En vienyt lastani vauvauintiin, mokasinko jo uimaopetuksen kanssa? Näin vastaavat uimaopettajat

shutterstock_721076470
Shutterstock
Julkaistu 02.05.2022 09:42

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kuinka tärkeää vauvauinti oikeastaan on lapsen uimataidon kannalta? Asiasta keskusteltiin Lapsimessuilla järjestetyssä paneelikeskustelussa.

MTV Uutiset kertoi aiemmin Lapsimessuilla huhtikuussa järjestetystä paneelikeskustelusta, jossa perehdyttiin suomalaislasten uimataitoon.

Kenen vastuulla on lasten uimaopetus -paneelikeskustelussa kuultiin  Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tutkimustuloksia uimataidon tilasta sekä uimaopetuksen tasa-arvosta kunnissa. Puheenaiheeksi nostettiin myös koronan aiheuttamien rajoitusten seuraukset, kuten uimaopettajapula ja oppimisvaje. 

Aiheesta olivat keskustelemassa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Tero Savolainen, Lohjan virkistysuimala Neidonkeitaan pääuimaopettaja Mari Levänen sekä uimaopettaja Tiina Ahonen.

Uimaopettajan vinkit videolla: Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun pitää opettaa lapsellesi uimaan mennessä. Artikkeli jatkuu videon alla.

2:03img

Opeta tämä asia ensimmäisenä lapsellesi uimaan mennessä!

Lue lisää: Koronan karu vaikutus uimaopetukseen: "7–9-vuotiaat harjoittelevat niitä taitoja, joita olisi pitänyt päästä oppimaan jo esikoulussa"

Mitä sitten, jos lasta ei vie vauvauintiin?

Paneelikeskustelussa puitiin muun muassa koronasulkujen vaikutuksia uimaopetukseen, uimaopettajapulaa sekä liian isoja ryhmäkokoja koululaisuinneissa. Keskustelussa sivuttiin myös vauvauintia. Joissain perheissä uimaharrastus aloitetaan jo pienen vauvan kanssa, jolloin lapsi tottuu veteen hyvin varhaisessa vaiheessa. Kaikilla perheillä ei kuitenkaan ole aikaa, resursseja tai jaksamista vauvauintiin osallistumiseen. Moni vanhempi potee tästä myös huonoa omaatuntoa. Kuinka oleellinen asia vauvauinti oikeastaan on lapsen uimataidon kehittymisen kannalta? 

Mitä on vauvauinti?

Vauvauinti on perheen yhteinen harrastus, jossa lapsi on keskipisteenä. Toiminta tapahtuu lapsen ehdoilla, mikä on hyvin tärkeää, kun tavoitteena on kehittää lapsesta veden ystävä. Vauvauinnissa lapsi ei opi itsenäisesti "uimaan", vaan vanhempien valvonnassa ja avustamana leikkimään vedessä ja sukeltamaan. Ihanteellisin vauvauinnin aloittamisikä on vähintään kolme kuukautta.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto

Uimaopettaja Tiina Ahonen rauhoitteli paneelikeskustelussa kaikkia vanhempia. Hänen mukaansa vauvauinnit eivät ole mitenkään pakollinen juttu, vaikkakin niistä voi olla hyötyä. Ahonen kuitenkin tähdensi, että vauvauinnissa opitut asiat saattavat myös unohtua, varsinkin jos uimakäynneissä tulee vauvauintiharrastuksen jälkeen pitkä tauko.

– Itse en ole omia lapsiani vauvauinnissa käyttänyt, Ahonen totesi.

Myös Nasima Razmyar kertoi, ettei ole vienyt omia lapsiaan vauvauinteihin.

– Vanhemmille olisi hyvä sanoa, että siitä ei kannattaa ottaa huonoa mieltä. Itselleni välillä tuli huono omatunto, kun omat ystävät veivät lapsiaan vauvauinneille, että olenko minä nyt huono ihminen, kun en ole viitsinyt tai jaksanut viedä.

Razmyar korosti, että tärkeintä on opettaa lapsi tottumaan veteen, ja tämän voi tehdä monella eri tavalla, vaikkakin vauvauinnit ovat varmasti ihania kokemuksia. Missään vaiheessa lasta ei kuitenkaan kannata painostaa uimaan opettelussa.

– Kyllä kaikki lähtee kannustuksesta, että se uiminen on mukavaa ja kivaa. Tärkeää on säilyttää se hyvä mieli ja kiva tekemisen meininki, eikä niin, että tämä on suorituskeskeinen asia.

Vesileikit ovat tärkeitä – anna pienen lapsen läiskytellä

Lohjalla pääuimaopettajana työskentelevä Mari Levänen puolestaan korosti, että uimaopetuksessa ei voi mokata, kunhan jossain vaiheessa vie lapsen uimaan. Levänen itse kiinnittää huomiota erityisesti sellaisiin koululaisiin, jotka ovat vedessä arkoja, tai jotka eivät vapaa-ajallaan pääse juurikaan uimaan.

– Yritän aloittaa keskustelun, että olisiko joku muu aikuinen, joka voisi lähteä uimaan. Eihän sen tarvitse olla oma äiti tai oma isä, mutta jos on vaikka kummitäti tai joku muu, jonka kanssa voisi käydä uimassa.

Vauvauintia tärkeämpänä Levänen pitää pienten lasten vesileikkejä.

– Jos se sauna nyt kastuu siitä, että vedellä vähän läiskyttää, niin antaa kastua, jos sillä saa lapsen tottumaan veteen. Sieltä se lähtee.

Uimaopettaja Tiina Ahonen muistutti myös siitä, että vanhempien olisi hyvä olla tietoisia oman lapsensa uimataidon tasosta. Lasta ei saa ilmoittaa liian vaikealle kurssille.

– Siinä käy niin, että lapsi pelästyy ja uinti loppuu siihen. Siinä voi mennä sitten kauan. Mieluummin kannattaa lähteä aina helpoimman kautta. Monesti vanhemmat ajattelee, että kyllä tämä lapsi osaa uida ja sitten se onkin siellä isossa altaassa henkihieverissä. Sitten voi uinti jäädä moneksi vuodeksi.

Lue myös: Järkyttäviä ryhmäkokoja ja uimataidottomia opettajia – huoli koulujen uintitunneista heräsi: "Silloin se on täysi kaaos…"

Tuoreimmat aiheesta

Lapset