Elissan lapset ovat onnellisempia kuin naapurin – syynä yksi ero: "Niin moni asia maailmassa kertoo lapsillesi, että heidän täytyy tehdä enemmän..."

2:23img
Kävitkö koulua 1980-luvulla? Sitten muistat Jumppakärpäsen! Aiheuttavatko nämä ohjeet sinulle nostalgisia muistoja vai kylmiä väreitä?
Julkaistu 07.02.2020 07:03

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Elissan perheessä lapset eivät tee läksyjä. Naisen mukaan olisi aika hyväksyä, ettei vanhempi ole nykymaailmassa koulun jälkeen kotona auttamassa läksyissä tuntikausien ajan. Tärkeämpää olisi viettää aikaa yhdessä, perheenä.

Elissa Strauss perheineen elää samantapaista elämää kuin naapurinsa. Amerikkalaisperheet ovat kiireisiä, mutta Elissan mukaan naapureiden elämää hankaloittaa "tarpeeton, ylimääräinen este", kertoo CNN.

"Meidän perheemme vain käyttää aikaa nauttiakseen lapsista"

– Naapurissa lapsilla on läksyjä. Tähän sisältyy 30 minuuttia lasten paimentamista ja kärsivällisyyden testausta viitenä päivänä viikossa, ja samalla joutuu painekeittimeen se pieni vapaa-aika, joka heillä on yhdessä perheenä, Elissa kuvailee.

– Samaan aikaan meidän perheemme vain käyttää aikaa nauttiakseen lapsista. Ei tehokkuutta, ei tuotantoa, ei agendaa; vain vanhemmat ja lapset viettämässä aikaa.

Läksyjen hyödyllisyydestä on kiistelty ennenkin. Elissa kirjoittaa, että koulukulttuuri ja -aikataulut kehitettiin aikana, jona äidin oletettiin olevan lastensa kanssa koulun jälkeen.

Myös Suomessa on kritisoitu koululaisten kotiläksyjen määrää. Osa suomalaislapsista myös treenaa aivan liikaa.

COLOURBOX28068624

Elissan mukaan olisi aika hyväksyä se tosiasia, ettei vanhempi ole koulun jälkeen kotona. Kuvituskuva.

"Meillä on liikaa tekemistä, lapsillamme on liikaa tekemistä"

Nykyisin moni vanhempi käy töissä. Elissan mukaan olisi aika hyväksyä se tosiasia, ettei vanhempi ole koulun jälkeen kotona valvomassa tehtäviä ja rakentamassa tuntikausien ajan esitelmää koulutuntia varten. Elissa myöntää, että muutos on kuitenkin hidas ja luultavasti hankalakin.

– Se, että olo on häkeltynyt, on nykyvanhempia ja huoltajia määrittävä piirre. Meillä on liikaa tekemistä, lapsillamme on liikaa tekemistä, ja vapaa-aika ja onni ovat hinta, jota maksamme tästä, Elissa kuvailee.

"Kasvavat tuloerot ovat muuttaneet vanhemmuuden kilpaurheiluksi"

Samalla elämänmuutoksen tekeminen voi tuntua vaikealta.

– Voi tuntua pelottavalta hidastaa. Kasvavat tuloerot ovat muuttaneet vanhemmuuden kilpaurheiluksi, Elissa kuvailee.

– Tässä maailmassa voittaja vie koko potin, ja me haluamme lastemme olevan voittajia – onnettomia ja stressaantuneita voittajia.

Vanhemman huomiota eivät mitkään läksyt voi korvata

Elissan mukaan vanhempien esimerkki on usein lasten ainoa mahdollisuus oppia vapaa-aikaa ja yhdessäoloa suoritusten sijaan.

548250241

Elissan mukaan läksyistä eroon hankkiutuminen on helppo tapa lisätä mahdollisuuksia vapaa-aikaan. Kuvituskuva.

– Niin moni asia maailmassa kertoo lapsillesi, että heidän täytyy tehdä enemmän ja olla enemmän, ja että minkä tahansa he ajattelevatkin olevan tarpeeksi, se ei todellakaan ole tarpeeksi, Elissa kuvailee.

Elissan mukaan läksyistä eroon hankkiutuminen on helppo tapa lisätä mahdollisuuksia vapaa-aikaan. Lasten kanssa voi kokata, leikkiä, pelata, harrastaa liikuntaa tai jutella. Vapaa-ajan ei siis tarvitse olla vain olemista vailla tekemistä.

Samalla lapsi saa vanhemmalta huomiota. Sitä eivät mitkään läksyt voi korvata.

LUE MYÖS: Äiti kielsi kotiläksyjen tekemisen: "Minun lapseni tulee saada olla lapsi"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähde: CNN.com

Tuoreimmat aiheesta

Lapset