Nainen, sattuuko vatsaasi seksin jälkeen? Asiantuntija paljastaa syyt kivun takaa

Harvoin harrastettu seksi tai lyhyeksi jäänyt esileikki voivat aiheuttaa ikäviä oireita seksin jälkeen. Aina kipu ei kuitenkaan selity näillä tekijöillä. Women’s Health -naistenlehti kysyi asiantuntijoilta, miksi vatsaan sattuu seksin jälkeen – ja mitä asialle voi tehdä.

Seksin pitäisi olla miellyttävää, ei kivuliasta. Alavatsassa tuntuva kipu yhdynnän jälkeen ei kuitenkaan ole tavatonta – joskin vatsan sijasta kipu tuntuu todellisuudessa lantion alaosassa, huomauttaa synnytyslääkäri ja gynekologi Mary Jane Minkin naistenlehdelle.

Minkin nimesi kuusi tyypillistä syytä kivun takaa.

1. Seksiasento

Seksiasennot, joissa penetraatio tuntuu syvällä, voivat aiheuttaa kipua lantion alaosassa. Tällaisia seksiasentoja ovat esimerkiksi lähetyssaarnaaja sekä seksi takaapäin.

Asennoista johtuvaa kipua voi lievittää ottamalla kipulääkettä, kuten parasetamolia tai ibuprofeiinia, muutama tunti ennen seksin harrastamista.

Myös asennot, joissa nainen pystyy itse hallitsemaan penetraation syvyyttä voivat olla ratkaisu ongelmaan, vinkkaa naistenlääkäri Ja Hyun Shin. Tällaisia seksiasentoja ovat muun muassa ne, joissa nainen on miehen päällä. Muita suositeltavia asentoja syvästä penetraatiosta kärsiville ovat sivuttaisasennot, kuten lusikka.

2. Endometrioosi

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yksi yleisimpiä naistentauteja, josta kärsii noin 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Yksi tyypillinen endometrioosin oire on kipu seksin aikana sekä sen jälkeen. Muita endometrioosin merkkejä ovat alavatsakipu useita päiviä ennen kuukautisten alkamista, ulostamis- ja virtsaamiskivut sekä vuotohäiriöt, kuten tiputteluvuoto.

Jos epäilee endometrioosia, on tärkeä varata aika gynekologilta. Mikäli endometrioosi diagnosoidaan, sitä voidaan hoitaa ehkäisypillereillä tai endometrioosin kehitetyillä uusilla lääkkeillä.

3. Kysta

Munasarjoissa oleva kysta – nesteen tai puolikiinteän aineen täyttämä ontelo tai rakkula – on tavallisesti harmiton ja parissa kuukaudessa itsestään katoava. Toisinaan kystat kuitenkin jatkavat kasvuaan ja aiheuttavat kipua, turvotusta ja painontunnetta.

Munasarjakystan diagnosoinnissa huolellinen gynekologinen tutkimus on tärkeää. Mikäli munasarjakysta ei ole toiminnallinen, puhkeamattomasta munarakkulasta kehittynyt rakkula, on tyypillinen hoitomuoto leikkaus. Toiminnalliset kystat häviävät yleensä seuraavan kuukautiskierron aikana.

4. Tulehdus tai sukupuolitauti

Emätintulehdus tai sukupuolitaudit aiheuttavat tavallisesti kipua emättimessä ja lantion alueella. Kipu on yleensä jatkuvaa, mutta seksi voi pahentaa sitä, sillä yhdyntä ärsyttää entisestään ärsyyntynyttä aluetta.

Lääkäri Minkinin mukaan myös sairastettu tulehdus tai sukupuolitauti voi aiheuttaa seksin jälkeistä kipua, mikäli lantion alue on vaurioitunut.

Tulehdukset ja sukupuolitaudit tulee hoitaa niihin tarkoitetuilla lääkkeillä. Mikäli kyse on lantion alueen arpeutumisesta, vaivaa helpottavat kipulääkkeet tai esimerkiksi vatsaontelon tähystyksessä asennettavat kiinnikkeet.

5. Kallistunut kohtu

Minkin sanoo, että jopa joka kolmannella naisella on taaksepäin kallistunut kohtu. Mikäli kallistumisen syynä on arpeutuminen, aiheuttaa tila seksin jälkeistä kipua.

Lue myös: Raskaana oleva nainen joutui nettikiusaajien kohteeksi erikoisesta syystä – hiljensi arvostelijat napakasti: "Vauvani on täysin terve"


Lääkäri pystyy kertomaan, onko kohdun kallistuminen luonnollista vai seurausta arpeutumisesta. Mikäli kohtu on luonnollisesti kallellaan, kannattaa kokeilla seksiasentoja, joissa penetraatio ei ole syvää. Jos kohdun todetaan arpeutuneen, on syynä todennäköisesti hoitoa vaativa endometrioosi.

6. Lihaskyhmy

Kohdun lihaskyhmyt eli myoomat ovat varsin yleisiä ja hyvänlaatuisia kohdun kasvaimia. Tavallisia kohdun lihaskyhmyjen oireita ovat vuotohäiriöt, kivut, painontunne alavatsalla sekä virtsaamis- ja ulostamisvaikeudet. Toisinaan lihaskyhmyt voivat myös aiheuttaa kipua seksin aikana, erityisesti syvän penetraation seurauksena.

Oireettomia lihaskyhmyjä ei tarvitse hoitaa. Mikäli oireita on, voidaan niitä helpottaa tulehduskipulääkkeillä ja hormonikierukalla. Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos oireet ovat hankalia tai lihaskyhmy on kasvanut nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat