Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sanoo Huomenta Suomessa, että rakennusalan vakauttamisessa keskeistä on talouden kokonaistilanteen parannus ja kuluttajien luottamuksen palauttaminen. Massiivisia valtion apuja hän ei alalle lupaa.
– Erityisen korkealle en asettaisi odotuksia sen suhteen, miten paljon valtio tulee tähän vaikuttamaan.
Rydman kertoo, että asuntorakentamisen suhdannetilannetta selvittämään asetetun työryhmän tarkoituksena on tuottaa budjettiriihelle faktatietoa ja selvittää, onko hallituksen syytä tehdä jotain toimenpiteitä jo tässä vaiheessa. Hän kuitenkin muistuttaa, että talouden tila on kokonaisuudessaan vaikea, ja rakentamisen kaltaiset suhdanneherkät alat ottavat silloin iskuja vastaan.
Hallituksen investointipaketin hän kuitenkin ennakoi osaltaan hyödyttävän myös rakennusalaa.
Hän korostaa kuitenkin, että yhden tärkeänkin alan sijaan olennaisempaa on vakauttaa taloutta laajemmin ja pitää huolta siitä, että ihmiset luottavat rahojen riittävän jatkossakin.
Lue myös: Hallitus aikoo puuttua nopeasti rakennusalan ahdinkoon – Orpo Kauppalehdelle: "Päätökset tehdään budjettiriihessä"
Rakennusteollisuus: Ahdingossa rypevä rakennusala voi vetää Suomen taloutta mukanaan
Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell kertoo, että rakennusalan kipuilun taustalla ovat materiaali- ja muiden kustannusten hyvin nopea nousu, inflaatio ja korkotaso. Tuloksena rakentamisen kysyntä sakkaa, ja uusia asuntoja rakennetaan aiempaa vähemmän.
Jos tilanne jatkuu pidempään, uhkaa se hänen mukaansa vetää koko Suomen taloutta alemmas. Seurauksena olisi myös asuntopulaa, joka vaikeuttaa työllisyyttä, työvoiman liikkuvuutta ja siten talouskasvua.
Lue myös: Asuntorakentamisen lama voi kestää vuoteen 2025 – onko Suomessa rakennettu liikaa koteja?
Rakentajien työttömyystilastot rumenevat ja tahti vain kiihtyy: "Ainakin tuplaantuu, kun mennään kohti vuodenvaihdetta"
1:51