EM-kisaturistien tartunnat johtivat kymmeniin jatkotartuntoihin – pahin on nyt kuitenkin ohi, rauhoittelee infektiolääkäri: "Ollaan selvitty säikähdyksellä"

Helsinki oli yksi suurimmista kaupungeista, jonne Pietarin jalkapallon EM-kisoista palanneet kisaturistit saapuivat sankoin joukoin.

Suurin osa EM-kisoista saaduista tartunnoista onkin raportoitu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. 

Helsingin kaupungin infektiolääkäri Terhi Heinäsmäen mukaan EM-kisaturistien mukanaan tuoma koronapiikki on saatu nyt kaupungissa taittumaan.

Työtä se on kuitenkin vaatinut kymmeniltä tartunnanjäljittäjiltä. 

– Haasteita on ollut siinä, ettei aina ole tiedetty kuka on ollut missäkin bussissa. Olemme kuitenkin asettaneet karanteeniin laajasti sellaisia busseja, joissa on ollut yksikin tautitapaus.

– Runsaasti on tullut tartunnan saaneita ja myös jatkotartuntoja, mutta tällä hetkellä voidaan sanoa, että ollaan jo voiton puolella, Heinäsmäki kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Helsinkiin EM-kisoista tuli ainakin 224 tartuntaa, joista taas tuli 63 jatkotartuntaa.

Suurin osa jatkotartunnoista tapahtui perhepiireissä, mutta mukaan mahtui muutamia yleisötapahtumiakin. 

– Meillä on tiedossa tällaisia tartuntaketjuja, jotka ovat edenneet perhepiiristä muun muassa urheilutapahtumien kautta eteenpäin. Baarissa on myös tartuntaa levitetty, hän selittää. 

Yksikään EM-tartunta ei johtanut Helsingissä kuolemaan

Heinäsmäki kiittelee kuitenkin kisaturisteja siitä, että karanteeneihin ja testeissä käynteihin on suhtauduttu hyvin. 

– Jokainen tartunnoista olisi voinut aiheuttaa jatkotartuntaryväksen, mutta koska jatkotartuntoja on paljon vähemmän kuin tartunnan saaneita, voi sanoa, että ihmiset ovat kuunnelleet ohjeita ja olleet eristyksessä. Muuten tästä olisi voinut tulla 224 tartuntaketjua, hän toteaa. 

Tällä hetkellä ei ole vielä varmaa tietoa siitä, moniko kisaturistien tartunnoista on koronaviruksen deltavarianttia. Alustavat laboratoriotulokset osoittavat kuitenkin, että joukossa on paljon tätä herkemmin tarttuvaa koronaviruksen muunnosta. 

– Kyllä tämä leviäminenkin on ollut sen verran nopeaa, että ajatus on, että suurin osa on varmasti deltavarianttia. 

Onni onnettomuudessa Heinäsmäen mukaan on se, että tartunnan saaneet ovat olleet pääosin nuoria henkilöitä, jotka eivät ole kuuluneet koronaviruksen riskiryhmiin. 

– Aika vähän on ollut vakavasti sairaita tässä joukossa. Toki siellä on sairaalaan joutuneita, mutta kuolemantapauksia ei ole. Aina kun ihmiset toipuvat, niin voidaan sanoa, että silloin ollaan selvitty säikähdyksellä. 

Lue myös:

    Uusimmat