Amerikkalaisäiti vertasi oman maansa koulutusta saksalaiseen, ja löysi yllättäviä eroavaisuuksia. Kumpi pärjäsi paremmin?
Toisin kuin monet stereotypiat antavat odottaa, saksalaiset vanhemmat eivät ole kasvatuksen suhteen yhtä tiukkoja kuin oletetaan. Holhoamisen sijaan he keskittyvät antamaan lapselle itsenäisyyttä ja vastuuta. Tämän asian huomasi myös amerikkalaisäiti Sara Zaske, joka yllättyi täysin saksalaisen kasvatuksen positiivisista puolista.
The Timesin artikkelissa Zaske arvioi suurimpia eroavaisuuksia näiden kahden maan koulutuksen välillä.
Lapsia ei painosteta lukemaan
Lastentarhoissa lapsia ei painoteta akateemisuuteen, vaan heitä kannustetaan ennen kaikkea leikkimään ja oppimaan sosiaalisten suhteiden kautta. Lapset myös ulkoilevat useamman kerran päivässä.
Vaikka saattaa kuulostaa uskomattomalta, tämä rento lähestymistapa ei tarkoita automaattisesti huonoa koulumenestystä. Vuoden 2012 Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n mukaan saksalaiset oppilaat menestyvät kansainvälistä keskiarvoa paremmin mitä tulee lukemiseen, matematiikkaan ja luonnontieteisiin. Yhdysvaltalaiset oppilaat tulevat tutkimuksessa huomattavasti saksalaisia oppilaita perässä.
Lasten annetaan mennä kaikkialle yksin
Toisin kuin Yhdysvalloissa, Saksassa lapset saavat mennä kouluun ilman vanhempiensa seuraa. Tämä on yleistä myös lähes kaikissa Euroopan maissa.
Useimmat alakoululaiset kävelevät kouluun ilman vanhempiaan, ja useimmat matkustavat jopa metrolla yksinään. Tämä aiheutti Zaskelle eniten hämmennystä, sillä Atlantin toisella puolella lapset saatetaan kaikkialle.
Saksalaisvanhemmat keskittyvät ohjaamaan lapsiaan liikenteessä, mutta eivät amerikkalaisäitien tapaan ole niinkään huolissaan sieppauksista.
Myös tilastot puhuvat saksalaisäitien puolesta, sillä sieppaukset ovat todella harvinaisia. Tutkijoiden mielestä ilman vanhempia liikkuminen on hyväksi lapselle, sillä se opettaa niin vastuuta kuin itsenäisyyttäkin.
Juhlat ensimmäisenä koulupäivänä
Saksassa ensimmäiselle luokalle meno on yksi elämän merkittävimmistä tapahtumista. Sitä voidaan verrata jopa naimisiinmenon tai ripille pääsyn kaltaiseen juhlaan.
Tästä syystä Saksassa koulu alkaa lauantaina suurella juhlalla, jota lapset odottavat vuosia. Juhlissa lapset saavat mukaansa isot pahvitötteröt täynnä karkkia, mutta makeisten lisäksi lapset saavat myös kyniä ja kellon.
Kun kouluunmenosta tehdään juhlavaa jo heti ensimmäisenä päivänä, innostus säilyy takuulla myös myöhempinä vuosina.
Lapset ulkoilevat päivittäin
Saksalaisen sanonnan mukaan ei ole olemassa huonoa säätä, vaan on olemassa sopimattomia vaatteita. Lapsia kannustetaan jo heti pienestä pitäen ulkoilemaan, ja siihen pyritään myös kouluissa.
Tästä kertovat lukuisat leikkikentät, joissa lapset leikkivät säässä kuin säässä. Tiukan opiskelun sijaan pienet ulkoiluhetket oppituntien välillä tekevät vain hyvää koululaisten menestykselle.
Lähde: TheTimes