Tutkijoiden mukaan liiallinen ruutuaika saattaa aiheuttaa ADHD-tyyppistä oireilua nuorissa lapsissa.
Albertan yliopiston tutkimuksen mukaan ruutuaika saattaa lisätä lapsen ADHD:n kaltaisia oireita.
Ruutuaika aiheuttaa ADHD-oireilua
Tutkimuksessa havainnoitiin lasten elämää 3- ja 5-vuotistarkastuksissa. 5-vuotiaille tehtiin käytöstä arvioivia testejä.
Tutkijoiden mukaan lapset, jotka viidenteen ikävuoteensa mennessä käyttävät kaksi tuntia tai enemmän aikaa ruudun ääressä, täyttävät ADHD:n diagnosointiin käytettävät kriteerit 7,7 kertaa todennäköisemmin kuin lapset, jotka olivat ruudun ääressä 30 minuuttia tai vähemmän päivittäin.
Jos ruutuaikaa oli paljon, 5-vuotiailla oli todennäköisemmin käytösongelmia. Erityisesti ongelmia oli huomiokyvyssä.
"Mutta iPadit ravintoloissa eivät ole ratkaisu näihin ongelmiin"
CNN:n David G. Allan toteaa, että yrittää olla tuomitsematta vanhempien toimintaa. Monille elämä on tarpeeksi rankkaa ilman, että tuntemattomat antavat neuvoja, joita vanhempi ei ole pyytänyt.
– Mutta olen huomannut, että minun on vaikeaa säilyttää objektiivisuuteni yhdellä tietyllä aihealueella: kun näen vanhempia ravintoloissa ja heidän lapsensa ovat uppoutuneet iPadiin tai puhelimeen, muutun tuomitsevaksi, David kuvaa.
Hän ymmärtää, että vanhemmatkin kaipaavat omaa aikaa ja toivovat rauhallista ruoka-aikaa ilman lasten kiukuttelua.
– Mutta iPadit ravintoloissa eivät ole ratkaisu näihin ongelmiin. Ja se, ettette käytä aikaa kommunikoiden ateriahetken aikana, voi aiheuttaa lisäongelmia myöhemmin.
Ongelmista uutisoitu aiemminkin
Ruutuajan ongelmista on uutisoitu laajalti aiemminkin. Nyt tehty tutkimus ei tutkijoiden mukaan voi luoda syy-seuraussuhdetta ruutuajan ja ADHD-oireiden välille.
Tulos kuitenkin viittaa siihen, että lapsen tulisi muodostaa terve suhde ja saada kunnolliset rajat ruutujen käyttöön jo ennen ala-asteikää.
Tutkijat aikovat jatkossa selvittää, miten ruutujen sisältö ja niiden käyttökellonaika vaikuttaa lasten käytökseen.
Aterialla on tarkoitus jutella
David muistuttaa, että ateria-ajat ovat tilaisuus muodostaa aitoja yhteyksiä ja nauttia muiden seurasta.
– Ne vahvistavat suhteita, jotka tuottavat voittoa koko loppuelämämme ajan. Haaskaamme tuon mahdollisuuden, kun työnnämme lastemme eteen tabletin illallisen ajaksi, David sanoo.
"Vähemmän on aina enemmän, kun on kyse ruuduista"
David huomauttaa, että aiemmin koulun retket, lentomatkat ja sosiaaliset tilanteet hoituivat ilman ruutuja. Nyt ne ovat täynnä ruutuaikaa.
– Ja vaikka olemme saneet joitakin uusia etuja, kuten uudenlaisia yhteyksiä (muihin), olemme samalla myös menettäneet jotakin perustavanlaatuista. Vähemmän on aina enemmän, kun on kyse ruuduista, vaikka ne pitäisivät tehokkaasti lapsen hiljaisena, David sanoo.
– Pian sen jälkeen, kun lapset ovat valittaneet olevansa tylsistyneitä, heillä on luontainen taipumus täyttää ruuduton tyhjyys luovilla peleillä, taiteella, tutkimisella ja keskustelulla. Sellaista tutkimusta ei ole, joka varoittaisi siitä, että tällaisia aktiviteetteja voi olla liikaa.
Netissä kritisoidaan
Netissä tutkimustulos herättää kritiikkiä lähinnä siksi, että moni nykyaikuinenkin elää ADHD-diagnoosin kanssa.
– Olen 34, sain ADHD-diagnoosin 27-vuotiaana. Enkä kasvanut minkään muun kuin television kanssa ennen kuin olin parikymppinen, Rachel Kick sanoo Facebookissa.
– Ikävä kertoa tämä näille ihmisille, mutta ADHD:ta oli kauan ennen tietokoneita, videopelejä ja älypuhelimia. Minulla ei ollut mitään näistä, mutta minulla on ADHD, Lisa Ann sanoo.
LUE MYÖS: Pojan ”ADHD-oireet” johtuivatkin jostain ihan muusta – tämän äiti haluaa muidenkin vanhempien tietävän
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: CNN.com, Abcnews.go.com, Journals.plos.org, Facebook