Hallitus aikoo puuttua nopeasti rakennusalan ahdinkoon – Orpo Kauppalehdelle: "Päätökset tehdään budjettiriihessä"

Rakentaminen on vaarassa pysähtyä Suomessa lähes täysin, kun asunto- ja toimitilarakentaminen ovat vähentymässä. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) lupaa nopeita toimia, ja hallitus tekee syksyn budjettiriihessä päätöksiä alan mahdollisesta tukemisesta.

Rakennusalalla sekä työnantajat että työntekijät ovat toivoneet, että valtio esimerkiksi tukisi ara-asuntotuotantoa. Näin toimittiin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

Toistaiseksi tukea ei ole luvattu antaa, mutta selvitystyö käynnistyy. 

– Valtiovarainministeriö ja ympäristöministeriö asettavat työryhmän, jonka tavoitteena on arvioida asuntorakentamisen suhdannetilannetta sekä sen vaikutusta kokonaistaloudelliseen kehitykseen. Työryhmän on tarkoitus myös arvioida tilanteen mahdollisesti vaatimia toimenpiteitä, valtiovarainministeriö tiedotti tiistaina.

Asuntojen rakentamisen vaihteluilla on merkitystä talouskasvuun ja työllisyyteen sekä asuntojen riittävään tarjontaan.

Rakennusalalla on nähty jo useita konkursseja ja lisää saattaa tulla. Alan työttömyys pahenee talvea kohti mentäessä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Kauppalehden haastattelussa, että hallitus puuttuu rakennuslana ahdinkoon nopeasti ja selvitystyö tehdään pikavauhtia.

Keinot vielä auki

Orpo ei tässä vaiheessa yksilöi keinoja alan tukemiseksi.

– Katsotaan asiantuntijoiden voimin laajalla skaalalla. Haemme akuuttiin suhdannetilanteeseen keinoja. Ne pitää tehdä kehyksen puitteissa, ja niiden pitää olla fiksuja, Orpo sanoo Kauppalehden haastattelussa.

Voimakkailla tukitoimilla voi olla myös markkinoita vääristävä vaikutus varsinkin, kun asuntokauppa on hiljentynyt kohonneiden korkojen takia. Asuntojen ylitarjonta voisi aiheuttaa oman ongelmansa, jos suurta ylitarjontaa syntyy pitkäksi aikaa.

Katso myös: Kuinka kiihkeäksi politiikan syksy yltyy? MTV arvioi alkavan kauden yhteenottoja hallituksen ja opposition välillä.

Orpon mukaan hallitus tekee tukipäätöksiä budjettiriihessä 19.–20. syyskuuta.

Yhtenä mahdollisuutena on se, että hallitus nopeuttaa joitakin infrahankkeitaan, kuten junaratainvestointeja. Tätä varten olisi mahdollisesti myytävä valtion omaisuutta, esimerkiksi osakkeita.

Ajankohta osakekaupoille on kuitenkin huono, sillä monet valtion omistamien osakkeiden kurssit ovat olleet tänä vuonna laskussa.

Jos myyntejä lykätään, osakkeet voivat olla myöhemmin arvokkaampia ja valtio ehtisi saada vielä myös osinkotuloja omistuksistaan.

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat