Energiateollisuus tyrmää hiilen energiakäytön kieltämisen lailla: "Kallista ja tarpeetonta"

1:54img
Julkaistu 16.08.2018 20:15
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Hiilen energiakäytön kieltävän lain lausuntokierros päättyy tänään. Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.) pitää jo saatuja lausuntoja odotetunlaisina. 

Energiateollisuus tyrmää hallituksen suunnitteleman lain hiilen energiakäytön kieltämisestä kalliina ja tarpeettomana. Esimerkiksi Vihreät ja Helsingin kaupunki suhtautuvat hiilen kieltämiseen myönteisesti. 

Tiilikainen aikoo lausunnoista huolimatta viedä lakia ripeästi eteenpäin, vaikka pientä hienosäätöä on odotettavissa. 

– Esitys on tarkoitus saada syksyllä eduskunnan käsittelyyn ja toivottavasti vielä tämän vuoden puolella ulos sieltä. Kielto tulee voimaan vuonna 2029, joten vielä toistaiseksi hiiltä käyttävillä yhtiöillä ja kaupungeilla on vielä kymmenen vuotta aikaa sopeutua tilanteeseen. Itse toivon, että hiilestä luovutaan jo aikaisemmin, sen takia olemme luvanneet kannusteita vuoteen 2025 hiilenkäytön lopettaville tahoille. 

Helsingin kaupungilta myönteinen suhtautuminen 

Lakiesitys kieltäisi hiilen energiakäytön vappuna 2029. Jos esitys menee läpi, hiilenpoltto loppuisi myös Helsingissä sijaitsevalla Salmisaaren voimalaitoksella.

– Se tarkoittaa Helsingissä eniten työtä ja miettimistä, miten aikataulu onnistuu. Hiilikielto on merkittävä ja tärkeä toimenpide. Sekä helsingin kaupunki että Vihreät ovat samoilla linjoilla sen suhteen, että hiilikielto yksin ei ratkaise päästökysymyksiä, vaan lisäksi tarvitaan muita toimenpiteitä, esimerkiksi turvetta olisi hyvä käsitellä samassa yhteydessä, Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (Vihr.) sanoo. 

Lausuntokierroksella myös eriäviä mielipiteitä 

Energiateollisuus puolestaan pitää hiilen energiakäytön kieltämistä lailla kalliina ja tarpeettomana. Energiatuotannon johtaja Jari Kostaman mukaan kivihiilestä luovutaan joka tapauksessa kymmenen vuoden kuluttua. 

– Nopeutettu aikataulu tekee sen vain kalliimmaksi. Konsulttiyhtiö Pöyry teki laskelman ja siinä puhutaan vähintään 50 miljoonasta eurosta, sekin on varmasti alakanttiin. Lisäksi perustuslain omaisuudensuoja murtuu ja sähkömarkkinoilla toimivien yritysten kilpailuneutraliteettia rikotaan. 

Ympäristöministeri Tiilikaisen mukaan vielä kalliimmaksi tulee, jos ilmastonmuutosta vastaan ei toimita ripeästi.

– Tällä lailla pannaan perälauta; nyt kaikki toimijat tietävät, että tuossa on takaraja ja piste. 

Tuoreimmat aiheesta

Talous