Psoriaasin kanssa voi oppia elämään. Lääkärien olisi kuitenkin tärkeä huomioida, että tulehdustauti kuormittaa kehon lisäksi mieltä.
Psoriaasi on pitkäaikainen ihmisen oman puolustusjärjestelmän pohjalta syntyvä tulehdustauti, joka aiheuttaa oireita ihossa ja nivelissä. Ihopsoriaasia sairastaa noin 2 prosenttia suomalaisista.
Yksi heistä on Elsi Hyvösaho. Hän on sairastanut psoriaasia vauvasta asti. Vaikeimpina aikoina sairaus on aiheuttanut Hyvösaholle epävarmuutta ja mielenterveysoireilua. Ajan myötä hän on kuitenkin oppinut elämään psoriaasin kanssa.
– Olen päässyt sellaiseen tilanteeseen, että siitä ei tule pahaa oloa vaan pystyn selviämään sen kanssa. Se on jopa voimavara, sillä olen oppinut siitä paljon, Hyvösaho kuvaili Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hyvösaho kertoo psoriaasin pahentuvan etenkin stressin vuoksi. Iholle ilmestyvien läiskien leviäminen on kehon merkki siitä, että nyt pitää rauhoittua. Siinä Hyvösahoa auttavat rauhoittumis- ja meditaatioharjoitukset sekä urheilu.
Stressin lisäksi iho-ongelmia pahentavat syksy ja talvi.
– Aurinko on yksi parhaista lääkkeistä tähän sairauteen, Hyvösaho sanoi.
LUE MYÖS: Marikan atooppinen iho vaikuttaa pahimmillaan koko elämään: "Joskus olen joutunut jopa pyytämään siskoa käymään kaupassa puolestani"
Psoriaasi kuormittaa kehon lisäksi mieltä
Lähetyksessä vieraillut yleislääkäri Anni Saukkola muistuttaa, että ihosairauksien hoidossa ei saa laiminlyödä potilaan psyykkisen puolen hoitoa. Ihminen on aina kokonaisuus, ja esimerkiksi psoriaasiin liittyy lähes kaksinkertainen mielenterveysongelmien riski.
Psoriasisliiton kyselyyn vastanneista potilaista 60 prosenttia kertoi kokeneensa, että psoriaasi kuormittaa kehon lisäksi mieltä. 80 prosenttia oli sitä mieltä, ettei asiasta puhuta tarpeeksi lääkärin vastaanotolla.
– Pitkäaikaissairauden hoito vaatii aina empaattista ja kärsivällistä otetta, Saukkola sanoi.
Kun potilas luottaa lääkäriinsä, hänellä on turvallinen olo kertoa kaikista kokemistaan oireista, kuten masennuksesta ja ahdistuksesta.
Miksi psoriaasipotilaan motivointi on tärkeää? Katso koko haastattelu videolta.