Twitterissä järjestettäviin kyselyihin osallistuminen on jatkossa mahdollista vain käyttäjille, jotka maksavat palvelusta kuukausimaksua.
Sen jälkeen, kun Elon Musk osti Twitterin ja nimitti itsensä sen toimitusjohtajaksi viime syksynä, ovat kohut seuranneet toistaan.
Muskin omien sanojen mukaan hänen päätöksiään Twitterin johdossa ohjaa pyrkimys edistää sananvapautta. Väite asettui kuitenkin erikoiseen valoon jo viime syksynä, kun Musk jakeli porttikieltoja muun muassa CNN:n, The New York Timesin ja Washington Postin toimittajille. Hän lupasi poistaa porttikiellot, mikäli toimittajat puolestaan poistaisivat "sääntöjä rikkoneet" twiittinsä alustalta.
Joulukuussa Musk järjesti omalla Twitter-tilillään äänestyksen, jossa hän kysyi, pitäisikö hänen jatkaa Twitterin johdossa vai astua syrjään. Äänestyksen päättyessä 57 prosenttia noin 17 miljoonasta äänestäjästä oli sitä mieltä, ettei Muskin tulisi johtaa Twitteriä.
Lue myös: Elon Musk otti Tesloista pois tärkeän osan – kävi juuri niin kuin insinöörit yrittivät varoittaa
Myöhemmin Musk sanoi Twitterin rukkaavan äänestyskäytäntöään siten, että ainoastaan maksullisen Twitter Blue -palvelun tilaajat voivat antaa äänensä kyselyissä, jotka koskevat palvelun toimintaa.
– Hyvä pointti. Twitter tekee tuon muutoksen, Musk totesi asiaa ehdottaneelle käyttäjälle.
Hän kuitenkin myös ilmoitti jättävänsä toimitusjohtajan paikan heti, kun löytää seuraajan, joka on "riittävän hölmö" ottaakseen tehtävän vastaan.
Sininen symboli menetti merkityksensä
Aiemmin sininen symboli käyttäjän nimen perässä tarkoitti, että kyseessä on vahvistettu tili, jonka omistaja on kuka sanookin olevansa. Musk kuitenkin teki radikaalin muutoksen symbolin merkitykseen, sillä nyt sellaisen saa halutessaan kuka tahansa rahaa ja vahvistettua puhelinnumeroa vastaan.
Nyt Twitter on estämässä kaikkiin kyselyihin vastaamisen muilta kuin kuukausimaksua maksavilta käyttäjiltä.
Twitter myös viilaa Sinulle-osiossa näytettäviä sisältöjä ohjaavaa algoritmiaan siten, että palvelu ei jatkossa tarjoa käyttäjille kuin sellaisia keskusteluja, joiden aloittaja on Blue-palvelun tilaaja.
Tällä hetkellä suositeltuja postauksia tarjotaan sekä henkilöiltä, joita käyttäjä seuraa että tileiltä, joiden algoritmi arvelee olevan käyttäjän mielestä kiinnostavia riippumatta siitä, maksaako tilin omistaja Twitterin käytöstä vai ei.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
Muskin mukaan ratkaisut ovat "ainoa realistinen tapa" rajoittaa tekoälybottien tulvaa alustalla.
Lue myös: Lähetimme Twitterin viestintäosastolle sähköpostia – saimme vastaukseksi pelkän kakkaemojin
Vanhat siniset merkit poistuvat
Osalla Twitter-käyttäjistä on ollut yhä sininen vahvistettu-merkki siltä ajalta, kun niitä annettiin vahvistusta kaipaaville tahoille erillisten hakemusten perusteella. Viime viikolla Twitter ilmoitti, että näiltä tileiltä tullaan huhtikuun alussa poistamaan siniset täpät, ja käyttäjien on liityttävä Blue-tilaajiksi, mikäli mielivät saada merkkinsä takaisin.
Muun muassa näyttelijä William Shatner kyseenalaisti ratkaisun twiitissään.
– Mikä tämä homma on, että menetämme sinisen merkin, jos emme maksa Twitterille? Shatner hämmästeli ja sanoi käyttäneensä palvelua 15 vuotta.
– Kyse on kaikkien kohtelemisesta tasa-arvoisesti, Musk vastasi näyttelijälegendalle.
Twitter Blue -tilaus maksaa Twitterin verkkoversion kautta ostettuna 7 euroa kuukaudessa, mikäli käyttäjä maksaa koko vuoden tilauksen kerralla. Kuukausittain maksettuna hinta on 8 euroa kuukaudessa. Mikäli palvelun tilaa iPhonen Twitter-sovelluksen kautta, on hinta 11 euroa kuukaudessa tai 115 euroa vuodessa.
Korjattu otsikko 29.3. klo 7.16: Otettu otsikosta pois termi "maailman rikkain mies". Musk on tällä hetkellä toiseksi rikkain mies maailmassa.