Ekonomisti EKP:n päätöksestä: Hämmentävän kaksijakoinen

Euroopan keskuspankki EKP.
MTV3/EPA
Julkaistu 08.12.2016 18:18

MTV UUTISET – STT

Euroopan keskuspankki päätti torstaina, että se jatkaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa ainakin ensi vuoden loppuun asti. Pankki kuitenkin vähentää kuukausittaisia ostoja huhtikuusta alkaen 20 miljardilla eurolla 60 miljardiin euroon. 

Maaliskuun loppuun asti EKP ostaa arvopapereita kuukausittain 80 miljardilla eurolla. 

– Päätös hämmensi markkinoita, euron kurssi on sahannut sen jälkeen, luonnehti Inderesin ekonomisti Marianne Palmu STT:lle. 

Palmun mielestä EKP:n viesti on kaksijakoinen.  

Yhtäältä päätös parantaa rahapolitiikan näkyvyyttä vuodeksi, koska nyt tiedetään, miten paljon pankki ensi vuoden aikana arvopapereita ostaa. 

Toisaalta se on myös selvä merkki siitä, että suunta on kääntymässä rahapolitiikassa. 

– Ostojen vähentäminen tarkoittaa sitä, että se todennäköisesti jatkuu, eikä ainakaan lisäelvytystä ole tällä hetkellä tiedossa. 

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi piti takaoven auki sille, että pankki voi myös kasvattaa osto-ohjelman kuukausittaista määrää uudestaan jos talousnäkymät heikkenevät. 

– Olisi todella epäjohdonmukaista rahapolitiikkaa, jos ensin ajatellaan että lähdetään hiljalleen vähentämään ostoja ja sitten yhtäkkiä nostettaisiin niitä taas.

2:19img

Turvaverkko pysyy paikallaan 

Palmu uskoo, että tätä päätöstä ei olisi tehty, ellei EKP uskoisi, että euroalueen talous jatkaa elpymistään. 

Pankki nostikin talouden kasvuennustettaan ensi vuodelle. Se odottaa nyt 1,7 prosentin talouskasvua, kun syyskuussa arvio oli 1,6 prosenttia. 

– Se tarkoittaa ihan mukavaa kasvua euroalueelle. 

Draghi kuitenkin mainitsi moneen kertaan poliittisen epävarmuuden lisääntyvän euroalueella. Hän viittasi tulevaan vaalivuoteen, kun Ranskassa käydään presidentinvaalit ja Saksassa liittopäivävaalit. 

– Se on varmasti yksi syy siihen, miksi EKP päätyi tällaiseen ratkaisuun. Se haluaa pitää turvaverkon paikallaan, vähentää liikkeitä velkakirjamarkkinalla, kun poliittinen epävarmuus lisääntyy.  

Tuoreimmat aiheesta

Talous