Alkoholia elokuvissa, nyt myös Suomessa! Esimerkiksi Kittilän Cinema Levi Summitissa ja Helsingin Rivierassa ja Korjaamolla voi katsella eläviä kuvia viinilasi kädessä.
MTV Uutiset uutisoi elokuvateatteri Rivierasta jo helmikuussa. Jutun voit katsoa oheiselta videolta.
Matkoilla moni suomalainen on tottunut ostamaan teatterin aulasta oluttuopin ja tallustelemaan sen kanssa saliin. Kotimaassa ilmiö on vielä uusi. Vasta kourallinen elokuvateattereita hankkii lisätuloja myymällä elokuvaesityksen yhteydessä muutakin kuin popcornia, sipsejä ja karkkia.
Anniskelulupaa voi joutua odottamaan
Toisin kuin usein luullaan, alkoholin tarjoileminen perinteisen ravintolan ulkopuolella ei ole Suomessa mahdotonta. Lupa vain pitää hakea ajoissa aluehallintovirastolta, koska viranomaisten käsittelyprosessi voi viedä aikaa.
– Lupien hankinta vaati suuren pohjatyön ja riskinottoa, Helsingin Riviera-elokuvateatterin perustaja Atte Laurila toteaa. Rivieran anniskelulupa varmistui vasta, kun kaikki muu oli valmista ja teatteria oltiin jo avaamassa.
– Kaikki meni kuitenkin lopulta oikein sujuvasti ja hyvin.
Oulun kaupunginteatterin Pikisalin A-oikeudet hoiti sama yritys, joka pyörittää teatterin lounas- ja väliaikaravintolaa. Helsingin Korjaamolla taas oli anniskelulupa kaikkiin talon tiloihin jo ennen elokuvateatteritoiminnan aloittamista, joten uutta lupaprosessia ei tarvinnut aloittaa. Alkoholia on tarjoiltu aiemmin keikoilla ja yritystilaisuuksissa.
– Esimerkiksi konsertteja on järjestetty ympäri taloa, markkinointiviestinnän koordinaattori Jenna Ojala kertoo.
Aluehallintoviraston ohjeiden mukaan alkoholijuomia saa anniskella alueella, jonka valvonta voidaan tehokkaasti järjestää. Anniskelualueeksi ei hyväksytä urheilu-, liikunta-, musiikki- tai muun niihin verrattavan tapahtuman yleistä katsomotilaa.
Finnkinon toimitusjohtajan Veronica Lindholmin mukaan katsomotiloja koskeva lupakäytäntö vaikuttaa osaltaan siihen, ettei elokuvateatteriketju ole aloittanut alkoholitarjoilua saleissaan.
Viime vuoden lopulla ovensa avannut Kallion Riviera sai paljon mediahuomiota alkoholitarjoilun vuoksi.
– Teimme taustatyötä ja tutustuimme maailmalla oleviin konsepteihin, kertoo Atte Laurila, yksi elokuvateatterin perustajista.
– Halusimme, että elokuvissa käyminen on sosiaalinen kokemus, ja ihmiset tykkäävät syödä ja juoda sosiaalisissa tilanteissa.
Alkoholin lisäksi Rivierasta saa tapas-tyyppistä syötävää ja perinteisiä leffanaposteltavia. Ruuan on Laurilan mukaan oltava helposti nautittavassa muodossa, jotta elokuvakokemus ei kärsi.
– Meillä on karkkia kipoissa, jotka eivät rapise, Laurila sanoo.
– Elokuvan pitää olla pääosassa.
Finnkino empii vielä
Laajemmasta ruoka- ja juomatarjonnasta saatu palaute on Laurilan mukaan ollut hyvin myönteistä, eikä ongelmia ole toistaiseksi tullut. Näytösten aikana ei ole esimerkiksi juotu humalahakuisesti.
Cinema Levi Summitista kerrotaan samaa: asiakkaat ovat tyytyväisiä. Summitissa myydään alkoholillisten ja alkoholittomien juomien ohella esimerkiksi leivonnaisia.
Suomen suurin elokuvateatteriketju Finnkino ei suunnittele lämpimän ruuan tai alkoholin tarjoilua saleihin ainakaan lähiaikoina, vaikka toiveita asiakkailta on tullut.
– Olemme tietoisia kasvavasta kiinnostuksesta tällaisia palveluja kohtaan, sanoo toimitusjohtaja Veronica Lindholm. Hän lisää, että ”kokonaisvaltaisempia elokuvakokemuksia” mietitään uusien rakennushankkeiden yhteydessä.
Bistro teatterissa
Oulun kaupunginteatteri avasi alkuvuodesta yhden saleistaan uudistettuna bistroksi, jolla on A-oikeudet. Se oli vastaus yleisön pyyntöihin.
– Toiveita oli tullut jo pidemmän aikaa, kertoo viestintäsuunnittelija Päivi Vuoti-Karvonen.
Hän kuvailee Pikisalin katsomon nykyistä ulkoasua klubimaiseksi. Bistro avataan kolme varttia ennen esitystä ja pidetään avoinna sen loppuun saakka.
Samantyyppistä toimintaa on harjoitettu esimerkiksi Oulun Teatteri Riossa ja Tampereen Palatsiteatterissa, jossa katsomo koostuu ravintolapöydistä ja ohjelmisto pitkälti musikaaleista.
Töölöläisellä Korjaamolla oman ravintolan tuotteita, sekä juomaa että ruokaa, saa viedä monenlaisiin esityksiin. Konsertteja, keikkoja ja teatteriesityksiä on järjestetty pitkään, ja elokuvateatteritoiminta alkoi viime vuonna. Viikonloppuisin yksi Korjaamon saleista muutetaan pöytäryhmien avulla Leffaravintolaksi.
– Suurin osa katsojista hakee sinne syötävää mukaan, markkinointiviestinnän koordinaattori Jenna Ojala kertoo.
– Mutta Leffaravintolaan ei tietenkään ole pakko mennä ruokien kanssa. Ideana on tehdä miljööstä rento.