Helsinki African Film Festivalin johtaja Wanjiku wa Ngugin mukaan afrikkalainen kulttuuri kiinnostaa suomalaisia. – Uskon, että jos joku haluaa kokeilla uusia asioita, niin nimenomaan suomalaiset, hän sanoo.
Helsinki African Film Festival tuo afrikkalaista kulttuuria Suomeen elokuvien muodossa. Neljättä kertaa järjestettävän festivaalin johtaja Wanjiku wa Ngugin mukaan afrikkalainen kulttuuri kiinnostaa suomalaisia, vaikka jotkut olivat skeptisiä festivaalin suosion suhteen.
– Kun aloitimme, moni sanoi, ettemme löydä yleisöä täältä. Halusimme yrittää, sillä en uskonut väitettä. Se olisi ollut liian kapeakatseinen tapa nähdä Suomi. Mielestäni kiinnostusta on hyvin paljon, emme varmaankaan ole vielä saavuttaneet huippua, wa Ngugi sanoo.
– Voimme mielestäni tehdä enemmän, ja joka vuosi olemme kasvaneet. Tänä vuonna meillä on 20 elokuvaa, kolme enemmän kuin viime vuonna.
Festivaalilla nähtävä ote elokuvaan ja erityisesti afrikkalaisuuteen eroaa suuresti Hollywoodin luomasta Afrikka-kuvasta.
– Jos et ole koskaan nähnyt afrikkalaista elokuvaa, tulet yllättymään siitä Afrikasta, jonka elokuvassa näet. Jos näet väkivaltaa tai sotaa, taustalla on toinen tarina. Mielestäni se on erilainen kokemus kuin jos katsoisit Hollywood-elokuvia, wa Ngugi toteaa.
"Suomalaiset nauttivat uusien kokemusten saamisesta"
Festivaalin lisäksi järjestetään HAFF Street -katufestivaali, jolla pääsee esimerkiksi kuulemaan afrikkalaista musiikkia ja maistamaan eksoottista ruokaa. Tapahtuma kokoaa ihmiset yhteen juhlimaan afrikkalaista kulttuuria, ja paikalle voi saapua esimerkiksi omien piknik-eväiden kera.
Tarjolla kuitenkin on makuja Afrikasta – uskaltavatko suomalaiset kokeilla itselleen täysin vieraita ruokia?
– Uskon niin! Uskon, että jos joku haluaa kokeilla uusia asioita, niin nimenomaan suomalaiset. Mielestäni suomalaiset nauttivat uusien ruokien ja kokemusten saamisesta toisin kuin esimerkiksi kenialaiset. He voisivat ajatella, että tässä on jotakin, mitä en tunnista, en siis tahdo kokeilla, wa Ngugi kuvailee.
– Ovatko suomalaiset hieman varautuneita? Ovat, mielestäni he ovat vähän ujoja.
Suomessa viisi vuotta asunut wa Ngugi ei ole tutustunut moniin suomalaisiin erikoisuuksiin.
– Ongelmani on, että olen allerginen kaikelle! En syö viljaa, en juo maitoa. En oikeastaan voi kokeilla mitään. Tuntuu, että Suomessa kaikessa on maitoa, hän sanoo.
"Kunnioitamme suhdetta isovanhempiimme"
Kulttuurien törmätessä voi myös miettiä, mitä suomalaiset voisivat oppia afrikkalaisilta. Wa Ngugin mukaan vanhempiin ihmisiin suhtaudutaan Afrikassa eri tavalla kuin Suomessa.
– En sano, ettei heitä kunnioiteta täällä. Minusta kuitenkin tuntuu, että mitä vanhemmaksi ihminen afrikkalaisessa yhteiskunnassa tulee, sitä enemmän arvoa hänellä on. En voisi koskaan puhua isoäidilleni samalla tavalla kuin äidilleni, wa Ngugi kuvailee.
– Me ihailemme ja kunnioitamme suhdetta isovanhempiimme, mielestäni se on hyvin erilaista kuin täällä (Suomessa). Täällä tavallaan päästetään irti.
Suomesta wa Ngugi veisi Afrikkaan naisten oikeudet.
– Idea, että nainen voi ottaa itselleen saman tilan kuin mies. Sen veisin Afrikkaan, parlamenttiin ja yrityksiin, kaikkialle.
Kesä sekä luonto järvineen ja metsineen ovat wa Ngugin suosikkiasioita Suomessa.
– Metsät ovat niin kauniita, rakastan niitä. Juoksen paljon, ja rakastan Suomessa sitä, että voit asua kaupungissa, kävellä alle kilometrin ja tuntea olevasi maaseudulla. Se on uskomatonta. Rakastan sitä.
Helsinki African Film Festival Helsingissä 8.-12.5.2013.
HAFF Street Helsingissä Kansalaistorilla 8.5 .2013.
Lue myös:
AVA/Maria Aarnio
Kuvat: Maria Aarnio, Getty Images, Lehtikuva