Erittäin harvinainen tapaus: Elintenluovuttaja tartutti rintasyövän neljään ihmiseen – heistä kolme kuoli

rintasyöpä
Colourbox.com
Julkaistu 20.09.2018 08:43

Salla Laurila

Neljä eurooppalaista potilasta sai rintasyövän saatuaan elinsiirteen samalta luovuttajalta. Kyseessä on äärimmäisen harvinainen tapaus, kertoo CNN.

Video: Kuinka rinnat pitäisi tutkia muutosten varalta? Katso ylläolevalta videolta!

Amsterdamin yliopistossa tehdyn tutkimusraportin mukaan neljä potilasta sai rintasyövän vuosia elinsiirron sen jälkeen. Heistä kolme menehtyi taudin seurauksena.

Tutkimusraportin kirjoittaja, nefrologian professori Frederike Bemelman toteaa, että tapaus on äärimmäisen harvinainen. Bemelmanin 20-vuotisen uran aikana se on ensimmäinen laatuaan ja tiedettävästi ensimmäinen kerta.

Tiedetään, että syövän on mahdollista siirtyä elinluovutuksen yhteydessä, mutta kyseessä on tiedettävästi ensimmäinen tapaus, kun rintasyöpä on levinnyt siirron mukana.

Etäpesäkkeet levisivät

Kolme neljästä elinsiirteen saaneista kuoli, kun syövän etäpesäkkeet levisivät muualle kehoon.

Yksi selvisi mittavien hoitojen ansiosta. Hänelle luovutettu munuainen poistettiin, hylkimisenestolääke lopetettiin ja hänelle aloitettiin kemoterapia. 

Professori Bemelman painottaa, että luovutetun elimen poistamisesta on iso apu potilaalle. Kun hylkimisenestolääkkeen käyttö lopetetaan, potilaan oma immuunijärjestelmä palautuu ja voi taistella syöpäsoluja vastaan.

Syöpä jäi huomaamatta

Elinluovuttaja oli Hollannissa kuollut 53-vuotias eikä hänellä ollut tiedossa olevia sairauksia. Hän kuoli sydänkohtaukseen.

Ennen elinluovutusta hänen rintansa tutkittiin ja hänelle suoritettiin sisäelimien ultratutkimus, mutta tieto syövästä jäi huomaamatta, joten luovuttajan munuaiset, keuhkot, maksa ja sydän päätyivät potilaille.

Tutkimuksen mukaan luovuttajalla oli kehossaan mikrometastaaseja, eli muutamasta solusta muodostuneita syövän etäpesäkkeitä. Riski syövän leviämiselle elinsiirteen mukana on erittäin pieni, 0.01–0.05 prosentin välillä.

– Elinsiirron hyödyt peittoavat pienet riskit. Ihmisten ei pitäisi olla huolissaan, toteaa professori Bemelman. 

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä