Elinkeinoelämän keskusliitto kannustaa suomalaisia yritysten omistajiksi – “Kolme euroa päivässä riittää”

1:53img
Julkaistu 21.09.2017 19:11
Toimittajan kuva

Jaakko Loikkanen

jaakko.loikkanen@mtv.fi

@jaakkoloikkanen

EK patistelee suomalaisia ostamaan yritysten osakkeita. Työnantajajärjestö julkaisi tänään asiaan liittyvän toivelistansa tulevalle hallitukselle.

Suomalaiset pitävät rahansa tyypillisesti pankkitilillä tai ostavat oman kodin. Yrityksiin sijoittaminen sen sijaan kiinnostaa EK:n mukaan edelleen turhan harvoja.

– Se johtuu varmaan asenneilmapiiristä. Olemme havainneet, että vaikka yrittäminen ja yrittäjyys on tällä hetkellä hyvin vetovoimaista ja suosittua, niin samaan aikaan omistaminen ja omistajuus mielletään edelleen jopa negatiiviseksi asiaksi, kertoo EK:n yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtaja Kari Jussi Aho.

EK julkaisi tänään Ahon johdolla valmistellun 18-kohtaisen toimenpideohjelman, joka on suunnattu maan seuraavalle hallitukselle vuosiksi 2019–2023.

Ohjelmassa ehdotetaan muun muassa, että pörssiyhtiöiden osakkeista saadut osingot ja luovutusvoitot olisivat verovapaita 1500 euroon asti.

Asunto vai pörssiosakkeet?

Yritykset tietysti tietysti hyötyisivät, jos suomalaiset innostuisivat ostamaan niiden osakkeita, mutta miksi ihmisten kannattaisi laittaa rahojaan mieluummin osakkeisiin kuin esimerkiksi oman kodin hankintaan?

Osakesäästämisen puolesta puhuva Pörssisäätiö sanoo, että asuntosijoittaminen ei välttämättä ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin ennen.

– Kun kaupungistuminen etenee, ja joiltakin pieniltä paikkakunnilta työpaikat katoavat, niin asunnon arvo voi pienentyä hyvinkin paljon. Silloin olisi parempi, että ihminen olisi sijoittanut omaisuuttaan muuallekin kuin siihen asuntoon, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Monelle ei kuitenkaan juuri ylimääräistä rahaa käteen jää, joten ajatus osakesäästämisestä voi tuntua kaukaiselta.

Kari Jussi Aho huomauttaa, että pienelläkin summalla pääsee alkuun.

– Laskimme raporttiamme varten mallin, että kun sijoittaa kolme euroa päivässä suomalaiseen pörssiosakkeeseen, sijoituksen arvo voi korkoa korolle -ilmiön avulla nousta 20 vuodessa 50 000 euroon ja 40 vuodessa 300 000 euroon, Aho kuvailee.

Tuoreimmat aiheesta

Talous