Tubettajat Suski ja Ella kävivät läpi rankat hedelmöityshoidot ennen kuin heistä tuli äitejä – nyt he haluavat näyttää televisiossa olevansa ihan tavallinen sateenkaariperhe

Kaksi äitiä -tubettajat Susanna Silvander-Rosti ja Ella Rosti tapasivat ensimmäistä kertaa töiden merkeissä. Salamarakastuminen tapahtui kuitenkin vasta vuoden tuntemisen jälkeen. Tätä nykyä he ovat aviopari, jolla on kolme lasta. Elokuusta alkaen perheen arkea nähdään Youtuben ja sosiaalisen median lisäksi myös Someäidit-sarjassa. 

Kun Susanna Silvander-Rostia ja Ella Rostia pyydettiin mukaan Someäidit-ohjelmaan, he suostuivat heti. 

– Lapsuudessa, kun kasvoi pienenä lesbotyttönä, eikä nähnyt oikein missään representaatiota itsensä kaltaisista ihmisistä perheellistymässä, niin minun kohdallani päätös lähteä mukaan oli todella selvä. Pääsemme sateenkaariperheenä tv-ohjelmaan näyttämään nuorisolle, että täällä ollaan. Tietysti on paljon muutakin representaatiota, mutta haluamme olla osa sitä, Ella kertoi MTV Uutisille. 

– Ajattelimme, että tämä olisi hyvä väylä näyttää, että sateenkaariperhe on ihan tavallinen perhe ja teemme ihan tavallisia, lapsiperheen juttuja. Olimme todella mielissämme, että meitä pyydettiin mukaan, Suski jatkoi. 

Näiden syiden vuoksi Kaksi äitiä -nimellä tunnetut tubettajat ja bloggaajat Suski ja Ella ovat mukana uudessa Someäidit-sarjassa, joka alkaa MTV Katsomossa 14. elokuuta. Mukana ovat myös podcastaaja Vivian Nick, Mutsis on -blogista tunnettu Emilia Huttunen ja mediapersoona Miisa Nuorgam

Kaksikko on kuvannut Youtube-kanavalleen videoita arjestaan jo vuodesta 2018. Ohjelmaa varten materiaalia kuvattiin kuitenkin paljon enemmän kuin mihin kaksikko on tottunut. 

– Materiaalia kuvattiin useamman kuukauden ajan, ja sitten joku muu editoi sen. Olemme aina halunneet editoida Ellan kanssa kaiken itse. Jotkut tubettajat haluavat sen ulkoistaa, mutta me olemme halunneet tehdä sen itse, koska se on niin merkittävä osa videosisältöä. Siinä mielessä tämä oli todella erilaista, Suski kertoi. 

– Vähän jännittää, mitä sieltä on valittu. Mutta täysi luotto on tähän tiimiin, ihan sairaan ihania ihmisiä on tässä tuotannossa. Luotto on kova, Ella jatkoi. 

Kamera oli paljon läsnä perheen arjessa, eikä se alkanut missään kohtaa ahdistaa. 

– Se vain vahvisti sitä, että se, mitä tekee, on juuri se oma intohimo. Voisi ajatella, että kun on naimisissa kameran kanssa neljä kuukautta, niin jossain kohtaa tulisi kisaväsymys. Sitä ei kuitenkaan tullut, Ella kertoi. 

Ohjelman kuvaamisen aikana Suskin mielessä kypsyi päätös siitä, että hän jättää työnsä asiakkuusmarkkinoinnin esihenkilönä ja hyppää täysillä mukaan hänen ja Ellan yritykseen. 

– Pidimme ohjelman kuvaamisen takia Youtubesta taukoa viime syksynä puolisen vuotta. Sitä tuli kova ikävä, koska olimme siihen mennessä tehneet videoita lähes joka viikko viitisen vuotta. Siitä on tullut iso osa elämäämme, Suski sanoi. 

Lapsiin liittyvät henkilötiedot ja heidän kasvonsa on jätetty sarjasta kokonaan pois. Muuten Ella ja Suski ovat sarjassa hyvin avoimia omista, henkilökohtaisista asioistaan. 

Kaksikon lapset ovat hyvin tottuneita kuvaamiseen ja haluaisivat näkyä videoilla enemmänkin, mutta äitien on pakko tehdä päätökset heidän puolestaan. 

– He tykkäävät kuvata videoita ja valokuvata myös itse. Jos avaa puhelimen kuvakansion, niin se on yleensä täynnä lasten ottamia kuvia, Suski kertoi nauraen. 

Matka äideiksi

Suskin ja Ellan lapset ovat saaneet alkunsa yksityisellä hedelmöitysklinikalla. Ellalle tehtiin ensin neljä inseminaatiota, joista viimeisestä syntyi vuonna 2018 tätä nykyä viisivuotiaat kaksoset. 

Tuohon aikaan naisparit eivät vielä päässeet hoitoihin julkiselle puolelle, joten Ella ja Suski pyysivät häälahjakseen rahaa hedelmöityshoitoihin. 

– Niillä rahoilla aloimme perustaa perhettämme. Jälkikäteen häävieraamme ovat tajunneet, mihin unelmien toteuttamiseen pyydetyt rahat itseasiassa käytettiin. On ollut hauskaa, että kaikki ovat tavallaan osallistuneet lapsiemme saamiseen, Suski kertoi. 

Suski ja Ella menivät naimisiin 1. heinäkuuta 2017. Tuona vuonna samaa sukupuolta olevat ihmiset saivat vihdoin avioitua. 

– Se oli elämäni parhaita päiviä. Hääpäivä oli Helsinki Priden pääpäivä, eli lauantai, ja menimme naimisiin Helsingin Valkosaaressa. Tuntui, että koko maailma on meidän sateenkaari-ihmisten puolella, Suski kertoi. 

Osa vieraista tosin myöhästyi hääjuhlista, kun Helsinki Priden kulkue tukki kadut. Tämä syy kuitenkin hyväksyttiin kevyin mielin. 

Parilla on tapana juhlia hääpäiväänsä kahden kesken juuri Prideilla, sillä ne usein osuvat edelleen heinäkuun alkuun. 

Parisuhteensa käännekohtana Ella ja Suski pitävät heidän kaksivuotiaan kuopuksensa koeputkihedelmöityshoitoja, jotka olivat kokonaisuudessaan todella rankka prosessi. 

– Meillä meni useampi vuosi hoidoissa ja minulle tehtiin yhdeksän alkionsiirtoa. Raskaus ei meinannut millään alkaa, ja kerran tuli keskenmenokin. Kun kävimme sen vuoristoradan yhdessä läpi, niin se hitsasi meidät vielä entistä enemmän yhteen, Suski kertoi. 

Työkavereista elämänkumppaneiksi

Suski ja Ella työskentelivät aikoinaan samassa työpaikassa ja ehtivät olla työkavereita vuoden päivät ennen kuin ihastuivat toisiinsa firman bileissä vuonna 2015. 

– Se oli aivan salamarakastuminen, kun tajusimme, että tässä on se ihminen, ketä olen etsinyt, Suski kertoi. 

Ensimmäinen tapaaminen oli vuonna 2014, kun Ella haki sisäistä siirtoa tiimiin, jossa Suski työskenteli. Suski osallistui tuolloin Ellan rekrytointiin. 

Äitiys ja vaikuttajan työ

Jos kaksikko vertaa työtänsä vaikka toimistotyöhön, niin se on hyvin joustavaa ja sopii hyvin pikkulapsiarkeen.

– Jotkut yhteistyöt ovat elämyksiä lapsille. Esimerkiksi, kun teimme yhteistyötä hotelliketjun kanssa, saimme samalla näyttää Tamperetta lapsillemme, Ella kertoi. 

Vaikuttajien sisällöistä voi tulla ihmisille illuusio, että he kuvaavat elämäänsä koko ajan.

– Itseasiassa kuvaamme päivästä todella vähän aikaa. Pääasiassa teemme kaikkea muuta ja olemme lasten kanssa täysillä. Muutaman kuvan nappaaminen ei häiritse elämäämme mitenkään. Emme me tätä sarjaakaan varten kuvanneet koko ajan, vaan joitakin pikkuhetkiä päivästä, Suski selvensi. 

Ella ja Suski ovat innostuneita pihan- ja puutarhanhoidosta, joten kesä kuluu paljolti ulkona. He päättivät nyt ensimmäistä kertaa pitää lomaa sosiaalisesta mediasta koko heinäkuun. 

– Perus lapsiperheen kesäloma: haluamme käydä Korkeasaaressa, leikkipuistoissa ja uimarannalla, Suski kertoi. 

– Emme ole hirveästi lyöneet mitään kalenteriin. Menemme virran mukana. Kesiä lasten kanssa ei ole kovin montaa, kun he oikeasti haluavat viettää aikaa meidän kanssamme, niin haluamme kohdistaa kaiken keskittymisemme heihin. Yrittäjänä ei ole itsestäänselvyys, että pystyy pitämään kesälomaa. Olen siis iloinen, että pystymme siihen, Ella jatkoi. 

Someäidit ke 14.8. alkaen maksutta MTV Katsomossa ja MTV Katsomo+ -tilauksella. MTV Katsomo+ -tilauksella seuraavan viikon jaksot ennakkoon.

Someäidit vodcast ke 14.8. alkaen kaikki jaksot maksutta MTV Katsomossa ja MTV Katsomo+ -tilauksella.

Lue myös:

    Uusimmat