Knihtilä kertoi viime syksynä Peter Nymanin vieraana olevansa toiveikas sen suhteen, että alalla päästään luomaan uudenlaista toimintakulttuuria.
Viime syksynä Suomessa alettiin keskustella elokuva-alalla tapahtuvasta ahdistelusta. Peter Nyman kerto 31. lokakuuta esitetyn ohjelmansa aluksi, että jaksoon yritettiin saada useampaa naisnäyttelijää vieraaksi keskustelemaan julkisuudessa pinnalla olleesta seksuaalisesta ahdistelusta. Kukaan ei halunnut tulla vieraaksi yksin.
– Ymmärrän hyvin, mistä se kertoo. Kukaan ei halua leimautua meidän alalla (elokuva- ja tv-ala) hankalaksi, valittavaksi tai kärpäsestä härkäsen tekeväksi ihmiseksi, vieraaksi tullut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijätyön professori ja näyttelijä Elina Knihtilä totesi tuolloin ohjelmassa.
LUE LISÄÄ: Eero Ritala seksuaalisesta häirinnästä: "Miesten tulee lopettaa hyssyttely"
Knihtilä on elokuva- ja televisioalalla toimivien naisten järjestö Women in Film & Television Finlandin (WIFT Finland) puheenjohtaja. Järjestö julkaisi viime syksynä tiedotteen, jossa vaadittiin, että häirintätapaukset on vietävä viranomaisten selvitettäviksi.
– Jos puhutaan vaikka pelkästään näyttelijöistä, heidän kohdallaan tällaisia selvityksiä tästä asiasta on tehty ennenkin. Ei se tullut yllätyksenä, että seksuaalista häirintää tai epäasiallista kohtelua kokeneiden ihmisten lukumäärä on niin iso. Siihen liittyy tietynlainen toimintakulttuuri, joka on mahdollistunut taiteen tekemisen nimissä, Knihtilä totesi.
MTV
Knihtilä ja Nyman pohtivat asiaa myös syvemmin.
– Auttaako se ylläpitämään tietynlaisia rakenteita, jos kerromme tarinoita, jossa jatkuvasti esimerkiksi uhriutamme nuoria naisia? Luulen, että meidän pitäisi myös tekijöinä kantaa vastuuta siitä, minkälaisia rakenteita ylläpidämme fiktiossa, jota teemme, Knihtilä pohti haastattelussa.
– Ajatellaan vaikkapa tämänhetkisiä poliisisarjoja, joita tehdään ja joita tulee paljon. Esimerkiksi Nordic Noir -sarjoja. Ketkä ovat uhreja niissä rikoksissa? Kenet on raiskattu ja paloiteltu siellä? Ne ovat nuoria naisia, jolloin me tuomme esiin koko ajan sellaista kuvastoa, jossa nuoren naisen ruumis on objektisoitu. Hän ei ole aktiivinen toimija, vaan hän on uhri. Emmekö me tällöin vahvista sitä rakennetta, jossa voimme kokea yhteiskunnassa nuoren naisen aseman uhrina?
Peter Nyman tiistaisin MTV3-kanavalla kello 22.40.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran viime syksynä