Naispariskunta Ella ja Susanna viettävät äitienpäivää perinteisin menoin.
Kaksi äitiä ja kaksoset -tubettajapari Ella Rosti ja Susanna Silvander-Rosti viettävät äitienpäivää kolmatta kertaa lastensa Sulon ja Elsin kanssa. Päivän ohjelmaan kuuluu perheelle tutut perinteet.
– Juhlimme meitä molempia äitienpäivänä, sekä omia äitejämme ja isoäitejämme. Meillä on juhlapäivisin tapana tehdä kakku yhdessä lasten kanssa, Susanna Silvander-Rosti kertoo MTV Uutisille.
Lue myös: Naispari yritti lasta, mutta saikin kerralla kaksi – nyt äidit tubettavat perheen arjesta
Vaikka Ella on lasten biologinen äiti, ovat he molemmat äiteinä täysin tasavertaisessa asemassa. Näin ollen äitienpäivä on sekä Ellan että Susannan yhteinen juhlapäivä.
– Meille on ollut alusta alkaen niin selvää, että olemme molemmat tasavertaisesti äitejä. Lapsillemme olen ”Äiti S” ja Ella on ”Äiti E”, Susanna kertoo.
Aikaisempina vuosina perhe on kyläillyt myös isovanhempiensa luona. Tänä vuonna perinne jää koronan vuoksi kuitenkin väliin.
– Jatkossa se on kuitenkin asia, josta haluamme pitää kiinni, Susanna painottaa.
Mikäli säät sallivat, suuntaa nelihenkinen perhe myös piknikille. Myös tanssiminen kuuluu juhlapäiviin.
– Tykkäämme kaikki hirveän paljon musiikista ja tykkäämme tanssia. Meillä onkin ollut tapana järjestää perhedisko, joka kuuluu kaikkiin juhlapäiviimme, Ella komppaa.
– Lapsemme ovat tanssimassa ensimmäisinä aina, jos vain kuuluu musiikkia, Susanna nauraa.
Erityisiksi suosikeiksi ovat nousseet Antti Tuiskun versio Anna mun bailaa -kappaleesta, sekä Islannin viime vuoden Euroviisukappale Think about things.
Lue myös: Virve Rosti tyttärensä kaapistatulosta Me Naisissa: ”Ymmärsin paremmin kaikkia sisäisiä ahdistuksia”
Youtube-kanavan ansiosta pariskunta ei joudu selittelemään ulkopuolisille perhedynamiikkaansa sen enempää. Setan asiallisen tiedon tunnustuksella palkittu pariskunta tekeekin paljon sivistystyötä sateenkaariperheisiin liittyen. Toisinaan se vaatii erityisesti kärsivällisyyttä.
– Youtuben kautta tulee myös vihakommentteja joiltakin homofoobikoilta, joita ilman tubettamista ei tulisi. Siinä on sitten pitänyt kasvattaa paksumpi nahka, Ella myöntää.
– Sateenkaariperheet eivät ole kaikille niin tuttuja, joten asioista kertominen ja opettaminen pitää myös hoitaa todella kärsivällisesti. Youtuben kautta olemme ottaneet roolin, jossa kerromme asiasta tietämättömillekkin vähemmistöihin liittyvistä asioista, hän lisää.
Vastapainona kanava saa kuitenkin paljon enemmän positiivista palautetta.
– Ilman Youtubea emme saisi niin paljon hyvää ja kivaa sisältöä elämäämme kuin nyt. Kyllä sitä aika ylpeydellä kantaa, että saa tehdä jotain vähän muidenkin eteen kuin itsensä, Ella kertoo.
Myös Susanna on samaa mieltä.
– Nykyään 99% on todella kivaa palautetta, josta pitää olla todella kiitollinen. Sen yhden negatiivisen prosentin voi ja pitää jättää omaan arvoonsa. Saamme videoista niin paljon rakkautta ja se tuntuu merkitykseltä, Susanna korostaa.
Uusi lastenkirja
Susannan haave toteutui, kun hänen esikoisteoksensa Sulon ja Elsin uudet naapurit julkaistiin hiljattain. Kyseessä on monimuotoisista perheistä kertova lastenkirja, jonka Otava on kustantanut.
– Kirjassa lapset muuttavat uudelle paikkakunnalle ja tutustuvat uusiin naapureihinsa. Meillä on sitä kautta ajatus, että erilaiset perheet tulisivat tutuiksi.
Kirjan perheet ovat hyvin erilaisia: on yh-äidin perhettä, maahanmuuttajaperhettä ja sateenkaariperheitä.
Lue myös: Sateenkaariperheessä kasvanut Sanna Marin hehkuttaa suojelemaansa Helsinki Pride -viikkoa: "Nyt on entistä tärkeämpää vaalia ihmisoikeuksia"
– Kirjassa ajatuksena on se, että perheen tekee nimenomaan rakkaus. Haaveeni on se, että mahdollisimman moni lapsi kuulisi tarinan.Paras tapa vaikuttaa ja parantaa maailmaa on, jos lapsista saa tehtyä suvaitsevia, hyviä ja muita ihmisiä kunnioittavia.
– Lapset tulevat kasvattamaan omia lapsiaan ja siitä tulee kerrannaisvaikutus. Lapset törmäävät erilaisiin perheisiin jo päiväkodin kautta. Kaikenlaiset perheet ovat yhtä hyviä ja ketään ei saa kiusata. Sen sanoman viestittäminen on haaveeni, Susanna painottaa.
Idea kirjaprojektista syntyi Sulon ja Elsin kautta. Sateenkaariperheenä samaistumispintaa ei ollut helppoa löytää lastenkirjoista, sillä melkein aina tarinoissa kulkee mukana isä. Ellan ja Susannan perheessä puhutaan lahjoittajasta, sillä isää lapsilla ei ole.
– Aloimme ostaa lastenkirjoja Sulon ja Elsin synnyttyä ja tajusimme, miten vähän niissä näkyy perheiden moninaisuus. Kirjoitin ensimmäisen version kirjasta lastemme ollessa parin kuukauden ikäisiä. On mahtavaa, että Otava uskoi kirjan ideaan ja lähti kustantamaan sitä.
– Kirja jatkaa samaa agendaa kuin tubekanavammekin. Tuomme esille sitä, että mikään eri perhemuoto ei ole parempi tai huonompi toista.