Uimaopettaja: Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun pitää opettaa lapsellesi uimaan mennessä

2:03imgKATSO VIDEO: Tämä on ensimmäinen asia, joka sinun pitää opettaa lapsellesi uimaan mennessä
Julkaistu 26.04.2022 07:15

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kun lapsi opettelee uimaan, vanhemmat voivat tukea harjoittelua monin eri tavoin. Veteen kannattaa totutella etukäteen. Yllä olevalta videolta kuulet uimaopettajan vinkit!

MTV Uutiset kertoi aiemmin Lapsimessuilla viikonloppuna järjestetystä paneelikeskustelusta, jossa perehdyttiin suomalaislasten uimataitoon.

Kenen vastuulla on lasten uimaopetus -paneelikeskustelussa kuultiin perjantaina Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tutkimustuloksia uimataidon tilasta sekä uimaopetuksen tasa-arvosta kunnissa. Puheenaiheeksi nostettiin myös koronan aiheuttamien rajoitusten seuraukset, kuten uimaopettajapula ja oppimisvaje. 

Aiheesta olivat keskustelemassa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton Tero Savolainen, Lohjan virkistysuimala Neidonkeitaan pääuimaopettaja Mari Levänen sekä helsinkiläinen uimaopettaja Tiina Ahonen.

Lue myös: Järkyttäviä ryhmäkokoja ja uimataidottomia opettajia – huoli koulujen uintitunneista heräsi: "Silloin se on täysi kaaos…"

Totuta lapsi veteen ja perehdy uimataitoon: "Ei laiteta lapsia liian vaikeille kursseille"

Uimaopettaja Tiina Ahonen antoi tilaisuudessa myös omia vinkkejään vanhemmille siitä, miten lasta voi tukea oppimisessa. Tärkeää olisi Ahosen mukaan, että lapsi tottuisi veteen tai edes ajatukseen uimisen harjoittelusta etukäteen.

– Meilläkin saattaa mennä kaksi ekaa kertaa uinneista veteen totutteluun ja harjoitteluun, että kävellään vedessä.

Ahosen mukaan olisi hyvä, jos kouluissa voitaisiin esimerkiksi katsoa etukäteen videoita koulu-uintitunneista, niin pienimmät hieman tottuisivat ajatukseen, eikä uimahalliin meno jännittäisi niin paljon.

Hyvä idea on miettiä lapsen laittamista uimakouluun mahdollisuuksien mukaan jo ennen koulutaivalta. Ahonen tietää, että monet kaupungin järjestämät uimakoulukurssit täyttyvät nopeasti, mutta kurssitarjontaa on myös esimerkiksi uimaseuroilla ja yksityisillä toimijoilla. Lapset kannattaa ottaa myös mukaan uimahalliin, jos siellä tulee itse käytyä. Jos uimahallissa ei käy, kannattaa kuitenkin olla selvillä oman lapsen uimataidosta.

– Jos vanhemmat eivät itse mene uimaan, niin olisi hyvä, että he olisivat tietoisia siitä lapsen uimataidosta, että ei laiteta lapsia liian vaikeille kursseille. Siinä käy niin, että lapsi pelästyy ja uinti loppuu siihen. Mieluummin aina helpoimman kautta. Monesti vanhemmat ajattelevat, että kyllä tämä lapsi osaa uida, ja sitten se onkin siellä isossa altaassa henkihieverissä. Sitten voi uinti jäädä moneksi vuodeksi, Ahonen muistutti vanhempia paneelikeskustelussa.

Anna lapsen leikkiä vedellä jo pienenä

Lohjalla pääuimaopettajana toimiva Mari Levänen muistutti, että lasten uimaopetuksessa ei voi mokata, jos lapset vain vie uimaan. Levänen tähdensi, että jos vanhemmat eivät itse vie lasta uimaan, voisi miettiä, onko lähipiirissä esimerkiksi kummi tai mummi, joka voisi uimahalliin lähteä mukaan. Myös pienten lasten vesileikkejä ei kannata aliarvioida.

– Jos se oma sauna kastuu siitä, että vedellä vähän läiskyttää, niin antaa kastua, jos sillä  saa lapsen tottumaan veteen. Sieltä se lähtee.

Mitä lapselle kannattaa aivan ensimmäiseksi opettaa, kun hänet vie uimaan uimahalliin? Katso videolta uimaopettaja Tiina Ahosen vinkit vanhemmille.

Lue myös: Koronan karu vaikutus uimaopetukseen: "7–9-vuotiaat harjoittelevat niitä taitoja, joita olisi pitänyt päästä oppimaan jo esikoulussa"

Tuoreimmat aiheesta

Lapset