Rakentaminen kyykkää nyt pahasti – näillä keinoilla talousviisaat tukisivat kärvistelevää alaa

2:07imgEkonomistien mukaan valtiolla ja kunnilla olisi useita keinoja auttaa rakennusalaa vaikeiden aikojen yli.
Julkaistu 14.09.2023 06:45
Toimittajan kuva

Joonas Turunen

joonas.turunen@mtv.fi

Rakentamisen hiipuminen on herättänyt keskustelua siitä, miten ahdinkoon ajautunutta alaa pitäisi tukea. Valtiolla ja kunnilla olisi useita keinoja auttaa rakennusalaa vaikeiden aikojen yli, sanovat ekonomistit MTV:lle, mutta varsinaiseen rakennuselvytykseen ei heidän mukaansa ole vielä tarvetta.

Suomen talouden hidastuminen kohti taantumaa näkyy jo rakennusalalla, jossa satoja yrityksiä on asetettu konkurssiin tämän vuoden aikana. 

Ekonomistien mukaan suhdanteiden tasaaminen olisi järkevää politiikkaa – esimerkiksi valtio ja kunnat voisivat nopeuttaa julkista rakentamista ilman budjettikehysten ylittämistä.

– Jos joku silta pitää korjata, tehdään se etupainotteisesti nyt. Tai jos koulu pitää rakentaa tai päiväkoti peruskorjata, tehdään se nyt, eikä vasta puolen vuoden päästä, sanoo pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.

Lue myös: Tältä alalta katoavat työntekijät seuraavaksi

"Huono vero"

Yrittäjien etujärjestö on laatinut rakennusalan tukemiseksi kymmenen kohdan ohjelman, jossa ehdotetaan kunnallisen rakentamisen lupaprosessien nopeuttamisen ohella esimerkiksi varainsiirtoveron väliaikaista laskemista.

Ehdotus saa kannatusta myös muiden ekonomistien parissa, joiden mukaan verolla on asuntokauppaa hidastava vaikutus.

Varainsiirtoveroa maksetaan kaksi prosenttia asunto-osakkeen kauppahinnasta ja neljä prosenttia kiinteistön, kuten omakotitalon, kauppahinnasta.

– Taloustieteilijöiden parissa vallitsee aika laaja yksimielisyys siitä, että se on niin sanotusti huono vero. Jos se poistettaisiin nyt, toivottavasti se ei poistuisi väliaikaisesti vaan pysyvästi. Toki varainsiirtoverosta tulee rahaa valtiolle, mutta se voitaisiin korvata jollain toisella ja vähemmän haitallisella verolla, sanoo johtaja Mika Maliranta Työn ja talouden tutkimuslaitos Laboresta.

Paljon on käyty keskustelua myös siitä, onko esimerkiksi asuntoja rakennettu matalien korkojen aikana liikaa. Ekonomistien mukaan näin ei ole: tutkimustiedon perusteella asunnot on rakennettu sinne, mihin on syntynyt myös eniten työpaikkoja.

– Asuntojen hinnat ovat nousseet ennen kaikkea Helsingissä ja joissain muissa kasvukeskuksissa. Nämä ovat niitä alueita, joille on syntynyt myöskin työpaikkoja. Se on selvää, että kasvukeskuksissa ei ole liikaa asuntoja, vaan kyse on enemmänkin hintahäiriöstä kuin siitä, että olisi jokin perusteellinen kysynnän ja tarjonnan epätasapaino, Maliranta toteaa.

Taloustieteilijöiden mukaan nyt olisi paikallaan pysäyttää rakennusalan laajempi konkurssiaalto, jotta ala selviäisi nykyisen suhdannekuopan yli. Sen sijaan varsinaiseen taloutta elvyttävään rakentamiseen ei nähdä tarvetta, sillä työllisyys on edelleen vahvaa.

Video

Lue myös: Hyytävä ennuste ensi vuodelle: Kymmenille tuhansille kenkää, laajasti lomautuksia

Tältä alalta katoavat työntekijät seuraavaksi

Tuoreimmat aiheesta

Talous