maailman uupuneimpien joukossa, Sassali kertoo.

Suomalaisvanhemmat kokevat, että heihin kohdistuu yhteiskunnan tasolta odotuksia, joiden mukaan heidän pitäisi olla kotitaloustaitoisia, varakkaita ja kouluttautuneita. 

Nuorten Ystävät ry:n kehittämispäällikkö Riitta Alatalon mukaan yksi syy uupumiselle on myös yhteisöllisyyden puute ja ohuet tukiverkostot.

– Monet perheet hoitavat [lapset] yksin, eivätkä vedä siihen mukaan esimerkiksi sukulaisia, kummeja tai isovanhempia, Alatalo toteaa ja kannustaa siihen, että lapsella olisi elämässään useampi luotettava aikuinen. 

Liian täydelliset vanhemmat eivät anna lapselle parhaita eväitä elämään

Täydellisyyden vanhemmuuden sijaan voisikin olla hyvä tähdätä rehdisti epätäydellisyyteen.

– Jos miettii lapsen kehitystä ja kasvua, liian täydelliset vanhemmat eivät anna sitä parasta ponnistuslautaa elämään. Missä muualla on parempi opetella pettymysten sietämistä ja niistä ylipääsemistä kuin kotona? Riitta Alatalo sanoo.

Alatalon mukaan hyvään vanhemmuuteen "ei tarvita mitään hokkus pokkus -temppuja".

Katso myös: Millainen on riittävän hyvä vanhempi?

Lue myös:

    Uusimmat