MTV Uutiset Live vieraili perjantaina Kontulan Symppiksen neulanvaihtopisteellä ja tapasi päihderiippuvaisia. Nuori nainen kertoo nyt, millaista on elää päihderiippuvaisena nuorena naisena kadulla.
ZeN1n elämä ei lähtenyt liikkeelle parhaalla mahdollisella tavalla. Hän alkoi käyttää alkoholia jo 10-vuotiaana.
Vuotta myöhemmin kuvioihin tulivat imppaaminen ja kannabis. 13-vuotiaana hän kertoo siirtyneensä suonensisäisten käyttöön. Vuotta myöhemmin hän tuli raskaaksi, ja 15-vuotiaana hänestä tuli äiti.
Nyt 32-vuotiaana ZeN1llä on kaksi tytärtä, ja hän yrittää saada elämänsä järjestykseen. Päihteiden kyllästämä elämä ja rikokset uuvuttivat, ja korvaushoitoja on takana kaksi kuukautta.
ZeN1 on optimistinen tulevaisuudestaan. Tällä kertaa hänestä tuntuu, että asiat ovat lähteneet vihdoin oikeaan suuntaan.
– Olin kadulla yksin pitkään ja löysin oman pohjani. Ehkä ensimmäistä kertaa nousi halu tehdä muutosta omaan elämään. En jaksa enää. Täytin juuri 32 ja yli puolet elämän ajasta olen tehnyt erinäisiä rikoksia ja käyttänyt huumeita.
Lue myös: Kuvat voivat järkyttää: Näin karulla tavalla huumeidenkäyttö näkyy – 30 vuotta koukussa ollut Onni esittelee käsiään: "Tässä on lopputulos"
Kadulla asumisesta puhuminen liikuttaa ZeN1n kyyneliin. Sanat eivät ole riittää. Hän kertoo nukkuneensa rappukäytävissä kääntöveitsi taskussa.
– Naisena varsinkin, se on tosi raskasta. Tulee helposti hyväksikäytetyksi. Vaikka olisi päässyt ihmisten luo yöksi, en halunnut mennä. Olen aina ollut selviytyjä, enkä halunnut stressata muita omilla ongelmillani.
– Naisia on niin hyvä kusettaa, helppo ryöstää ja käyttää hyväkseen.
Kadulla asuessa jokainen tavara kulkee joko mukana tai se menetetään. ZeN1 kertoo kantaneensa tavaroitaan rinkassa ja kestokasseissa. Kerran hän menetti kertaheitolla kaiken omaisuutensa.
Lue myös: Entisiltä huumeriippuvaisilta selvät sanat käyttöhuoneista – "Kukaan ei valvo kadulla, miten, millä ja mihin piikitetään"
– Rinkka painoi 70 kiloa ja sit sulla on vielä kestokassit siihen päälle. Hyvää yleiskuntoa tuli pidettyä yllä ainakin! Kerran jätin Tikkurilan Tokmannin säilytyslokeroon ne. Seuraavana päivänä, kun tulin hakemaan niitä, minulle kerrottiin, että ne on heitetty roskiin.
Nykyään ZeN1llä menee paremmin. Yksi puhelu ymmärtäväisen sosiaaliohjaajan kanssa sysäsi asiat parempaan suuntaan. ZeN1 pääsi muuttamaan soluasuntolaan, ja sai jälleen katon päänsä päälle.
Seuraavaksi ZeN1 aikoo suorittaa pois tuomionsa, yhdyskuntapalvelua olisi vielä jäljellä. Hän aikoo kouluttautua rakennnusmaalariksi. Muutaman kuukauden päästä hän pääsee muuttamaan omaan asuntoon nykyisestä soluasuntolasta. Sen jälkeen tytärkin voisi tulla käymään.
– Nuorempi tyttäreni alkaa käydä kotilomilla. Se on minulle palkinto, että hän tulee kotiin.
Lue myös: "Verenmyrkytyksen hoito on 20 000–70 000 euroa" – Näin käyttöhuoneet voisivat säästää yhteiskunnan varoja ja pelastaa ihmishenkiä
8:10