Emma Kari: Tänään annettu ilmastolaki takaa sen, että Suomesta tulee fossiilivapaa yhteiskunta

LK 3.3.2022 Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari piti tiedotustilaisuuden ilmastolain uudistuksesta valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen Helsingissä torstaina 3. maaliskuuta 2022.
Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari piti tiedotustilaisuuden ilmastolain uudistuksesta valtioneuvoston yleisistunnon jälkeen Helsingissä tänään.Lehtikuva
Julkaistu 03.03.2022 14:57
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Hallituksen esitys uudesta ilmastolaista on hyväksytty valtioneuvoston yleisistunnossa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin mukaan uudella ilmastolailla varmistetaan se, että ilmastotyö jatkuu yli vaalikausien. 

– Viimeiset 10 vuotta ovat osoittaneet, että kun ilmastotavoitteita on asetettu, keinot niihin on löydetty ja tavoitteet on saavutettu – jopa ylitetty. Tänään annettu ilmastolaki takaa sen, että Suomesta tulee fossiilivapaa yhteiskunta. Tässä hetkessä tämän tavoitteen tärkeys ymmärretään Suomessa paremmin kuin koskaan, toteaa ympäristöministeri Emma Kari, (vihr.).

Putin mainittu

Kari käsitteli tiedotustilaisuudessaan heti alkuun suhdetta Venäjään.

– Viimeistään Ukrainan sota on tuonut näkyväksi sen, että ilmastopolitiikkaa ja turvallisuuspolitiikkaa ei voi käsitellä erillisinä asioina. 

– Autoritääriset johtajat kuten Putin nojaavat usein vahvasti fossiilitalouteen. Se on antanut tähän asti vaikutusvaltaa Putinille myös Euroopassa. Merkittävä osa Suomenkin fossiilisista polttoaineista tuodaan Venäjältä.

Viesti yrityksille

Ministeri otti esiin myös tuoreen IPCC-raportin.

– Vakavan ilmastokriisin torjumisessa tämä vuosikymmen on ratkaiseva. Tarvitsemme kiihdytystä, emme jarrutusta vihreään siirtymään.

Viesti lähti myös yrityksille.

– Ilmastolaki antaa yrityksille vahvan signaalin ja varmuuden siitä, että tässä maassa kannattaa aina investoida puhtaisiin ratkaisuihin. 

Suomelle uudet ilmastotavoitteet

Laki asettaa vuodelle 2030 60 prosentin päästövähennystavoitteen, vuodelle 2040 80 prosentin ja vuodelle 2050 90 prosentin tavoitteen, pyrkien 95 prosenttiin.

Hallitus tavoittelee sitä, että vuonna 2035 nielut ja päästöt ovat yhtä suuria.

– Hiilineutraalisuuden jälkeen tavoittelemme heti hiilinegatiivisuutta eli sitä, että nielumme ovat päästöjämme suuremmat.

Saamelaisille ilmastoneuvosto

Valmistelussa on kuultu erityisryhmiä, lapsia ja nuoria - myös saamelaisia.

– Perustamme uuden saamelaisen ilmastoneuvoston sekä tukemaan ilmastosuunnitelmien laadintaa että tuottamaan tietoa. Neuvosto on riippumaton asiantuntijaelin.

– Vuosittain laadittavasta ilmastovuosikertomuksesta tehdään nyt entistä parempi ja helpommin lähestyttävä työkalu jokaiselle suomalaiselle ilmastotyön etenemisen seuraamiseen. Vuosikertomuksessa arvioidaan jatkossa vuosittain myös mahdollisten lisätoimien tarve, jatkoi Kari. 

Hallituksen esitys ilmastolaiksi menee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Lain on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa. 

Asiantuntijan mukaan hallituksen ilmastotoimet oikealla polulla, mutta lisää tarvitaan.

4:37img

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos