Millainen sairaus on endometrioosi? Nämä ovat tyypillisimmät oireet

Endometrioosi on yksi yleisimpiä gynekologisia sairauksia. Mitkä ovat oireet? Entä miten endometrioosia hoidetaan?

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen gynekologinen sairaus, jota esiintyy noin kymmenellä prosentilla hedelmällisessä iässä olevia. Terveyskirjaston mukaan sairaudessa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Pesäkkeet aiheuttavat kroonisen tulehdusreaktion.

Sairaudelle ominaiset oireet ovat kivuliaita.

– Tyypillisimmät oireet ovat kuukautisten aikana tai niitä ennen ilmenevä kova kipu. Sittemmin se saattaa muuttua jatkuvaksi, ja sitten tähän voi liittyä kuukautisten aikaisia ulostus- ja virtsaamiskipuja sekä yhdyntäkipuja, kertoo naistentautien erikoislääkäri Liisu Saavalainen Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tautia voi myös esiintyä oireettomana. Endometrioosi loppuu yleensä menopaussin myötä.

Entä missä ikävaiheessa endometrioosiin sairastutaan?

– Se vaihtelee hirveästi ihmisittäin. Tyypillisin ikä on silloin, kun kuukautiset alkavat tai jopa ennen sitä. Mutta se voi myös alkaa myöhemmin.

Mikä kivun aiheuttaa? Onko endometrioosi vaarallista? Voiko endometrioosista kärsivä saada lapsia? Katso alta koko haastattelu!

Endometrioosi on hyvin kivulias gynekologinen sairaus – voiko siitä päästä eroon? 8:57
Naistentautien erikoislääkäri Liisu Saavalainen kertoo endometrioosista. Somevaikuttaja Erika Helin kertoo myös, miten endometrioosileikkaus vaikutti arkeen.

Miten endometrioosia hoidetaan?

Saavalaisen mukaan endometrioosista ei voi parantua, mutta sen oireita voidaan hoitaa lääkkein ja leikkauksella.

– Useimmiten lääkehoitoa suositellaan jatkuvana leikkaushoidon jälkeen. Tähän ei parantavaa hoitoa valitettavasti ole.

Se, mihin leikkaus kohdistuu, riippuu siitä, missä tautia esiintyy. Endometrioosia on kolmenlaista: pinnallinen vatsakalvon endometrioosi, munasarjan endometrioosikysta eli endometrioomi sekä syvä endometrioosi, jota esiintyy Terveyskirjaston mukaan emättimen ja peräsuolen välisessä tilassa tai suolen ja virtsarakon seinämässä.

– Hoitomuoto suunnitellaan potilaan kanssa yhdessä, ja siihen pyritään aina liittämään myöskin lääkehoito, Saavalainen sanoo.

Millaiset tekijät lisäävät endometrioosin riskiä?

Saavalaisen mukaan tautiin sairastumisen riskiin vaikuttavat erilaiset tekijät, mutta yksi on kaikista selkein.

– Suurin on kyllä tällä hetkellä tiedettynä sukutausta. Eli jos äidillä tai sisarella on endimetrioosi, niin on 5–6-kertainen siihen, että itselläkin on. 

Jos äidillä ja sisarella kuukautiskivut ovat olleet kovat, voi olla hankala Saavalaisen mukaan ymmärtää, että kipu todella on poikkeavaa.

– Naistenvaivoja kyllä valitettavasti edelleen vähätellään.

 

Lue myös:

    Uusimmat