Hallitus on sopinut, miten Suomi puolittaa päästönsä taakanjakosektorilla vuoteen 2030 mennessä ja etenee kohti vuoden 2035 hiilineutraaliutta. Ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) esitteli sanojensa mukaan "haastavimman ilmastotoimisuunnitelmansa" iltapäivän tiedotustilaisuudessa, joka näytettiin suorana MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa.
MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.
Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.
Tavoitteena on vähentää päästöjä yhteensä 5,7 megatonnin edestä.
Toimien avulla Suomi voi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä EU-komission ehdottaman päästövähennystavoitteen niin sanotulla taakanjakosektorilla eli maataloudessa, liikenteessä, rakennusten erillislämmityksessä ja jätehuollossa. Ympäristöministeriön erikoisneuvos Jarmo Muurman ei osannut tarkalleen arvioida, kuinka paljon hallituksen kaavailemat ilmastotoimet tulevat kokonaisuudessaan maksamaan. Kustannukset elävät jatkuvasti.
Emma Kari korostaa, että maatalouteen ei ole luvassa lisäkustannuksia, ja jos kustannuksia tulee, ne kompensoidaan täysmääräisesti.
Kari kertoi tiedotustilaisuudessa, että vielä tämän vuoden aikana hallitus tuo käsittelyyn uuden ilmastolain, jonka kautta kunnat ja alueet velvoitetaan tekemään ilmastosuunnitelmat.
Vaikka keskustelu polttoaineiden jakeluvelvoitteen muuttamisesta on ollut viime aikoina vilkasta, ei siihen nyt ole tarkoitus puuttua.
– Kaikki aiemmin tehdyt toimet ja päätökset pysyvät voimassa. Tässä oli kyse tarkentamisesta, Kari vahvisti.
Tukimalli teossa bensan hinnannousun uhreille
Kotitalouksia tuetaan entistä voimakkaammin muun muassa maalämmön ja sähköautojen kaltaisten puhtaiden ajoneuvojen hankinnassa. Lisäksi hallitus valmistelee mallia tukea oikeudenmukaisesti ihmisiä polttoaineiden hintojen noustessa voimakkaasti. Myös kotitalouksien ja kuntien luopumista öljylämmityksestä tuetaan yhä ja asuinrakennusten energia-avustuksia jatketaan. Lisäksi etsitään keinoja nopeuttaa sähköautojen latauspisteiden määrän kasvattamista.
Maatalouteen haetaan tukea muun muassa yksityisellä rahalla.
Keskeiset päätökset ilmastotoimista tehtiin viime syksynä, mutta nyt niitä vahvistetaan, jotta Suomi varmasti saavuttaa ilmastotavoitteensa. Suomen velvoite on puolittaa taakanjakosektorin päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Kari tähdensi, että työ ei jää tähän.
– Tätäkin suunnitelmaa on päivitettävä ensi hallituskaudella ja sen etenemistä on tarkasteltava joka vuosi. Venäjän järkyttävä hyökkäys ja sota Ukrainassa osoittavat, että Suomen ilmastopolitiikan suunta on ollut oikea. Fossiiliriippuvuudesta on päästävä eroon entistäkin nopeammin, ei ainoastaan ilmastosyistä, vaan myös Suomen turvallisuuden kannalta.